Foto: DELFI Aculiecinieks
Vai jūs zināt, ko lasa jūsu bērni, šādu jautājumu citiem vecākiem ar portāla "Cālis.lv" starpniecību vēlas uzdot kāds tēvs, kurš bijis šokēts par rupjībām pilno saturu kādā grāmatā, ko viņa 5.klases bērns paņēmis skolas bibliotēkā.

Tētis Jānis pastāstīja, ka viņa bērns igauņu rakstnieces Aidi Vallikas grāmatu "Kas ar tevi notika, Anna?" sācis lasīt priekšā vecmāmiņai, kura, klausoties neķītrībās, neticējusi savām ausīm un domājusi, ka bērns to pats izdomājis un nekautrējoties deklamē vecmammai. Izrādījies, ka bērns nebūt neko neizdomā, bet grāmatas tekstā ir gana daudz rupjību.

Grāmatu bērns paņēmis skolas bibliotēkā un mājās gan apgalvojis, ka to izraudzījies "tāpat vien", lai gan tēvs jau noskaidrojis, ka grāmata piektklasnieku rindās tagad esot TOPā, to jau izlasījuši gandrīz visi skolēni. Laikā, kad politiķu aprindās tiek spriedelēts par tikumības jautājumiem, šāda grāmata mierīgi skolas bibliotēkā ir pieejama šāda vecuma bērniem, norāda tēvs, mudinot vecākus biežāk pievērst uzmanību tam, kādu literatūru bērns lasa, ko visbiežāk atnes mājās tieši no skolas bibliotēkām. Sašutušais tēvs norāda, ka grāmatā ir ļoti daudz nepiedienīga teksta. Jāatzīst, ka teksts patiesi nav daiļrunīgs, tādēļ portāla redakcijai nācās to cenzēt, visrupjākos vārdus paslēpjot.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Grāmata izdota apgādā "Zvaigzne ABC", un tieši šī grāmata ir trešā Vallikas izdotā grāmata Latvijā. Apgāda projektu vadītāja Kristīne Ilziņa portālam "Cālis.lv" atzīmē, ka grāmata ir domāta pusaudžu vecuma bērniem – sākot no 14 gadu vecuma. Šīs rakstnieces grāmatas Igaunijā ir vienas no lasītākajām pusaudžu vidū, un arī Latvijā izdoti jau trīs romāni. Grāmatā ir norādīts, ka Annas stāsts sākas, kad viņai ir 14 gadu, tātad piektklasniekiem šīs grāmatas nemaz nav domātas. Cita lieta, kā tās nonāk līdz konkrētā vecuma bērniem un kā to uztver, un šīs lietas spēj izskaidrot viņu vecāki.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Romāns "Kā tev klājas, Anna? Igaunijā godalgots kā labākais mūsdienu jaunatnei veltītais daiļdarbs, tas saņēmis arī Latvijas Bērnu žūrijas atzinību. Ne mazāk populārs pie mums ir arī šī romāna turpinājums "Ko darīt, Anna?", norāda izdevniecība.

Kaut arī visus trīs Vallikas darbus dēvē par jauniešu romāniem, "Kas ar tevi notika, Anna?" kā īpaša jaunas meitenes psiholoģijas studija būs vērtīga arī vecākiem, kuru uzmanības lokā arvien vēl ir bērni problemātiskajā vecumā, teikts grāmatas anotācijā apgāda mājas lapā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!