Foto: DELFI

Mūsdienu bērni mēdz būt ļoti nežēlīgi, un visspilgtāk tas parādās vecumā no 11 līdz 15 gadiem, lai gan ļoti vardarbīgi bērni sastopami arī pirmsskolas vecumā, portālam "Cālis.lv" atzīst Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes Dienestu koordinācijas biroja priekšniece Mārīte Ziemele, komentējot policijas sagatavoto pārskatu par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām 2014.gadā.

Pēc Ziemeles teiktā, vardarbība pret saviem vienaudžiem pērn īstenota gan skolās, gan uz ielas, bet policiju pārsteidz, cik bērni spēj būt nežēlīgi. Visbiežāk, šādās situācijās esot jāmeklē vaina bērnu audzināšanā, jo vecāki bieži savu "atvašu" audzināšanai nepievērš nekādu vai nepietiekamu uzmanību. Kā vēl viens faktors kalpojot arī tendences, kas ir šī vecuma bērniem – sekot baram. Ja nedarīsi to, ko liek kāda grupējuma barvedis, būsi izstumtais.

Arī pārskatā norādīts, ka nepilngadīgo noziedzību veicina dažādi cēloņi un apstākļi. Starp tiem visbiežāk tiek minēti tādi faktori kā ģimenes sociāli ekonomiskais stāvoklis, vardarbība ģimenē, izpratnes trūkums par garīgajām, sociālajām vērtībām un normām, atkarības vielu lietošana, zems bērna pašnovērtējums, kā arī nelietderīga brīvā laika pavadīšana.

Pagājušajā gadā pēc Krimināllikuma panta par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu – reģistrēti desmit gadījumi, par tīšu vidēja smaguma miesas bojājumu nodarīšanu – 17, par tīšu vieglu miesas bojājumu nodarīšanu – 25, bet par huligānismu – 27. Un šos noziegumus veikuši bērni.

Tāpat par miesas bojājumu nodarīšanu personas var tikt sodītas saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu. Tādi gadījumi pērn bijuši vairāk nekā 70, bet daži nepilngadīgie par šādu pārkāpumu sodīti pat atkārtoti gada laikā.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu pērnā gada laikā VP Kārtības policijas struktūrvienību inspektori, kuri veic dienesta pienākumus nepilngadīgo lietu inspektoru jomā (nepilngadīgo lietu inspektori) nepilngadīgo likumpārkāpēju individuālās prevencijas uzskaitē ir ņēmuši 366 nepilngadīgos.

Atrodoties uzskaitē, 161 nepilngadīgais izdarīja noziedzīgus nodarījumus, bet 296 - administratīvus pārkāpumus. 2014.gadā 363 nepilngadīgie vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem nonāca VP redzeslokā sakarā ar likumpārkāpumu izdarīšanu un 143 nepilngadīgās personas nepilngadīgo lietu inspektoru redzeslokā nonāca dēļ sistemātiskas klaiņošanas. 58 bērni vecumā no septiņiem līdz 14 gadu vecumam izdarīja smagus vai sevišķi smagus noziegumus vai atkārtoti izdarīja noziedzīgus nodarījumus, kas ir par 25 personām mazāk, nekā 2013.gadā. Jā, Ziemele atzīst, ka kopumā nepilngadīgo pastrādātie noziedzīgie nodarījumi it kā samazinās, taču policija to skaidro ar demogrāfisko situāciju, nevis situācijas uzlabošanos.

Pēc Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datiem, 2014.gadā noziedzīgos nodarījumos kopā cietuši 554 bērni, no tiem 252 vecumā no 14 līdz 18 gadiem, 128 vecumā no 11 līdz 14 gadiem, 135 vecumā no septiņiem līdz 11 gadiem un 63 vecumā no 0 līdz septiņiem gadiem. Kopā mazgadīgo cietušo personu skaits ir 326, kas ir par 57 personām vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu. No noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem 296 ir zēni, bet 258 – meitenes. 2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, visbiežāk bērni cietuši no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību – 30,6% gadījumu, mantiskiem nodarījumiem – 22,7% gadījumu, cietsirdības un vardarbības – 19,3% bērnu un no nodarījumiem pret dzīvību un veselību – 13,8%.

Pēc statistikas datiem, var izdarīt secinājumu, ka, palielinoties bērnu vecumam, pārsvarā pieaug risks kļūt par noziedzīga nodarījuma upuri, vienlaikus, ir palielinājies bērnu īpatsvars vecumā no 0 līdz 11 gadiem, kuri cietuši no vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem –nonāvēšanas, cietsirdības un vardarbības pret nepilngadīgo un no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, gan salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, gan salīdzinājumā ar 11 – 17 gadus veco nepilngadīgo grupu, kuri cietuši no analoģiskiem nodarījumiem, uzsver policija.

Pērn policija rīkoja 560 preventīvos pasākumus par kriminālatbildību vai administratīvo atbildību, informējot par pārkāpumu veidiem, ar kuriem visbiežāk saskaras nepilngadīgie (huligānisms, nodarījumi pret īpašumu u.c.), kā arī par likumā paredzēto atbildību, atbildību kopumā, tiesībām un pienākumiem, tiesisko audzināšanu, sabiedriskās kārtības noteikumu un iekšējo kārtības noteikumu ievērošanu un ar tiem saistīto atbildību.

Lai mazinātu vardarbību izglītības iestādēs un bērnu vidū tika rīkoti 420 preventīvie pasākumi un tika apmeklētas izglītības iestādes, demonstrējot informatīvi izglītojošās prezentācijas "Atpazīsti un novērs - vardarbību skolā" (par skolēnu savstarpējām attiecībām, īpaši uzmanību vēršot vardarbības problēmai, mudinot atpazīt vardarbīgu uzvedību dažādās situācijās), "Vardarbība", "Saruna par vardarbību ģimenē", "Vardarbība un ar to saistītā atbildība", "Vardarbība skolā", "Mobings", "Emocionālā vardarbība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!