Foto: PantherMedia/Scanpix
Jo vairāk aptaukošanās tiek novērsta vai ārstēta bērnībā, jo lielākas izredzes mūsu pacientiem izvairīties no nenoliedzamām veselības sekām jau pieaugušā vecumā, ieskaitot samazinātu dzīvildzi un slimības, pat nerunājot par izdevumiem gan personīgi, gan valstij, tā konferencē profesionāļiem "Liekā svara problēmas bērniem" uzsvēra Latvijas Universitātes profesors Jānis Sīpols.

31.martā Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālisti prezentēs Latvijā izviedotu svara korekcijas programmu bērniem ar liekā svara problēmām, portālam "Cālis.lv" pastāstīja slimnīcas preses pārstāve Romēna Namniece.

Konferencē Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālā biroja pārstāve Aiga Rūrāne atzina, ka tikai 34% no 13-15 gadus veciem pusaudžiem Eiropā fiziskā aktivitāte ir pietiekama.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas katedras profesore Anita Vētra norādīja, ka visgrūtākais, bet vissvarīgākais uzdevums sabiedrībai ir padarīt vingrinājumus tikpat atraktīvus, aizraujošus un patīkamus, kā videospēles. Fiziskās aktivitātes palielina cilvēka kopējo enerģijas patēriņu, palīdz saglabāt enerģētisku līdzsvaru vai pat samazināt svaru, ja vien cilvēks neuzņem vairāk kaloriju, kā sadedzina.

"Pirmās 1000 dienas bērna dzīvē nodrošina ievērojamas iespējas pozitīvi ietekmēt metabolo programmēšanu. Tāpēc ļoti liela nozīme ir zīdaiņa barošanai ar krūts pienu," uzskata BKUS pediatre, dietoloģe Diāna Lagzdiņa. Viņa arī uzsver, ka olbaltumvielām ir svarīgākā nozīme organisma augšanā un attīstībā no pašreiz vairāk nekā 50 zināmām makro – un mikro - uzturvielām. Turklāt galvenā ir olbaltumvielu kvalitāte, nevis kvantitāte.

"Agrīnā pieredzē ēdiens nozīmē mīlestību, drošību un labsajūtu. Emocionālā ēšana kļūst par problēmu tad, ja tas ir vienīgais veids kā dzīvē gūt prieku, baudu, tikt galā ar nepatīkamām emocijām, stresu. Ēšanas paradumus nav iespējams uzreiz pilnībā izmainīt, tam nepieciešams laiks un viss jādara soli pa solim," atzīst BKUS klīniskais psihologs sistēmiskais ģimenes konsultants Karīna Agadžanjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!