Foto: Shutterstock
Pagājušajā gadā nepilngadīgo pastrādātie likumpārkāpumi, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu apriti, bijuši aptuveni vienādā līmenī kā 2013.gadā, cīņa ar šo sērgu joprojām ir viena no policijas aktualitātēm.

Par narkotiku lietošanu biežāk tiek sodītas tieši turīgu ģimeņu "atvases", bet par citiem pārkāpumiem, kas saistīti ar narkotikām, pārsvarā bērni no mazāk naudīgām ģimenēm.

Tāpat atšķiras šo bērnu vecāku attieksme pret pastrādātajiem pārkāpumiem. Turīgie "senči" mēģina savus bērnus padarīt "baltus un pūkainus", pērkot dārgu advokātu pakalpojumus. Vai tas ir pareizi? Ģimenes psihoterapeites skatījumā – pilnīgi aplami.

"Tīri papīri" un nesabojāta nākotne

Kā portālam "Cālis.lv" atzina Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes Dienestu koordinācijas biroja priekšniece Mārīte Ziemele, komentējot policijas sagatavoto pārskatu par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām 2014.gadā, bērni no labvēlīgām jeb precīzāk – turīgām – ģimenēm biežāk tikuši aizturēti par narkotiku lietošanu. 

Un tas ir visai loģiski – apreibinošās vielas maksā pietiekami dārgi, lai tās atļautos iegādāties tie, kam naudas maks biezāks. Parasti šo bērnu vecāki ir savu "atvašu" pusē, kad vainīgi ir visi citi… Bērnus vecāki vēlas padarīt "baltus un pūkainus", lai nākotne netiku sabojāta ar "netīriem papīriem"

Pēc Ziemeles teiktā, bērnu glābšana notiek ar dārgu advokātu nolīgšanu. Vaicāju, vai nav bijuši mēģinājumi uzpirkt arī kādu policistu, lai kāds dokuments par likumpārkāpumu netiktu "nejauši" pazaudēts, taču Ziemele to noliedz, norādot, ka šie turīgie vecāki taču saprot, - ar kukuļu piedāvāšanu paši vēl var nonākt uz likumpārkāpēju soliņa.

Turpretim bērni no tā dēvētajām nelabvēlīgajām ģimenēm biežāk tiek aizturēti par narkotiku tirgošanu, zādzībām. Arī laupīšanas un citus smagos noziegumus biežāk pastrādā bērni no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, lai gan ir izņēmuma gadījumi, kad uz šādu soli ir gatavi iet arī bērni no turīgām ģimenēm.

Vecāku nauda uz visiem laikiem var sabojāt jaunieša dzīvi

Par to, kā vecākiem būtu jārīkojas, ja bērns saskāries ar policiju un izdarījis likumpārkāpumu, pēc padoma un viedokļa vaicājām ģimenes psihoterapeitei un narkoloģei Inārai Vārpai. No vienas puses – kurš gan cits aizstāvēs bērnu, ja viņš iekūlies nepatikšanās, bet no otras… Lūk, Vārpas visai kritiskais viedoklis par turīgo ģimeņu "glābšanas plānu" īstenošanu:

"Gan problēmas, gan liels neveselums attīstās gan turīgās, gan trūcīgās ģimenēs. Slimums ir un paliek slimums, pat ja to iesaiņo samta kastītē.

Vecāki, kuri noliedz problēmas un "izpērk" savu bērnu, faktiski izpērk savu sirdsapziņu, jo nespēj kritiski saskatīt cēloņu un seku saistību, un apstākļus ģimenē, kas veicināja šī problēmu jaunieša izveidi. Bieži vai pat pārsvarā gadījumu vecākiem pašiem ir smagas gan personību, gan attiecību problēmas, kas ir augsne arī problēmu attīstībai pēcnācējos, bieži no pirmajām, jau šķirtajām attiecībām. Vieglāk ir samaksāt, piesegt, sakārtot ar naudu, lai tīri papīri, nevis kārtot to pēc būtības – apzināt iemeslus, apstākļus, personības neveselumu un to dziedināt. Tas prasītu arī pašu vecāku dziedināšanos, taču nauda un nopirkšana rada ilūziju, ka viss ir kārtībā.

Bet jaunietim tas liedz uzņemties atbildību par savas rīcības sekām un sniedz sajūtu par nesodāmību un visatļautību, kā arī pilnībā var nokaut vainas un kauna sajūtu, kas ir emocionālā pārdzīvojuma daļa par notikušo, kas palīdz mainīties. Ja vecāki nopērk, tad nauda kļūst virsvērtība, kas atļauj darīt jebko, protams, arī nākamo noziegumu. Par psiholoģisko nobriešanu te runāt nevar, bet gan par atkarības veidošanos no vecāku naudas. No tā arī viss izrietošais, visticamāk, nākamais bezatbildīgai, emocionāli nejūtīgais, nenobriedušais pilsonis, kam robežas, atbildība un vērtības ir svešs jēdziens. Vecāki nopirks arī amatu labā vietā vai "ieliks pareizajā sarakstā". Visur dzīvē strādās vecais scenārijs, ko iemācīja vecāki ar atbildības neuzņemšanos.

Protams, var būt arī citi varianti, tomēr reti sastopami, ka par naudu nopērk cilvēcību, vērtību sakārtotību un sirdsapziņu."

Nedaudz ciparu par bērnu likumpārkāpumiem narkotiku aprites jomā

Saistībā ar narkotisko un psihotropo vielu personas var tikt sodītas gan par Krimināllikuma (KL), gan Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normu pārkāpumiem. Pērn pēc KL panta par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu pie atbildības saukti septiņi nepilngadīgie, bet par narkotiku realizēšanu – 11 jaunieši. Vēl 12 bērni saukti pie atbildības pēc KL panta par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un realizēšanu nelielā apmērā un narkotisko un psihotropo vielu neatļautu lietošanu. Par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē pērn aizturēti 40 nepilngadīgie.

2014.gadā valstī kopumā nepilngadīgās personas vecumā no 14 līdz 18 gadiem izdarīja 6668 administratīvos pārkāpumus. Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu pērn sodīti 100 jaunieši.

Piespiedu audzināšana un ārstēšana

Kā liecina VP sagatavotais pārskats, 2014.gadā pirmās instances tiesas par KL paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu pieņēma 171 lēmumu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgām personām vecumā no 11 līdz 18 gadiem un divus lēmumus par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajām personām. 2014.gadā tika notiesāts 531 nepilngadīgais, no kuriem 22 personām tika piemēroti audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi. Pēc Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datiem, 2014.gadā pašvaldību administratīvās komisijas pieņēma 55 lēmumus par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem par viņu izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem, kas ir par 36 lēmumiem mazāk nekā salīdzinājumā ar analogu periodu 2013.gadā.

Veicot datu analīzi, policija secina, ka 2014.gadā samazinājies gan pārkāpumu, gan personu skaits smēķēšanas un alkoholisko dzērienu lietošanas jomā, savukārt nedaudz palielinājies pārkāpumu skaits un personu skaits, kuriem noformēti administratīvie pārkāpuma protokoli par alkoholisko dzērienu lietošanu sabiedriskās vietā un atrašanos sabiedriskās vietās reibuma stāvoklī atkārtoti gada laikā, un alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kā arī pieaudzis sīko huligānismu izdarījušo personu un pārkāpumu skaits.

Lai novērstu nepilngadīgo izdarītos likumpārkāpumus, liela nozīme ir preventīvajam darbam ar nepilngadīgajiem. Valsts policija to realizē divos virzienos - gan kā vispārējo prevenciju (dažādu akciju, lekciju, reidu u.c. pasākumu ietvaros), gan kā individuālo prevenciju (attiecas uz konkrētām personām), ar mērķi novērst un atturēt nepilngadīgās personas no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas. Valsts policija par bērniem informē pašvaldību ar lūgumu izstrādāt katram bērnam uzvedības sociālās korekcijas programmu, taču joprojām līdz šim brīdim daudzas pašvaldības šo funkciju neveic vai veic formāli, tā pārskatā norāda policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!