Foto: F64

Lieldienas bērniem asociējas ne tikai ar olu krāsošanu, dažādām rotaļām, bet arī ar saldumu saņemšanu. Tos it kā atnes Lieldienu zaķis. Bet kāpēc tieši zaķis? Lai gan oficiālu apstiprinājumu no vēstures avotiem praktiski nav, tomēr pastāv uzskats, ka bērnus ar olām Lieldienu zaķis sācis apdāvināt ap 1682.gadu. Tātad – jau aptuveni 333 gadus tas nes bērniem prieku.

Bet kāpēc tieši zaķis ir kļuvis par vienu no Lieldienu simboliem? Tas, tāpat kā ola, jau izsenis ir auglības simbols. Zaķis ir viens no tiem dzīvniekiem, kas savus mazuļus pasaulē laiž jau agrā pavasarī, turklāt lielā metienā, tāpēc tam ir tieša saistība ar auglību, ar to, ka dabā viss raisās, aug, vairojas.

Pietiekami noslēpumaina un skaista ir versija par to, ka pavasara dieviete (vēl tiek minēta kā Mēness auglības dieviete) Ostere sūta zaķi kā labo gariņu pie cilvēkiem, lai noskaidrotu, kas cilvēku mājās notiek. Par palīdzēšanu pavasara dievietei, viņa ļauj tam reizi gadā cilvēkiem dēt raibas olas. Arī vācu pasakās ir sastopams zaķis, kas Lieldienās nes olas, un šis zaķa tēls pakāpeniski kļuva pazīstams un iemīļots arī citās valstīs.

"Šī tradīcija nāk no Vāczemes un tieši tāpēc, ka viņi to tā pieņēma, tāpēc tās olas nes zaķis un nevis bruņurupucis. Jo zaķi ātri skrien un var apciemot daudzus jo daudzus," tā spriež kāds foruma lasītājs. Te vēl kāds spriedelējums: "Olas, tāpat kā Lieldienu zaķis, ir senas vēstures simboli, tāpēc, ka putni dēja olas, un zaķi dzemdēja mazuļus agrā pavasarī." "Jā, zaķi jau olas nedēj, bet Lieldienu zaķis to dara. Lai tas Lieldienu zaķis olas spētu dēt, mums, cilvēkiem, nekas cits neatliek, kā krāsot olas visdažādākajās krāsās un izmantojot atšķirīgas krāsošanas tehnikas. Lai varētu olas Lieldienu rītā ne tikai apēst, bet arī sisties ar tām. Uz lielu laimi."

Priecīgas Lieldienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!