izlieta kafija
Foto: stock.xchng

Kafija garšo daudziem, turklāt ne tikai garšo, bet šis dzēriens citiem kalpo kā asinsspiediena normalizētājs. Kāda sieviete portāla "Cālis.lv" forumā vaicā pēc padoma, kā paaugstināt asinsspiedienu, atsakoties no kafijas. Kādu citu alternatīvu varētu lietot? Apkopojām foruma lasītāju ieteikumus, kas vēl bez kafijas palīdzēs celt organisma tonusu.

"Ko var dzert kafijas vietā, lai nedaudz paaugstinātu asinsspiedienu, jo tas man ir 60/90.  Ja neiedzeru no rīta kafiju, tad sāp galva un jūtos slikti?" pēc padoma "Cālis.lv" forumā vaicā kāda sieviete.

Lūk, apkopotie ieteikumi, ar ko aizstāt kafijas dzeršanu:

"Zaļā tēja paaugstina spiedienu, taču jāpadzer regulāri, lai būtu efekts."

"Man galva sāpēja un bija slikta pašsajūta, kad atmetu kafijas dzeršanu, bet ar laiku pārgāja, lai gan arī ir zems asinsspiediens. Ja nemaldos, asinszāles paaugstina spiedienu."

"Sāls paaugstina asinsspiedienu, bet lietot daudz sāls noteikti nav veselīgi."

"Nezinu, vai Latvijā šis ir pieejams, bet es savulaik lietoju guaranas dzērienu, tā iedarbība ir līdzīga kofeīna iedarbībai, turklāt tas ir ārprātīgi garšīgs."

"No rītiem ļoti uzmundrina, tonusu paaugstina un sirdsdarbību atjaunina rīta skrējiens, auksta duša un glāze ūdens."

"Man savulaik ārste ieteica žeņšeņa tabletes. Varbūt der žeņšeņa tēja?"

"Asinsspiedienu paaugstina fiziskas aktivitātes. Es arī miru nost, gulēt tikai gribējās, bet man lika iet strādāt dārzā vai braukt ar riteni un tiešām palika labāk. Esot stāvoklī, atklāju mate tēju, jo kafiju vairs nevarēju iedzert, palika ar kuņģi slikti."

"Mate (maté) ir spēcinoša zāļu tēja no Dienvidamerikas, kur to pazīst jau gadsimtiem ilgi kā alternatīvu kafijai. Visā pasaulē mate atzīta par "ideālāko dabas dzērienu", jo tās sastāvā ir ļoti vērtīgas barības vielas."

"Starp citu tējā ir vairāk kofeīna nekā kafijā. Ja vien uzskatām tēju par tējas krūma produktu, nevis jebkuru aplietu drogu. Vēl vairāk kofeīna ir mate dzērienā, bet robusta dzēriens ir vispār bez kofeīna, ja vien tam netiek pievienotas tējas lapas vai kāds cits ingredients ar kofeīna saturu. Lai tējai būtu efekts, tā ir jāmaina. Proti, kādu laiku dzer zaļo, tad melno, tad mate, tad vēl kaut kādus kādus sajaukumus. (secība nav svarīga). Ķīna vairāk praktizējas uz melnās tējas ražošanu (līdzīgi kā Indija un Ceilona, bet Japāna - uz zaļās tējas. Krūms, lapas tās pašas, bet cita apstrāde..."

(Red.piebilde. Robusta dzēriens ir gatavots no savvaļas kafijas koka augļiem. Mate ir negrauzdēta Dienvidamerikas akmeņozola lapu tēja. Tiek uzskatīts, ka tā samazina stresu, nostiprina imūnsistēmu, aktivizē ķermeņa darbību un uzlabo mentālo darbību. Pazemināta asinsspiediena gadījumā iesaka dzert māte ar ingveru.)

"Meitenes, par kafiju daudz labāk un ilgstošāk paceļ asinsspiedienu stipra, salda melnā tēja."

"Zaļā tēja ar jasmīniem, ja iedzeru šo vakarā, tad līdz pieciem rītā nenāk miegs. No kafijas gan nekāda pretmiega un spiedienu mainoša efekta."

"Arī man ir zems asinsspiediens - augstāks par 60/90 nav bijis. Ilgu laiku nesapratu savu tieksmi pēc asām garšvielām - mārrutkiem, sinepēm utt. Izrādās, pie zema asinsspiediena organisms to prasa. Ļoti skābās lietas iet pie dūšas – skābie kāposti, dzērvenes, smiltsērkšķi. Es tiešām jūtos ļoti labi."

"Granātābolu sula,  veikalos diezgan dārga, bet var dabūt, piemēram,  aptiekās vai tirgū lielas pudeles par normālu cenu."

"Man asinsspiediena paaugstināšanai reiz līdzēja dziļie pietupieni, stiprs gaļas buljons un pašas apņemšanās: "Ir jāsaņemas, jāsaņemas... tūlīt kļūs labāk!""

"Zems asinsspiediens pat ir labi, ja dabīgi tāds ir. Komplektā ar regulāru sportošanu vai kustēšanu, kad tas dabīgi kāpj un saglabā asinsvadu elastību - lielāku amplitūdu teorētiski varam attīstīt. Rezultātā, normālāka pašsajūta vecumdienās, kad visi mokās ar augstu spiedienu.  Lietoju visādas zivju eļļas, graužu ķirbjus un ceru, ka būšu kā mans tēvs-  70 gadi un iet kokus gāzt mežā. Man tādā mājas režīmā 65/105 norma."

"Man arī skaitās zemais asinsspiediens. 110/70, pat grūtniecības laikā nepaaugstinājās. Tas nāk komplektā ar zemu ķermeņa temperatūru, kas normālos apstākļos neuzlec augstāk par 35,5. Es un kafija esam viens vesels. Man jau liekas, ja tas netraucē, tad nav ko speciāli paaugstināt."

"Man savulaik dakteri ieteica 20 g konjaka vai 100 g vīna, bet ir kā ātrā palīdzība."

"Man gan mans zemais īpaši netraucē, bet paaugstināt varu ar melno tēju. Vismaz man tā lēni paceļ un lēni atgriežas ierindā. Kafiju nedzeru, jo no tās paaugstināšanās notiek straujāk, manam organismam nepatīk."

"Man it kā nav īpaši zems, bet katrā grūtniecībā nokrītas zem 100. Ar otro reizi jau jutos normāli (un man teica, ka tad nav jāuztraucas). Pirmajā gan reizēm bija jāpietupstas, ja, kāpjot pa trepēm, sagriezās melns gar acīm. Un jāatsēžas atpakaļ gultā, ja gribēju tā normāli no rīta lēkt augšā.  Man vislabāk palīdzēja saule, pastaigas ārā, aktivitātes, prieks, pozitīvas emocijas, labais stress (viss notiek jeb pretstats atslābušai garlaicībai). Kā neko nedaru un gulšņāju gultā (t.sk. grūtniecības laikā), tad arī spiediena nav. Akūtos brīžos arī sasprindzināju dūres, kāju, vēdera muskuļus un atlaidu un tā vairākas reizes. Tam slābanumam nav jāpadodas šajā gadījumā!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!