Foto: LETA

Uzturēšanās ģimenes palātās Rīgas Dzemdību namā (RDN) kļūst arvien populārāka, tādēļ līdz gada beigām pašreizējo 26 palātu piedāvājumu iecerēts palielināt vēl par 10 ģimenes palātām, informē RDN sabiedrisko attiecību speciāliste Elza Lāma.

RDN ir sācis jaunu iniciatīvu - reizi mēnesī publicēt atbildes uz jautājumiem, kas tiek saņemti gan klientu apmierinātības anketās, gan mājaslapā. Dzemdību iestādes mājas lapā ir izveidota speciāla apakšsadaļa, kurā ik mēnesi tiks sniegta atbilde uz kādu no aktuālajiem jautājumiem. Šoreiz par to, kādēļ jāgaida rindā uz ģimenes palātu?

Kopumā RDN Mātes un bērna aprūpes nodaļā ir 93 pacientu gultasvietas. Remontu laikā atsevišķas palātas tiek aizvērtas, un tad pacientu gultasvietas skaits nedaudz mainās. Ģimenes palātu nav iespējams rezervēt, jo nav iespējams pilnīgi precīzi iepriekš noteikt dzemdību datumu un laiku, skaidro Lāma.

Māmiņām nav jāuztraucas par "dzīvo rindu" – tādas nav; nav arī "saraksta", kur ģimenei ir jāpierakstās. Ja konkrētajā dienā ir dzimuši vairāk mazuļu nekā parasti un iepriekš dzemdējušās māmiņas nav vēl izrakstījušās no ģimenes palātas, konkrētajai māmiņai ir jāpagaida kādu laiku, uzturoties valsts apmaksātajās palātās. Tā nenotiek katru dienu, uzsver RDN pārstāve.

Šo mēneša jautājumu izvēlējāmies, tādēļ, ka ģimenes palātas kļūst arvien populārākas, taču var gadīties, ka konkrētā dienā visas ir aizņemtas, un tad rodas jautājums – kāpēc jāgaida?

Kādēļ jāgaida rindā uz ģimenes palātu?

RDN ir Latvijā lielākā dzemdību palīdzības iestāde, kur ik gadu vidēji tiek pieņemtas 7000 dzemdības, kas ir aptuveni trešā daļa no visām dzemdībām valstī. Dienā piedzimst no 20 līdz pat 35 jaundzimušajiem, kuri kopā ar savām māmiņām ārstniecības iestādē uzturas vidēji no trim līdz četrām dienām.

Ģimenes palātu skaits ir ierobežots ēkas tehnisko konstrukciju dēļ, jo pirms vairāk nekā 35 gadiem celtajā ēkā tika paredzētas tikai divvietīgas un četrvietīgas palātas. Tieši šī iemesla dēļ fiziski nav iespējams būtiski palielināt vienvietīgo jeb ģimenes palātu skaitu. Ja visas palātas tiktu pārveidotas par ģimenes palātām, nāktos ierobežot pacientu uzņemšanu RDN.

Ģimenes palātas ir pieprasītas un pastāvīgi noslogotas. Tās tiek atbrīvotas, māmiņai ar mazuli atstājot ārstniecības iestādi. Dienās, kad pasaulē nāk vairāk mazuļu, uz ģimenes palātu var nākties gaidīt ilgāk, vai arī šī izvēles iespēja nav pieejama. Vienlaikus visām māmiņām tiek nodrošinātas valsts apmaksātas gultasvietas divvietīgajās un trīsvietīgajās palātās, kas ir pieņemta prakse arī citviet Eiropā, norāda RDN.

Atver lasītavu

Dažreiz māmiņām Dzemdību namā jāpaliek ilgāku laiku, nekā plānots. Lai nemāktu garlaicība vai negatīvas emocijas, ikvienam tagad būs iespējams paņemt lasāmvielu - ja nu gadījumā no mājām nav sanācis neko atvest.

Dzemdību nama 5.stāvā, Grūtniecības pataloģijas un pirmsdzemdību nodaļas atpūtas telpā atvērta Lasītava, kurā pieejamas pašu darbinieku ziedotas grāmatas - lasīšanai gan topošām mammām, tētiem, gan darbiniekiem.

Grāmatas var lasīt savā palātā, un pēc tam nolikt atpakaļ plauktā. Ja kāda grāmata īpaši iepatīkas, un māmiņa vēlas to ņemt līdzi uz mājām, RDN aicina tās vietā nolikt citu, savu grāmatu. Aicinājums ziedot grāmatas ievietots arī RDN profilā sociālajā vietnē "Facebook".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!