Foto: PantherMedia/Scanpix

Beverīnas novada Kaugura pagastā top patvēruma mājas bez atbalsta palikušām grūtniecēm un jaunajām māmiņām. Tā būs vieta, kur sievietes varēs mierīgos apstākļos saņemt jebkāda veida atbalstu, lai pasaulē varētu nākt viņu mazulis. Arī jaunās māmiņas būs gaidītas viešņas šajā mājā. Ideja pieder vecmātei un deviņu bērnu mammai Rudītei Brūverei. Lai māju varētu uzturēt, ir nepieciešams finansējums, tādēļ ikviens, kurš gatavs atbalstīt šo ideju, aicināts apmeklēt labdarības koncertu.

Patvēruma mājas "Jaunpalejās" atvēršanai tiek rīkots labas gribas koncerts "Dziesmas dzīvībai". Tas notiks 21. martā plkst. 15 Rīgā, Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā. Koncertu organizē biedrība "Ģimenes Šūpulis", un tajā piedalīsies koris "Balsis"un diriģents Ints Teterovskis, Liene Dravniece, Goran Gora, Artis Orubs ar draugiem – Loretu Medni, Ritvaru Garozu un Kristianu Priekuli. Visi no koncerta gūtie ienākumi kalpos vienam mērķim – sniegt atbalstu pirmajām sešām krīzes situācijā nonākušajām grūtniecēm.

"Ģimenes Šūpuļa" dibinātāja Brūvere saka: "Ar pašu un ziedotāju atbalstu Kauguru pagasta "Jaunpalejās" ir tapušas mājas. Patvērums jaunai dzīvībai. Vieta, kur pamestām, nepilngadīgām grūtniecēm un jaunām māmiņām brīdī, kad nepieciešams ģimenes šūpuļa siltums – rast emocionālu un praktisku atspērienu visai turpmākajai dzīvei. Šis ir mūsu aicinājums un iemesls, kādēļ 2003.gadā tika nodibināta biedrība "Ģimenes Šūpulis". Katrs pastāvēšanas gads pagājis, pamazām augot mūsu atbalstītāju saimei un lēnām virzoties izbūves darbiem, kas pietuvojušies redzamam noslēgumam. Taču, lai patvēruma māja pastāvīgi darbotos, uzņemot gada laikā ap 12 grūtniecēm, ir nepieciešami 38 000 eiro - tie ir izdevumi par meiteņu ēdināšanu un pirmās nepieciešamības lietām, Patvēruma mājas vadītājas jeb mājas mātes algu un saimniecības uzturēšanu."

Biļete uz koncertu maksā septiņi eiro, un tās iespējams iegādāties šeit vai koncerta dienā pie ieejas. Pensionāriem un daudzbērnu ģimenēm biļetes cena vienam cilvēkam ir divi eiro. Pēc koncerta baznīcas pagrabstāvā paredzēta draudzīga satikšanās.

"Aborts ir nelaimīgs solis un nav risinājums," uzskata vecmāte Brūvere, tādējādi skaidrojot, kāpēc šādas mājas atvēršana ir svarīga tām sievietēm, kurām grūtniecība nav plānota un kuras savā ģimenē atbalstu nesaņem.

Viens ir māju uzcelt, iekārtot, bet otrs – uzturēt, tādēļ biedrība aktīvi meklē labas gribas cilvēkus, kas vēlas finansiāli atbalstīt šo projektu. Pēc vecmātes domām, Latvijā šāda veida mājām vajadzētu būt pat vairākām. Līdzīgā projektā četru gadu laikā jau palīdzēts 38 jauniņām meitenēm. Brūvere norāda, ka visām šīm sievietēm patvēruma mājās ir "ielikts pamats" kopīgai dzīvošanai ar bērnu. Viņām dots atspēriens tālākajai dzīvei.

Vecmāte Brūvere ir ģimenes un mājdzemdību atbalstītāja. Pirms vairāk nekā desmit gadiem tika nodibināta biedrība, un labdari uzdāvināja lauku mājas. Tās pašu spēkiem ir atjaunotas. Vienā mājas daļā ir izveidota dzemdību vieta, bet nu plānā ir arī bez atbalsta palikušo grūtnieču un jauno māmiņu dzīvošanai paredzētu istabiņu iekārtošana. Iecerēts, ka pēc bērniņa piedzimšanas sieviete patvēruma mājā varēs uzturēties pusgadu, un šajā laikā viņai arī tiks mācīts, kā ar bērniņu dzīvot patstāvīgu dzīvi. Visbiežāk, patvēruma mājās nonāk meitenes, kuras dzīvojušas internātskolās, kuras nav redzējušas normālu ģimenes modeli. Viņas neprot neko darīt no mājas darbiem, tādēļ arī šīs prasmes viņas varēs apgūt patvēruma mājās.

Brūvere uzskata, ka ir svarīgi cilvēkiem pasniegt palīdzīgu roku, lai vēlāk sabiedrība būtu par vienu cilvēkbērnu bagātāka, lai palīdzētu sievietei, kura visbiežāk pati augusi bez mīlestības, izrāpties no "bēdu ielejas".

"Ģimenes Šūpulis" ielūdz, kļūt par līdzdalībniekiem šajā darbā – kļūstot par vienu no 500 uzticīgajiem ziedotājiem – dodot ik mēnesi vien tik, cik pašam noteikti nepietrūks – toties darīt to gadiem ilgi. Tā tiktu nodrošināts pamatbudžets izdzīvošanai.

Ja arī tev ir iespēja un vēlēšanās, ziedo:

Biedrība Ģimenes šūpulis
Reģ. nr. 40008077466
Bankas konts: AS Swedbank
Konta nr. LV42HABA0551005675701 S.W.I.F.T. HABALV22
(ziedojuma mērķis – Patvēruma mājai)

Vairāk informācijas : www.gimenes-supulis.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!