Portālā "Cālis.lv" pēc padoma vērsās divgadnieka mamma. Bērnam priekšzobu vietā palikušas vien tumšas saknes, arī citi zobi ir cauri un sāp. Ko darīt? Kā palīdzēt mazajam? Pēc padoma vērsāmies Slimību profilakses un kontroles centrā, un izrādās, šī problēma – tā dēvētais pudeļu kariess ir viena no aktuālākajām problēmām bērnu zobārstniecībā.

"Sveicināti, esmu mamma divgadīgam bērnam. Ir sanākusi tāda situācija, ka bērnam sāp zobs, ir caurumi daudzos, un priekšējiem augšējiem zobiem ir palikušas tikai saknītes, un tās pārtop par brūnganmelnām saknītēm. Kā mamma esmu lutinājusi, bet ne visu laiku. Situācija ir tāda, - kad bērnam sāka sāpēt zobi, vērsos pie dakteriem, bet man atsaka, norādot, ka bērniņš ir mazs, cits dakteris saka: "Nu atnāciet, bet nezinām, vai tik mazam bērnam spēsim palīdzēt". Ko ieteiktu darīt šādā situācijā? Nevēlos, lai bērniņš cieš no sāpēm, jo tad ciešu arī es. Emocionāli ir grūti noskatīties, kā bērns mokās ar sāpēm, atsakās ēst. Ja pat kaut ko paņem rokā apēst, ēd uz vienu pusi, un sakodiens tad ir ar aizmugurējiem zobiem, jo ar priekšējiem neēd vispār. Cenšos pierunāt kaut ko apēst, bet tad ir histēriska raudāšana, atteikšanās, roku vicināšana un ne pie kā laba tas nenoved.

Nezinu ko darīt, vēlos kādu konsultāciju, ko varētu ieteikt darīt, pie kā vērsties. Mēs dzīvojam Jelgavā. Zvanīju un Veselības centra zobārstniecību, apvaicājos, vai bērniņu ar sāpīgu zobu ņem, man atbildes vietā bija: "Atvainojiet, mēs tik mazus bērnus neņemam", un tad iesaka kādu citu zobārstniecības vietu. Nevēlos skraidīt ar bērnu pie viena vai otra zobārsta, vēlos, lai ir viens labs dakteris ar atsaucīgu un labu attieksmi gan pret bērnu, gan pret vecāku, kurš atved bērnu pie daktera. Es saprotu, ka ir mana vaina, ka bērnu lutina ar saldumiem, bet neesmu jau izņēmums, tā jau visi lutina. Saprotu, ka tas ir slikti, ka bērnu kādu reizi pārlieku palutini ar kādu našķi, bet pat no mūsu parastās pārtikas, ko ēdam, veidojas gan kariess, gan caurumi zobos, jo mūsu pārtika tagad ir ar visādām ķīmijām. Senāk tā nebija, ka bērniem jau tādā vecumā bija problēmas ar zobiem, bet tagad gandrīz katram otrajam bērnam ir tāda problēma un tad vaino vecākus, kāpēc ir nolaidība pret bērnu, ka bērnam tāda mute vai ka netīra bērnam zobus. Bet ja vecāks to visu dara, un viņš atnāk pie daktera un klausās šos pārmetumus, protams, ka vecāks vairs nevērsīsies pie šā daktera un meklēs atkal citu…"

Bērnu zobārstes komentārs par pudeļu kariesu

Kā portālam "Cālis.lv" skaidroja bērnu zobārste Zane Lazda, pudeļu kariess patlaban ir viena no izplatītākajām bērnu zobārstniecības problēmām. Pudeļu kariess ir piena zobu kariess, kas attīstās nepareizas barošanas rezultātā – kad mazulis tiek dzirdīts no pudeles ar cukuru saturošiem dzērieniem – sulām, tēju un citiem. Sevišķi kaitīga šāda dzirdīšana ir nakts stundās, kad nereti vecāki pudeli ar saldu dzērienu lieto kā nomierināšanas līdzekli. Šādā gadījumā visvairāk cieš tieši augšžokļa priekšējie zobi, bet galējos gadījumos – arī sānu zobi. Apakšžoklī esošie zobi ir pasargāti vairāk, jo saldinātāju nonākšanu uz zobiem aiztur mēle. Nav pieļaujama arī knupīša pamērcēšana medū vai kādā saldā dzērienā.

Daktere uzsver, ka nakts laikā bērnam var dot padzerties tikai tīru ūdeni vai nesaldinātu zāļu tēju. Nederēs arī speciālās veikalos nopērkamās bērniem domātās tējas, jo arī tajās atrodami saldinātāji. No viena gada vecuma bērnam jāmāca dzert no krūzītes, pilnībā atsakoties no pudeles, uzsver Lazda.

Ja runā par šādiem galējiem gadījumiem, kad bērnam jau ap divu gadu vecumu priekšzobiem palikušas vien saknes, ārste atzīst, ka ārstēšana jāveic vispārējā narkozē. Saknes jāizrauj un labojamie zobi, jāsalabo. Tad nu vecākiem jādomā par tālākām iespējām, lai gan zobus aizstājošu plati parasti liek, sākot no četru gadu vecuma. Ja izvēlas staigāt bez zobiem, jāņem vērā vairāki negatīvie aspekti – bērnam tiek bojāts sakodiens, kā arī komunikācija ar vienaudžiem var iedragāt bērna pašapziņu. Vispārzināms fakts, ka mūsdienās bērni ir ļoti vērīgi, un noteikti nepalaidīs garām iespēju pasmieties par bezzobainu bērnudārza grupiņas biedru.

Vecākiem jāapzinās, ka zobi bērnam jāsāk kopt jau tad, kad izšķīlies vien pirmais zobiņš.

Pašreizējā akūtajā situācijā iesakām vērsties Stomatoloģijas institūtā (67455586 - reģistratūra), lai risinātu jautājumu par ārstnieciskajām manipulācijām. Ilgtermiņā noteikti jāapmeklē ģimenes zobārsts un zobu higiēnists. Varam ieteikt Zemgales veselības centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!