Foto: DELFI

Nepietiekama dienas vai ēdienreizes enerģētiskā vai uztura vērtība, nepietiekošs nedēļas ēdienkartē iekļauto produktu daudzums, neatbilstība ēdienkartē, tie ir pārkāpumi, ko pārbaudēs skolu ēdnīcās konstatējuši Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori.

Lai iegūtu objektīvus datus par uzņēmumiem, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēs, PVD līdz mācību gada beigām turpinās minēto uzņēmumu pārbaudes pakalpojumu sniegšanas vietās.

Laikā no 13.aprīļa līdz 17.aprīlim Latvijas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos PVD pārtikas inspektori veica 78 pārbaudes. Pārkāpumi konstatēti 54 uzņēmumos vai 69% no pārbaudītajiem uzņēmumiem, no tiem uztura normu neievērošanā 37 uzņēmumos.

Pārbaužu laikā inspektori 20 ēdināšanas uzņēmumos konstatējuši, ka ir nepietiekama dienas vai ēdienreizes enerģētiskā vai uztura vērtība, nepietiekošs nedēļas ēdienkartē iekļauto produktu daudzums, galvenokārt augļu, dārzeņu, siera, biezpiena. Atsevišķos gadījumos ēdienkartē nav iekļauts pamatēdiens vai arī ēdieni nedēļas ēdienkartē atkārtojas, informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

14 uzņēmumos konstatētas dažādas neatbilstības ēdienkartē – ēdienkarte nav saskaņota ar iestādes vadītāju, tajā nav norādīta visa nepieciešamā informācija, pasniegtie ēdieni neatbilst ēdienkartē norādītajiem, izmaiņas nav saskaņotas ar iestādes vadību.

Vēl 14 uzņēmumos konstatēts, ka uzturā iekļauti produkti, kas neatbilst noteiktajām prasībām vai kurus aizliegts izmantot ēdienu gatavošanai, piemēram, pelmeņi un desa, kuru sastāvā ir nepietiekams gaļas daudzums, kā arī nav informācijas par sāls saturu produktā; tāpat arī konstatēti gaļas produkti, kuriem pievienotas pārtikas piedevas – garšas pastiprinātāji, augu eļļa, kas satur ĢMO, kā arī garšvielu maisījumi, kas satur sāli, cukuru un/vai garšas pastiprinātājus, un konditorejas izstrādājumi, kas satur daļēji hidrogenētus augu taukus vai arī nav informācijas par tauku hidrogenizācijas pakāpi. Konstatēti arī gadījumi, kad cūkgaļa saņemta saldētā veidā, kas nav atļauts.

Pārbaužu laikā atklājies, ka sāls un cukurs tiek pievienots ēdieniem nekontrolēti vai arī tas pārsniedz noteiktās normas.

43 uzņēmumos konstatēti higiēnas prasību pārkāpumi, tostarp arī produkti, kuriem nav norādīts vai ir beidzies derīguma termiņš, produkti ar redzamām bojāšanās pazīmēm, nav nodrošināta izsekojamība svaigai gaļai.

Bijuši arī gadījumi, kad roku mazgāšanai nav nodrošināts karstais ūdens, ir nolietojies, bojāts vai netīrs virtuves inventārs un iekārtas u.c.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sešos gadījumos noformēti akti par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu vai izņemšanu no apgrozības un trīs gadījumos sākta administratīvā lietvedība. Administratīvās sankcijas izglītības iestādēm tiek piemērotas gadījumos, ja ēdināšanas uzņēmuma darbības rezultātā tiek apdraudēta izglītojamo veselība un/vai būtiski pārkāpumi tiek konstatēti atkārtoti, skaidro PVD pārstāve.

Pēc PVD Uzņēmumu reģistrācijas datiem, pamata un vispārējās izglītības iestādēs ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi, pirmskolas izglītības iestādēs – 807 uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!