Foto: RIA Novosti/Scanpix

Agrākais laiks, kad būtu atļauts bērnu vest uz baseinu ir, sākot no diviem mēnešiem un tikai tādā gadījumā, ja to ir ieteicis ārsts tonusa dēļ vai attīstības veicināšanai, tā norāda peldēšanas apmācības un ūdensaerobikas trenere Gunta Meldere.

Bērna pirmajos dzīves mēnešos vecāki savu atvasi cenšas pasargāt no jebkādas vides kaitīgās ietekmes, ir rūpīgi un uzmanīgi. Tādēļ arī lēmums vest vai nevest bērnu uz peldbaseinu vien dažus mēnešus pēc tā dzimšanas tiek vērtēts neviennozīmīgi. Lai arī kāds būtu jauno vecāku lēmums, pats svarīgākais ir skatīties un vērtēt bērna emocijas, atrodoties ūdenī, kā arī konsultēties ar speciālistu un kopīgi rast labāko risinājumu bērniņam.

Bērniņš mammas vēderā visus deviņus mēnešus atrodas ūdenī, tādēļ bieži vien pēc dzemdībām tieši ūdens ir tā vide, kur tas jūtas vislabāk un spēj atslābināties. Tāpat arī pēc dzimšanas bērniņš ik dienas sastopas ar ūdeni, jo regulāri tiek vannots.

Meldere uzsver, ka svarīgi pirmajā saskarē ar ūdeni ir radīt zīdainim mierīgu, siltu un patīkamu atmosfēru. Ūdens temperatūrai jābūt +37 grādiem pēc Celsija, fonā nevajadzētu būt skaļiem trokšņiem, bet gan pieklusinātai, mierīgai mūzikai, bet pats būtiskākais – pašiem vecākiem jābūt drošiem un mierīgiem. Pirmās vannošanas reizes var tikt uztverts kā būtisks indikators tam, kāda attieksme bērnam pret ūdeni var būt arī vēlāk. Ja bērns vannošanās laikā ir nervozs, ar vešanu uz baseinu steigties nevajadzētu. Ja zīdainis ūdenī jūtas patiešām labi un ir acīmredzami, ka bērniņš laiku ūdenī izbauda, vecāki var sākt domāt par baseina apmeklējumu.

Meldere atzīmē, ka vecākiem ir jāsaprot, ka bērna pirmā pieredze peldbaseinā nav apmācība peldēšanā, bet gan norūdīšana un pieradināšana pie ūdens. Mācīties peldēt bērns var sākt vidēji no trīs gadu vecuma, bet līdz tam, mazuļa laiks baseinā vairāk ir kā rotaļa un sagatavošana peldēšanas apmācībai. Ja sākot vannot zīdaini, ieteicamā ūdens temperatūra ir +37 grādi, tad peldbaseina temperatūra ir +29 grādi, kas ir pilnībā pietiekami, jo bērns aktīvi kustās, izpilda vingrinājumus, tādējādi mazulim ir gan silti, gan tiek norūdīts organisms.

Ja vecāki ir pieņēmuši lēmumu vest mazuli uz peldbaseinu, svarīgi ir būt viņam līdzās visu nodarbības laiku – aptuveni 40 līdz 60 minūtes. Tas sniegs bērniņam drošības sajūtu un nodarbība būs gan produktīvāka, gan mazulim patīkamāka.

Par šo un citām tēmām tiks runāts ceturtdien, 26.martā, "Gaidību 4dienu" semināra laikā. Tas notiks tirdzniecības centra "Domina Shopping", pie restorāna "Vairāk Saules". Piedalīties seminārā tiek aicināti visi vecāki - gan topošie, gan esošie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!