Foto: Shutterstock
Maija otrā svētdiena ikvienam no mums asociējas ar Mātes dienu - vieniem no sirsnīgākajiem un sirdssiltākajiem svētkiem, kuros varam pateikties par pašaizliedzīgo mīlestību un rūpēm dārgākajam cilvēkam mūsu dzīvēs - savai māmiņai.

Gatavojoties šiem svētkiem, piedāvājam pāris interesantu un vēsturisku faktu par Mātes dienu, tās izcelsmi, svinēšanas pirmsākumiem un mūsdienu tendencēm, ko, iespējams, nemaz nezināji!

Kristīgās pasaules tradīcijas

Kā izrādās, Mātes dienas pirmsākumi rodami kristīgajā pasaulē un tās tradīcijās, kad gan Amerikā, gan Eiropas valstīs noteiktā datumā svētdienā draudzes, par godu šai dienai, pulcējās īpašā dievkalpojumā.

Mātes dienas pirmsākumi

Mūsdienu Mātes dienas atzīmēšanas saknes rodamas 20. gadsimta sākumā. Amerikā Rietumvirdžīnijas štatā to aizsāka Anna Rīvsa, organizējot "Mātes dienas darba klubu", kurā vietējām sievietēm palīdzēja apgūt zināšanas, kas nepieciešamas, rūpējoties par savu mazuli.

Tāpat tika organizētas tikšanās, kurās vietējās māmiņas iepazinās cita ar citu sadraudzības nolūkos, kā arī iestājās par pasaules mieru politiskā kontekstā.

To aizsācēja bija kāda cita aktīviste – Džulieta Bleikelija Mičiganas štatā, kura ieviesa pat petīciju 2. jūniju ik gadu atzīmēt kā "Māmiņu Miera dienu".

Pirmā Mātes diena

Pēc Annas Rīvsas nāves 1908. gadā viņas meita Anna organizēja svinīgu dievkalpojumu kā pateicību ne tikai savai, bet visas pasaules mātēm par pašaizliedzīgo darbu, ko viņas veic. Annas aktivitātes līdzcilvēkus uzrunāja, sabiedrībā rodoties vēlmei šādus svētkus atzīmēt ik gadu.

Datuma maiņa

Pēc aizvadītā dievkalpojuma Anna šos svētkus vēlējās popularizēt nacionālā līmenī. Pēc vairāku gadu neatlaidīgiem centieniem Annai izdevās uzrunāt valsts prezidentu Vudro Vilsonu 1914. gadā, kurš noteica, ka maija otrā svētdiena, ik gadu, neraugoties uz datumu, tiks izmantota, lai godinātu mātes visā valstī.

Sieviete, kura pati nav māte

Lai gan Anna ieviesa Mātes dienas atzīmēšanu, kas saglabājusies līdz mūsdienām, vēstures dati liecina, ka pati sieviete tā arī neapprecējās un nekļuva par māti, mūžu pavadot viena un veltot sevi sabiedriski nozīmīgām aktivitātēm.

Revolūcija

Martina Lutera Kinga dzīvesbiedre Koreta Skota Kinga Mātes dienā 1968. gadā organizēja parādi, lai atbalstītu sievietes un bērnus, kā arī viņu tiesības. 1970. gadā sieviešu tiesību aizstāvji šos svētkus arī izmantoja, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz dzimumu nelīdztiesības jautājumiem.

Bizness

Kā liecina pētījumi, tuvojoties Mātes dienai, kartīšu apgrozījums strauji aug, to radītajiem ieņēmumiem palielinoties pat piecas reizes. Statistika liecina, ka šajos svētkos tiek iegādāti 65 procenti apgrozījumā esošo kartīšu, atlikušajiem 35 procentus, visticamāk, sastādot pašdarinātajiem apsveikumiem.

Populārākās dāvanas

Izpētīts, ka Mātes dienā visā pasaulē lielākoties tiek pasniegtas šādas dāvanas: kartītes – 82 procenti, ziedi – 65 procenti, vakariņas – 52 procenti, dāvanu kartes – 34 procenti, apģērbs – 28 procenti, rotaslietas – 26 procenti, CD un grāmatas – 21 procents, mājsaimniecības piederumi – 15 procenti, elektronika – deviņi procenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!