Foto: F64

67% vecāku atzīst, ka viņu bērni pēc skolas savu brīvo laiku pavada pie datora, un tikai 4% - ka bērni sporto un nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, liecina biedrības "Esi brīvs!" un pētījumu aģentūras "TNS" veiktais pētījums.

Katrs septītais Latvijas iedzīvotājs atzīst, ka viņa bērnam pēdējā gada laikā ir konstatētas problēmas ar muguru, turklāt vairāk nekā puse respondentu apzinās, ka viņu "atvasēm" ļoti kaitē mazkustīgs dzīvesveids.

Analizējot pētījuma datus, redzams, ka uz bērna muguras problēmām norāda 13% respondentu, 12% respondentu atzīmē, ka viņu bērniem ir redzes traucējumi. Šīs problēmas vecāki saviem bērniem ir konstatējuši pēdējā gada laikā. Vecāki apzinās, ka viens no galvenajiem iemesliem šādām problēmām ir ilgās stundas pie datora un televizora. Vienlaikus viņi šajās aktivitātēs nesaskata atkarības risku, jo vecākiem trūkst informācijas par modernajām atkarībām. Pētījuma dalībnieki arī atzīst, ka pēdējā gada laikā vismazāk saviem bērniem novērojuši problēmas, kas saistītas ar zobiem, lai gan atbildēs arī norāda, ka bērni pārāk daudz ikdienā lieto saldumus.

"Bērni un jaunieši ikdienu visbiežāk pavada skolā, kur viņi lielāko dienas daļu sēž. Aizejot mājās, brīvais laiks tiek kavēts, sēžot pie datora vai TV. Vecāki ļoti labi apzinās, ka viņu bērni varētu vairāk nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, bet nav informēti par to, ka pavadītais laiks pie datora jau ir iekļaujams moderno atkarību sarakstā, jo visbiežāk tas pārsniedz normas robežas. Muguras un redzes veselības problēmas jau ir sekas, kas, iespējams, radušās no modernajām atkarībām," norāda biedrības "Esi brīvs!" vadītāja, psihoterapeite Dace Caica.

Mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez interneta, un jāatzīst, ka laiks ko vecāki un bērni varētu pavadīt kopā, tiek tērēts, atrodoties virtuālā vidē – kontaktējoties ar draugiem, pērkot preces, spēlējot spēles vai lasot ziņas, tā Caica.

Viņa arī norāda, ka par atkarību no interneta jau var sākt runāt tad, ja tiek novēroti kādi no sekojošiem simptomiem – ir laba un eiforiska sajūta, atrodoties pie datora, nespēja apstāties, laiks, kas tiek pavadīts pie datora, pakāpeniski palielinās, parādās nevērība pret ģimeni un draugiem, tukšuma izjūta, aizkaitināmība, kas rodas no jebkuras darbības, kas nav saistīta ar datora lietošanu, problēmas mācībās.

Ja dienā pavadītais laiks, sēžot skolas solā vai skatoties TV, ir sabalansēts ar fiziskām aktivitātēm, tad problēmām nevajadzētu rasties. Svarīgi ir laicīgi pamanīt moderno atkarību ietekmi uz bērna veselību, lai tās nerezultētos ar fiziskām problēmām.

Biedrības "Esi brīvs!" aptauju ar mērķi noskaidrot vecāku zināšanas par modernajām atkarībām veica pētījumu kompānija "TNS", elektroniski aptaujājot 700 vecākus, kuriem ir bērni vecumā no septiņiem līdz 19 gadiem no visas Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!