Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka tieši gribasspēkam mūsu ikdienā ir teju vislielākā nozīme, gan panākumu gūšanā, gan dzīves kvalitātes veidošanā. Tomēr, kā reiz teicis Aristotelis, mēs esam tas, ko atkārtoti darām, un tieši tāpēc izcilība ir nevis darbība, bet gan ieradums. Šai sakarā piedāvājam pāris vienkārši realizējamus paņēmienus un paradumus, kas ļaus tev ik dienas attīstīt savu gribasspēku.

Kādu efektu sniedz meditēšana?

Foto: Shutterstock

Meditēšana ir viens no ātrākajiem, vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā stiprināt un attīstīt gribasspēku. Meditācija trenē mūsu koncentrēšanās spējas, mazinot prāta dabisko tieksmi aizklīst domās. Pētījumi liecina, ka pat jau pēc divu līdz trīs dienu garumā piekoptas meditēšanas, šai nodarbei veltot vien 10 minūtes dienā, prāts darbosies asāk un mums būs vairāk enerģijas, kā arī spēsim efektīvāk risināt krīzes situācijas.

Kāpēc jāēd produkti ar zemu glikēmisko indeksu?

Foto: Shutterstock

Uzņemot pārtiku, organismā izstrādājas glukoze, tai nonākot arī asinsritē un tiekot izmantotai kā "degvielai", kas nepieciešama normālai organisma un smadzeņu darbībai. Šī "degviela" ļauj mums domāt, radīt un arī kontrolēt savu gribasspēku.

Šai sakarā ieteicams ēst nevis produktus, kas radīs strauju cukura līmeņa celšanos asinīs, sniedzot vien īslaicīgu enerģiju, bet gan pārtiku ar zemu glikēmisko indeksu: olbaltumvielām bagātus produktus, svaigus augļus, dārzeņus, un pilngraudu produktus, kas nodrošinās arī ilgstošu sāta sajūtu un pārstrādāsies organismā pakāpeniski, nodrošinot vienmērīgu cukura līmeni asinīs.

Koncentrējies uz vienu uzdevumu

Foto: Shutterstock

Ja vēlies paveikt vairāk, vienlaikus centies koncentrēties tikai uz vienu konkrētu uzdevumu, nevis mēģini paveikt vairākas lietas reizē. Tas, pirmkārt, ļaus konkrētu uzdevumu paveikt kvalitatīvāk un, otrkārt, balstoties smadzeņu funkcionēšanas īpatnībās, stiprinās arī gribasspēku, ļaujot pieņemt pārdomātākus un saprātīgākus lēmumus.

Tāpat centies lielus mērķus sadalīt mazākos uzdevumos, tā, soli pa solim, tuvojoties savu ieceru realizēšanai un nepadodoties pie pirmajām grūtībām.

Pašnovērošanas spējas

Foto: Shutterstock

Mums sevi uzlūkojot spogulī, prāts izspēlē samērā neparastu triku – tā vietā, lai redzētu to, kā tieši izskatāmies, mēs domājam, ka vēlamies būt slaidāki, skaistāki, garāki, muskuļotāki u.c. 

Jāpiebilst, ka tā iemesls ir nevis mūsu zemā pašapziņa, bet gan prāta koncentrēšanās uz to, ko vēlamies iegūt, kā rezultātā mēs arī rīkojamies tā, lai sasniegtu savu ideālu.

Izmanto šo īpašību savā labā un attīsti gribasspēku, regulāri izvērtējot to, kas sasniegts, to, kurp tiecies un tā ļaujot skaidrāk iezīmēties savas dzīves plānam.

Pielāgo savu ikdienu saviem mērķiem

Foto: Shutterstock

Liela loma mūsu gribasspēka attīstīšanā ir arī ikdienai un apkārtējai videi. Ja vēlies zaudēt svaru, pielāgo to atbilstoši veselīga dzīvesveida principiem, atrodi domubiedrus, ar ko dalīties sasniegumos, ietver ikdienā vairāk fizisku aktivitāšu, atbrīvo virtuves plauktus no figūrai nedraudzīgiem produktiem – dari visu, lai tev nāktos sastapties ar pēc iespējams mazāk kārdinājumiem, kas varētu likt atkāpties no sākotnējās apņemšanās. Kad dzīve bez kārdinājumiem būs kļuvusi par normu, tu vairs pat neizjutīsi vēlmi pēc tiem!

Materiāls tapis, izmantojot šādus resursus:

Oman, D., Shapiro, S., Thoresen, C., Plante, T., & Flinders, T. (2008). Meditation Lowers Stress And Supports Forgiveness Among College Students: A Randomized Controlled Trial. Journal of American College Health.

Bradt, S. (2010, November 11). Wandering mind not a happy mind. http://news.harvard.edu/gazette/story/2010/11/wandering-mind-not-a-happy-mind/

Gailliot, M., Baumeister, R., DeWall, C., Maner, J., Plant, E., Tice, D., ... Schmeichel, B. (2007). Self-control Relies On Glucose As A Limited Energy Source: Willpower Is More Than A Metaphor. Journal of Personality and Social Psychology.

Baumeister, R., & Tierney, J. (2011). Willpower: Rediscovering the greatest human strength. New York: Penguin Press.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!