Lai gan lēnām, bet pavasaris tuvojas, un sēdēšanu mājās var aizstāt ar aktivitātēm svaigā gaisā. Piedāvājam septiņas radošas nodarbes, ko ar bērnu var veikt, sildoties pavasara saulītē. Bērniem noteikti patiks ar vecākiem jautri pavadītais laiks, turklāt tuvojas taču arī skolēnu pavasara brīvlaiks.

Meklējam pavasari dabā

Foto: F64

Tiklīdz daba ir atmodusies, varam doties pārgājienos un veidot neparastas kolekcijas no dabā atrastajiem pavasara simboliem – lapiņām, ziediņiem, akmentiņiem, koku zariņiem un citiem niekiem. Interesants variants: no kartona izgriezt krāsu paletes formu un sadalīt to varavīksnes krāsas sektoros. Dodoties pārgājienā, bērna uzdevums ir dabā atrast katras krāsas objektu un pielīmēt to pie kartona, krāsai atbilstošā vietā. Līdzīgi - no ārā atrastiem priekšmetiem varat veidot interesantas kolāžas vai doties "pavasara dārgumu" meklējumos un no visiem atrastajiem brīnumiem izveidot savu kolekciju izdekorētā olu iepakojuma kastē.

Pētām un barojam putnus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no interesantākajām pavasara nodarbēm ir putnu vērošana un, protams, arī klausīšanās viņu skanīgajās balsīs. Lai tā izdotos īpaši efektīva, ar bērniem izveidojiet nelielas barotavas ar sēkliņu maisījumu un izkariniet tās pretim logiem vai pie palodzes. Šo nodarbi var pārvērst par īstu pētniecības darbu, mēģinot atrast nosaukumus putniem, kas "paviesojušies" jūsu barotavā vai zīmējot redzētos putnus.

Veidojam pavasarīgus zīmējumus ar saviem īkšķiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šī nodarbe ir patiešām vienkārša, tomēr pavasarīgi jauka un īpaši piemērota mazākiem bērniem, jo bez viņu iesaistīšanās – nekas neizdotos. Uz kartona papīra uzzīmējiet koka zara stumbru un tā sazarojumu. Tad ļaujiet bērnam iemērkt īkšķus zaļajā krāsā un ar īkšķa nospiedumiem uzzīmēt koka lapas. Pēc tam pirkstus iemērciet rozā krāsā un "uzspiediet" rozā putniņus, kas sēž kokā. Ar flomāsteriem uzzīmējiet putniņiem actiņas, kājiņas, astītes un – pavasara zīmējums ir gatavs.

Zīmējam ar kurpju zolēm

Foto: Scanpix

Aktīviem bērniem īpaši piemērota būs mākslas darba veidošana pašiem ar savām pēdām jeb kurpju zolēm! Uzmanīgi – šī nodarbe var būt patiešām "netīra", tādēļ to vislabāk veikt ārā un ar apaviem, kurus nav žēl saķēpāt. Lielai kartona loksnei piestiprina baltu papīra lapu, sagatavo plakanu, seklu trauku, kur jaukt krāsas un – aiziet! Ļaujiet, lai bērns ar savām vecajām kurpēm kāpj krāsā un tad soļo pa balto papīru, veidojot savu pavasara mākslas darbu. Bet varbūt šajā aktivitātē ir gatava iesaistīties visa ģimene? Dažāda izmēra apavi padarīs zīmējumu interesantāku, turklāt – arī jautrībā ir garantēta.

Zīmējam ar krāsu smidzinātājiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī šī nodarbe ir viena no iecienītākajām bērnu vidū, jo tā ir jautra, krāsaina un "netīra". Jums būs nepieciešamas vairākas ūdens izsmidzinātāju pudeles, tādas var iegādāties saimniecības preču veikalos, bet varat izmantot arī tukšas logu tīrāmā līdzekļa pudeles. Piepildiet tās ar ūdeni un katru ar sava toņa krāsu, varat paeksperimentēt ar ūdens un krāsas attiecību, lai iegūtu vislabāko konsistenci. Tad laiks krāsainām izklaidēm! Piestipriniet papīra plakātu ārā pie sienas, un ļaujiet savam bērnam rīkoties ar krāsu smidzinātājiem.

Zīmējam lietū

Foto: F64

Bērniem tik ļoti patīk aizliegtas lietas, un kādēļ lai reizi pa reizei neizdarītu kaut ko traku? Uzvelciet ūdens necaurlaidīgu jaku un dodieties zīmēt lietū! Jums būs nepieciešams liels audekla gabals, ūdenī šķīstošas krāsas, nelieli trauciņi krāsu jaukšanai un otas. Audeklu varat klāt uz zemes vai piestiprināt pie kādas ārsienas vertikāli. Ļaujiet bērnam šļakstīties, uzliet uz audekla lielus krāsas daudzumus, veidot dažādu krāsu rakstus un lietus tam visam piešķirs patiešām māksliniecisku izskatu. Varam apsolīt, ka, gleznojot lietū, jūsu bērns radīs patiešām oriģinālu un skaistu mākslas darbu, ko varēsiet izžāvēt un pielikt bērnistabā pie sienas!

Iesaistāmies dārza darbos

Foto: Shutterstock

Pavasaris ir īstais dārza darbu laiks, un, lai gan bieži vecāki bērnus savām dobēm klāt negribas laist, augu kopšana ir ļoti izglītojoša un interesanta nodarbe arī mazuļiem. Kopā ar bērnu jūs varat audzēt kādus nelielus augus gan mājas apstākļos, gan uz palodzes un dārzā. Jautra nodarbe iekštelpām ir zāles audzēšana olu čaumalu ietvaros, kurām uzzīmētas acis, deguns un mute. Interesants eksperiments izdosies, ja iekrāsotā šķidrumā ieliksiet baltus ziedus. Jau pēc sešām stundām varēsiet novērot, kā mainās zieda krāsa, un pie reizes tā būs iespēja izskaidrot bērnam dabas likumus – ka arī augi ir dzīvi un "dzer" ūdeni. Ja darbojaties dārzā, varat bērnam atvēlēt kādu savu stūrīti, kur būs viņa paša "mini dārziņš" ar nelieliem augiem, akmentiņiem, kociņiem, no bļodiņas izveidotu dīķi un citiem objektiem pēc paša bērna vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!