Foto: RIA Novosti/Scanpix
Aptuveni 50% laikā dzimušu bērnu un 85% priekšlaikus dzimušu bērnu tiek novērota jaundzimušo dzelte, kas rodas dēļ paaugstināta bilirubīna līmeņa asinīs. Nesavlaicīgas diagnostikas un neārstēšanas dēļ veidojas jaundzimušā smadzeņu bojājumi, kas var radīt neatgriezeniskas sekas – bērna kustību un intelekta attīstības traucējumus.

Zīmols "Selga" un labdarības organizācija "Ziedot.lv" aicina sabiedrību līdzdarboties un iesaistīties labdarības akcijā "Par īstu bērnību", lai sarūpētu jaundzimušo mazuļu dzeltes diagnostikas aparatūru - bilirubīna līmeņa noteikšanai.

Akcijas atklāšana notiks 8.aprīlī plkst.11 Rīgas Dzemdību namā un tajā piedalīsies Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, neonatoloģe Ilze Kreicberga, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Jaundzimušo intensīvās terapijas un aprūpes nodaļas vadītāja Irēna Zahare, labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta un SIA "NP Foods" Komunikācijas direktore Dana Erciņa-Užāne.

Kas ir zīdaiņu dzelte?

Vecāki parasti ir uztraukušies, dzirdot ārsta novērtējumu, ka jaundzimušais zīdainītis ir dzeltens. Patiesībā ne vienmēr tas nozīmē kādu novirzi no normas, vēsta Eltern.

Pēc piedzimšanas mazuļa aknas vēl nav pietiekami nobriedušas, tām trūkst fermentu, tādēl bērniņam veidojas dzelte. Āda, īpaši ap acīm un acu baltumi, reizēm arī viss ķermenītis iekrāsojas dzeltens. Dzelte ir fizioloģiska parādība, kas ir 90% jaundzimušo. Tikai apmēram 30 - 40% bērnu tā nav redzama.

Jaundzimušajiem eritrocīti jeb sarkanie asinsķermenīši sabrūk ātrāk nekā pieaugušajiem. Sabrukšanas rezultātā rodas bilirubīns. Tas ir pigments, kas iekrāso ādu un acu sklēras dzeltenas. Bilirubīns tiek izvadīts caur aknām. Tā kā jaundzimušo aknas tūlīt pēc dzimšanas vēl nav nobriedušas, lai veiksmīgi tiktu ar to galā, asinīs cirkulē vairāk bilirubīna, kas piedod ādai dzelteno krāsu. Parasti lielākajā daļā gadījumu nekāda ārstēšana nav vajadzīga.

Parasti dzelte parādās otrajā dienā pēc piedzimšanas. Apmēram divu trīs nedēļu laikā tā pāriet pati no sevis, bet reizēm var saglabāties pat divus trīs mēnešus.

Parasti nekādas īpašas procedūras nav jāveic, taču ja šķiet, ka ar dzelti nepieciešams cīnīties, palīdz gaismas jeb fototerapija. Tas nozīmē, ka mazulis pēc iespējas biežāk jātur saules gaismā. Piemēram, var novietot gultiņu pie loga. Turklāt logs var nebūt atvērts - dienas gaismas stari iet cauri stiklam.

Pataloģiskā dzelte rodas dēļ saslimšanām. Iemesli ir dažādi, kopumā teju 50 saslimšanu, kas var būt par iemeslu patoloģiskais dzeltei.

Piemēram, daži no tiem:

  • Mammas un bērniņa asins vai rēzus faktora nesaderība. Biežāk, ja mammai ir pirmā asins grupa, bet bērniņam otrā vai trešā.
  • Specifiskas anēmijas formas,kas izraisa eritrocītu sairšanu.
  • Aknas cietušas no vīrusiem vai baktērijām.

Tomēr katrs gadījums ir individuāls un katrai situācijai ir individuāla ārstēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!