Foto: PantherMedia/Scanpix

Jo vecāki kļūstam, jo spilgtāk sākam apzināties, cik nepielūdzami ātri rit laiks, un cik stipra ir mūsu vēlme "iegrāmatot" katru dzīves mirkli. Mēs sākam pieņemt sliktās dienas un novērtēt pat visai rūgtu pieredzi. Taču daudzi no mums pie šādām domām nonāk vēlāk, nekā gribētos, jau pagūstot iztērēt savu enerģiju pilnīgi nevajadzīgām lietām. Taču nekad nav par vēlu savā dzīvē veikt dažas izmaiņas vai attīstīt ieradumus, kas varētu palīdzēt sāk baudīt dzīvi. Lūk, portāls letidor.ru apkopojis septiņas lietas, kuras nekad nav par vēl sākt darīt.

Nekad nav par vēlu kļūt patiesam

Foto: Reuters/Scanpix

Dienām nēsāt masku ir pietiekami nogurdinoši. Lai cilvēki redz tevi tādu, kāds esi patiesībā, lai kur tu nebūtu – darbā, mājās vai jebkurās citās sabiedriskās vietās. Pārstāj izlikties par to, par ko vēlētos būt, ļauj cilvēkiem sevi iepazīt tādu, kāds esi. Ja kaut kādu iemeslu dēļ tu sev nepatīc, ir īstais laiks strādāt ar sevi: iegūsti ilgi kāroto izglītību, izdomā jaunu (vai atminies piemirsto) hobiju, iesaisties labdarībā vai jebkurā citā nodarbē, ko uzskati par pietiekami noderīgu. Tu sāksi justies daudz labāk, līdzko būsi iesaistījies procesā.

Nekad nav par vēlu samierināties un pieņemt savu ķermeni

Foto: Shutterstock

Padomā vien, cik daudz laika tu patērē, domājot par sava ķermeņa nepilnībām! Un visticamāk tu pārdzīvo, jo neatbilsti vispārpieņemtiem standartiem vai personīgiem ideāliem. Pamēģini sev atzīties, ka tagad nēsāsi vienu izmēru lielākus džinsus un nepirksi apģērbu, cerot, ka vistuvākajā laikā notievēsi un to varēsi valkāt. Labāk ir sākt novērtēt to, kas tev jau ir un būt pateicīgam par to, kas no dabas dots. Skaidri apzinies savas stiprās puses, tikai tā tu varēsi tās izcelt, iepērkot jaunu apģērbu. Kop savu ķermeni, uzlabo to, seko līdzi ēšanas paradumiem un veselīgam dzīvesveidam. Jebkuras izmaiņas organisma iekšienē nekavējoties atspoguļosies arī tavā ārējā jeb vizuālajā tēlā. Savukārt tas tev sniegs vēl lielāku pārliecību par sevi un palīdzēs celt pašapziņu.

Nekad nav par vēlu sākt runāt taisnību

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jums apkārt esošie cilvēki ir pelnījuši, lai no tevis dzirdētu tikai taisnību. Pat tad, kad to ir grūti teikt un vēl grūtāk – dzirdēt, vienkārši esi godīgs. Sāc ar to, lai vienmēr būtu godīgs pats pret sevi.

Nekad nav par vēlu vairāk laika veltīt sev

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tu pastāvīgi ziedo savu personīgo laiku, ko vēlētos izlietot, lai pabūtu vienatnē ar sevi (ieietu vannā, palasītu grāmatu vai vienkārši pastaigātos vienatnē), tu burtiski jūties kā nodzīts zirgs. Tādā stāvoklī tu diezin vai varēsi palīdzēt savam bērnam tikt galā ar mājas darbiem vai vienkārši pilnvērtīgi pavadīt laiku ar sievu/vīru. Nedomā, ka laika veltīšana sev ir egoisma pazīme. Taviem ģimenes locekļiem ir jāsaprot, ka tev nepieciešama kaut vai tikai pusstunda dienā, lai laiku veltītu tikai sev, lai savestu sevi un savas domas kārtībā. Paskaidro to viņiem, ka tas tev palīdzēs atpūsties, kļūt mazāk stresainam un izbēgt no bezgalīgās "murkšķa" stadijas.

Nekad nav par vēlu realizēt savus sapņus

Foto: Shutterstock

Mūsu sapņi nekur nepazūd. Pat ja tu tos iedzen arvien dziļāk un dziļāk sevī, jo redz pirmajā vietā jākļūst naudas pelnīšanai, tie agri vai vēlu vienalga izrausies ārpusē. Padomā, iespējams, tavi sapņi nemaz nav tik nerealizējami? Paraugies apkārt, un tu ieraudzīsi, cik daudz cilvēku, tostarp tavu draugu un paziņu lokā, savus hobijus pārvērtuši profesijā, kas viņus baro un ļauj nomaksāt rēķinus. Ieturi pauzi, atrodi laiku, lai pārdomātu savu dzīvi, uzdod sev jautājumu – vai tu dzīvo tā, kā vēlētos vai arī ir pienācis laiks kaut ko mainīt? Ja tu baidies globālu pārmaiņu – sāc ar mazumiņu, piemēram, uzraksti plānu turpmākajām darbībām vai atrodi piemērus, kuriem tu vēlētos līdzināties.

Nekad nav par vēlu piedot

Foto: AFP/Scanpix

Pārstāj uz saviem pleciem nest nepanesamu smagumu. Parunā ar cilvēku, kas tevi aizvainojis, atklājies viņam un pastāsti, kas tevi satrauc. Ja to izdarījis mazpazīstams un mazāk svarīgs priekš jums cilvēks, vienkārši pārstāj rakāties šajā situācijā un "palaid viņu prom". Taču visupirms piedod sev par pieļautām kļūdām, šaubām un bailēm. Iemācoties to darīt, tev būs krietni vieglāk piedot arī citiem cilvēkiem.

Nekad nav par vēlu padalīties ar kaut ko personisku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tikko kā tu sāksi "atvērties" citiem cilvēkiem, tu arvien biežāk dzirdēsi atbildi: "es arī", "un es arī to piedzīvoju", "kā es tevi saprotu". Bieži mēs ciešam no tā, ka mums šķiet, ka vienīgie cīnāmies ar vienu vai otru problēmu un nevaram vien atrast piemērotu risinājumu. Tikmēr mūsu draugiem vai vienkārši paziņām ir tādas pašas problēmas, un viņi spēj tevi saprast, atbalstīt un pat ar kaut ko palīdzēt. Vienmēr atceries, ka neesi viens, un biežāk dalies savās domās un bailēs ar līdzcilvēkiem, jo īpaši vistuvākajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!