Kad Džeikobam bija divi gadi, viņa mammai pateica, ka dēls nekad neiemācīsies pat lasīt. Tagad Džeikobam Bārnetam ir 17 gadu, maģistra grāds fizikā, fotogrāfiska atmiņa un IQ augstāks nekā Einšteinam. Astoņu gadu vecumā mācības skolā Džeiks nomainīja pret studijām universitātē, deviņos gados sāka strādāt pie oriģinālas, Nobela prēmijas vērtas astrofizikas teorijas un divpadsmit gadu vecumā kļuva par profesionālu pētnieku kvantu fizikā. Tas ir stāsts, ko savā grāmatā "Dzirksts" aprakstījusi Kristīne Bārneta, zēna māte.

Grāmatu laidusi klajā izdevniecība "Zvaigzne ABC". Tās autore cer dāvināt cerību, drosmi un iedvesmu visām mātēm. Džeikoba unikālais prāts gandrīz tika zaudēts autiskā spektra traucējumu dēļ. Kad Džeikobam bija divi gadiņi, puisēns noslēdzās un kļuva nepieejams. Diagnozes sekoja cita citai. Džeikam paredzēja ļoti ierobežotas nākotnes iespējas.

Pienāca pagrieziena punkts, un zēna mamma, par spīti vīra Maikla un ekspertu iebildumiem, atteicās no speciālās izglītības un nolēma koncentrēties uz bērna potenciāla atklāšanu. Viņas pamatojums bija: "Kāda jēga pievērsties tam, ko viņš nevar? Kāpēc neattīstīt to, ko viņš var?"

Latvijas Autisma apvienības vadītāja Līga Bērziņa par grāmatu "Dzirksts" saka:"Šādu bērnu kā grāmatas galvenais varonis nav daudz. Bet ir. Un ir arī Latvijā. Mums jāprot viņus ieraudzīt. Latvijā ir daudz bērnu ar autiskā spektra traucējumiem, kam ir dažādas neparastas spējas mākslā, mūzikā, fizikā, matemātikā un citās jomās. Tas nenozīmē, ka viņu dzīve tāpēc ir vienkāršāka. Un arī Latvijā esam pieredzējuši brīnumus, kā atveras bērns, kad saņem nepieciešamo atbalstu savām spējām un interesēm.

Šī ir grāmata arī par vecāku ceļu. Un par to, cik svarīgi ir ticēt savam bērnam, pat ja viss šķiet sliktāks par sliktu. Ticība ļauj turpināt meklējumus, pamanīt un izmantot katru niansi. Šī grāmata ir par to, ka vecākiem jāatceras par sevi, jārūpējas arī par savu veselību. Jo parasti šajā pasaulē neviens labāk nesaprot mūsu īpašo bērnu kā mēs paši. "

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!