Foto: PantherMedia/Scanpix
Krūtis ir sievietes lepnums, bet skaistas krūtis apliecina to īpašnieces īpašās rūpes par sevi. Grūtniecība ir viens no skaistākajiem brīžiem sievietes dzīvē, tomēr tā mēdz atstāt pamanāmas pēdas mūsu izskatā, piemēram, striju veidā uz krūtīm. Lai saglabātu krūšu skaistumu grūtniecības laikā, ikvienai topošai māmiņai vajadzētu ievērot trīs skaistu krūšu priekšnoteikumus, kas prasa minimālu piepūli, taču var sniegt patiesi iepriecinošu rezultātu. Padomus sniedz fizoterapeite.

Veselīga pārtika un dzeramā ūdens režīms

Nodrošiniet sevi ar veselīgu un sabalansētu pārtiku, lai tajā būtu iekļauti visi nepieciešamie vitamīni, jo īpaši vitamīns E, kas atbild par ādas elastību. Grūtniecības laikā uzturā nepieciešams lietot daudz dārzeņus un augļus, vārītu gaļu un netreknu zivi - tie ir produkti, kas mūsu organismu nodrošina ar šķiedrvielām un olbaltumvielām.

Olbaltumvielas ir īpaši nepieciešamas, ja grūtniecības laikā vēlaties veikt spēcinošos vingrinājumus krūšu daļai.

Tāpat, lai grūtniecības laikā saglabātu ādas elastību, ir jāievēro pareizs ūdens dzeršanas režīms – dienā vēlams izdzert no pusotra līdz diviem litriem ūdens, bet ne mazāk kā vienu litru.

Bez tam der atcerēties ļoti svarīgu faktu - pēc dzemdībām un pēc zīdaiņa barošanas pārtraukšanas nedrīkst pārāk strauji tievēt, jo tas var veicināt striju rašanos uz krūtīm. Ideāli tievēšanu kombinēt kopā ar vingrinājumiem, kas paredzēti tieši krūšu zonai.

Pareiza krūštura izvēle

Līdzko ir radusies sajūta, ka krūtis ir palikušas smagākas, uzreiz jāsāk nēsāt speciāli grūtniecēm paredzētā apakšveļa. Atšķirībā no parastās, ikdienas, grūtniecības laikā krūšturis ir jāvalkā ne tikai pa dienu, bet arī naktīs. Lai būtu ērtāk gulēt, krūšturi var aizstāt ar īpašo grūtnieču topu.

Speciālā veļa grūtniecības laikā ne tikai samazina slodzi mugurkaulam, bet arī pasargā krūtis no traumām un strijām. Turklāt to var izmantot arī pēc dzemdībām, barojot bērniņu ar krūti.

Krūšturim ir jābūt bez cietiem ieliktņiem (stīpām), no dabīgiem materiāliem, jo krūtīm ir jāelpo, un ar platām lencēm. Krūštura aizdarei jābūt ar vairākām aizsares izvēlēm, jo grūtniecības laikā palielinās ne tikai krūšu dziedzeri, bet arī krūškurvis.

Piemērotas kosmētikas lietošana

Veikalos un aptiekās ir pieejami daudz un dažādi kosmētikas līdzekļi krūšu kopšanai. Tomēr ar to lietošanu ir jābūt ļoti uzmanīgām, jo, pirmkārt, šos līdzekļus ne vienmēr ir atļauts lietot grūtniecības un barošanas laikā, otrkārt, tiem var izraisīt alerģiskas reakcijas, kas pirms tam nav bijušas - tas ir saistīts ar izmaiņām hormonu līmeni grūtniecības laikā.

Fizioterapeite Tatjana Raklinska: "Lai rūpēties par savu krūšu skaistumu grūtniecības laikā, protams, var izmantot veikalos nopērkamos līdzekļus, tomēr es labāk ieteiktu izmantot dabīgus produktus un skaistumkopšanas metodes. Tā, piemēram, aptiekās nopērkamā olīveļļa, kas ir 100% dabīgs produkts, palīdzēs saglabāt krūšu ādas elastību, bet krūšu rīvēšanās ar ledus gabaliņiem uzlabos to tvirtumu. Lai nodrošinātu maksimālu skābekļa piekļuvi krūšu audiem, katru dienu no piecām līdz desmir minūtēm būtu ieteicamas arī gaisa vannas, teiksim no rītiem, kad sevi sakopjat vannas istabā. Bet, lai pabarotu krūtis ar tām nepieciešamajiem mikroelementiem, ieteiktu reizi nedēļā uzklāt biezpiena, augļu vai medus masku."

Ja grūtniecības laikā krūšu apvidū, tostarp uz krūtsgaliem, parādās pigmentācijas plankumi, vasaras raibumi un dzimumzīmes, negādā gadījumā nedrīkst pielietot jebkādus kosmētiskos līdzekļus vai veikt citas kosmetoloģiskas manipulācijas to likvidēšanā – tas ir ļoti bīstami! Šie plankumiņi, kā arī krūšgala tumšā nokrāsa ir sekas hormonu līmeņa izmaiņām organismā grūtniecības laikā. Visi šie simptomi pamazām izzudīs pēc dzemdībām.

Par šo un daudzām citām tēmām tiks runāts ceturtdien, 30.aprīlī, "Gaidību 4dienu" semināra laikā. Tas notiks tirdzniecības centrā "Domina Shopping", pie restorāna "Vairāk Saules". Piedalīties seminārā tiek aicinātas visas sievietes, gan tās, kas vēl gaida savu mazulīti piedzimstam, gan arī jaunās māmiņas. Seminārs notiks no pulskten 11 līdz 13.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!