Foto: LETA

No šā gada septembra jeb līdz ar jaunā mācību gada sākumu brīvpusdienas varētu būt pieejamas arī 4.klašu skolēniem. Patlaban bezmaksas pusdienas skolās tiek nodrošinātas 1.-3.klašu skolēniem. Tiesa, oficiāla Ministru kabineta lēmuma gan vēl nav, lai gan politiskā vienošanās šajā jautājumā ir panākta.

Naudu arī ceturto klašu nodrošināšanai ar brīvpusdienām plāno novirzīt no līdzekļiem, kas tiks gūti pēc akcīzes nodokļa alkoholam paaugstināšanas.

"Delfi" jau vēstīja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 27. maijā vienojās palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.augusta, nevis no 1.jūlija, kā bija plānots iepriekš, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Otrajā lasījumā atbalstītais likumprojekts arī paredz, ka akcīzes nodokļa likme sidram netiks samazināta.

Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA) portālu "Cālis.lv" informē, ka pēc saspringtām diskusijām Finanšu ministrijā ir panākta vienošanās, ka vairākām alkohola grupām tiks paaugstināts akcīzes nodoklis, bet iegūtie līdzekļi tiks novirzīti 4.klašu brīvpusdienām.

"Būtisks ir ne vien fakts, ka alkohola akcīzes nodoklis tiks paaugstināts, bet gan tas, ka šos līdzekļus varēsim novirzīt ģimeņu atbalstam. Tas arī vienmēr bija sākotnējais mērķis. Kopumā šogad ar šīm izmaiņām papildu budžetā iegūsim aptuveni 4,1 miljonu eiro," sacīja Parādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!