Foto: Privāts arhīvs

Saspringts darbs un laika trūkums nav attaisnojums nesabalansētam vai neveselīgam uzturam, tā uzskata divu bērnu mamma, studijas "Kultfilma" producente un Mazo ekspertu skolas draugs Krista Sondore.

Krista atklāj savas ģimenes ēšanas tradīcijas:

"Septiņgadīgā Lenija un piecus gadus vecais Viljams ikdienā ēd bērnudārzā - gan brokastis, gan pusdienas, gan launagu. Pirms došanās uz dārziņu mums izveidojies jauks rīta rituāls – katrs mājās izdzer glāzi silta kakao ar saputotu pienu. Tā ir gan enerģija dienas sākumam, gan siltums punčos.

Bērniem ļoti garšo bērnudārza ēdiens. Tā kā es pati esmu veģetāriete, mājās gaļu negatavoju. Līdz ar to gaļas ēdienus viņi ēd tikai dārziņā vai retu reizi ciemos, vai pie vecmāmiņām. Lai gan pati viņu izvēli nekad neesmu apzināti ietekmējusi, viņi gaļu izvēlas reti, dodot priekšroku zivīm.

No saldumiem tikai veselībai labvēlīgākie

Mājās ikdienā saldumus nelietojam, izņemot mazās baranciņas, dažkārt kādu pašmāju cepumu vai augļu plāksnītes. Vecāki ir paraugs – ja mamma un tētis ikdienā ēd našķus, tad nevar prasīt no bērniem, lai viņi tos nelietotu. Cenšos iekļaut ēdienkartē vairāk augļu un dārzeņu, un arī mani mazie tos labprāt izvēlas našķu vietā. Mūsmājās it sevišķi iecienīti ir āboli un apelsīni. Mazās paciņu sulas tiek atļautas tikai, kad dodamies tālākā braucienā ar auto vai ciemojamies bērnu ballītēs.

Esmu novērojusi, ka bērniem labāk garšo tās maltītes, kuru gatavošanā vai noformēšanā piedalījušies paši.
Krista Sondore

Brīvdienās, jubilejās vai īpašos pasākumos gan neliedzu kādu kūkas gabaliņu, saldējumu vai konfekti. Nekad neēdam ledenes vai želejas konfektes. Mājās sulas nelietojam, tikai dažkārt – kompotu vai dzērienu ar vecmāmiņas gatavoto ogu sīrupu.

Bērnu attiecības ar pienu

Lenija un Viljams patērē daudz piena - gan tīrā veidā, gan kopā ar brokastu pārslām, piena zupu, putrām un kakao. Veselīga uztura paradumus cenšamies ievērot ikdienā, lai gan jāatzīst, ka reizi nedēļā mazie apēd arī kādu picu, makaronu ēdienu vai ceptas siermaizītes. Taču lielos vilcienos uzskatu, ka mūsu ēdienkarte ir veselīga. Lai arī ikdiena ir saspringta, veselīgu maltīti iespējams pagatavot vien piecās minūtēs, piemēram, var sajaukt biezpienu ar zaļumiem un krējumu, uzlikt masu uz tumšās maizes un izdekorēt ar redīsu šķēlītēm. Tikpat labi iespējams sagriezt dārzeņu vai augļu salātus. Esmu novērojusi, ka bērniem labāk garšo tās maltītes, kuru gatavošanā vai noformēšanā piedalījušies paši.

Veselīgas ēšanas saistība ar fiziskām aktivitātēm

Manuprāt, ir ļoti būtiski jau kopš bērnības mazajiem iemācīt izvēlēties labu, veselīgu ēdienu. Dārzeņiem, graudaugiem, piena produktiem un augļiem vajadzētu būt ikdienas ēdienkartē. Fiziskās aktivitātes bērniem, manuprāt, ir ļoti svarīgas, un tās gan Lenijai, gan Viljamam ir tuvas jau kopš agras bērnības. Ikdienā viņi brauc ar riteņiem, skrituļslidām, lēkā pa batutu un iet uz baseinu. Ziemā kopā ar savu tēti mācās slēpot, kā arī apmeklē vispārējās nodarbības Olimpiskajā sporta centrā, savukārt vasarā mācās burāt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!