3095395
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairumam bērnu uzturs nav sabalansēts, tomēr vecāki paši to nesaskata kā problēmu. 44% vecāku apgalvo, ka viņu bērnam nav ar uzturu saistītu problēmu, 33% - sūdzas, ka bērns ēd pārāk maz, savukārt viena piektdaļa respondentu atzīst, ka bērna uzturs ir pārāk vienveidīgs vai bērns pārāk maz lieto šķidrumu, liecina Mazo ekspertu skolas un "Danonki" veiktā Latvijas vecāku aptauja.

Lielākā daļa vecāku atzīst, ka viņu bērni ikdienā nepieciešamos dārzeņus, svaigus augļus un piena produktus lieto pārāk reti. Tajā pašā laikā trešdaļa no bērniem katru dienu ēd saldumus.

Tikai aptuveni trešā daļa Latvijas vecāku apgalvo, ka viņu no divus līdz sešus gadus vecais bērns ik dienas uzņem nepieciešamo piena produktu, dārzeņu un augļu daudzumu.

"Bērniem veselīgs un sabalansēts uzturs nepieciešams katru dienu. Pētījuma rezultāti rāda, ka liela daļa bērnu saņem piena produktus, augļus un dārzeņus tikai dažas reizes nedēļā, lai gan tiem vajadzētu būt ikdienas uztura sastāvdaļai. Attiecīgi ir gana liels risks, ka bērns uzņem pārāk maz kalcija, vitamīna D un citu grupu vitamīnus, kā arī šķiedrvielas," norāda uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Ikdienas ēdiens - gaļa

Interesanti, ka visbiežāk ikdienā patērētais produkts ir gaļa – gandrīz puse respondentu min, ka viņu bērni to ēd katru dienu. Pozitīvi, ka aptuveni puse bērnu pāris reizes nedēļā ēd zivis. Ja neņem vērā salīdzinoši biežo saldumu lietošanu, neveselīgu produktu patēriņš ir diezgan mazs — puse bērnu gāzētos saldinātos dzērienus patērē visai reti, vien dažas reizes mēnesī, savukārt trešdaļa tos nelieto vispār. Tāpat jāatzīmē, ka Latvijas ģimenes reti izvēlas ātrās ēdināšanas restorānu ēdienu — ceturtā daļa to neēd vispār, bet divas trešdaļas respondentu lieto aptuveni reizi mēnesī.

"Ja raugāmies uz bērnu iemīļoto ēdienu topu, tas izskatās šķietami pozitīvs – tajā augšgalā pārsvarā ir labi, veselīgi un uzturā nepieciešami produkti. Pirmajā vietā ar izrāvienu ierindojas makaroni ar piedevām, tālāk seko dažādas zupas, putras un gaļas ēdieni. Tomēr tikai pēc tam – jau gana retāk – tiek minēti piena produkti, augļi un dārzeņi, kas ir ārkārtīgi nozīmīgi uztura piramīdā," saka Mazo ekspertu skolas idejas autore Gunta Jurča.

Plānojot ikdienas ēdienkarti, Latvijas ģimenēm būtiskākais faktors ir ēdiena garša, tā veselīgums un uzturvērtība tiek atstāti otrajā plānā. Respondenti dalās divās līdzīgās daļās, no kurām puse (54%) apgalvo, ka pārsvarā ģimenē lieto veselīgu un sabalansētu uzturu, savukārt otra puse (46%), ka tam reti pievērš uzmanību. Pozitīvi, ka pārsvarā Latvijas ģimenes (90%) ēd mājās gatavotu ēdienu, un apgalvo, ka pusfabrikātus uzturā izmanto reti.

Pētījumu veikusi Mazo ekspertu skola sadarbībā ar "Mindshare" šā gada aprīli, aptaujājot 300 vecākus, kam ir bērni vecumā no diviem līdz sešiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!