Foto: LETA

Pērn par bērniem sniegtajiem stacionārajiem un ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem valsts samaksājusi gandrīz 86 miljonus eiro. Pieaudzis arī izlietoto valsts līdzekļu apjoms zāļu kompensācijai bērniem, 2014.gadā sasniedzot astoņus miljonus eiro (2013.gadā – 6,7 miljoni). Šāds pieaugums skaidrojams ar izmaiņām kompensācijas noteikumos, norāda Nacionālais veselības dienests (NVD).

2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, finansējums bērnu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai ir pieaudzis par sešiem miljoniem eiro.

Pagājušajā gadā valsts segusi 2,4 miljonus eiro par bērniem sniegtu veselības aprūpi ārzemēs. No tiem gandrīz divi miljoni eiro samaksāti par gadījumiem, kad valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nevarēja nodrošināt Latvijā un tas bija nepieciešams, lai novērstu bērna dzīvības funkciju vai veselības stāvokļa neatgriezenisku pasliktināšanos.

Sperti vairāki soļi, lai nodrošinātu pilnvērtīgāku veselības aprūpi reto slimību pacientiem. 2015.gadā uzsākta ārstnieciskās pārtikas apmaksa Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē esošajiem bērniem un cistiskās fibrozes kabineta pacientiem.

Veiktas arī izmaiņas normatīvajos aktos, lai turpmāk reto slimību medikamentozo ārstēšanu BKUS pacienti varētu saņemt arī pēc 18 gadu sasniegšanas. Reto slimību medikamentozā ārstēšana pagājušajā gadā valstij izmaksājusi 1,5 miljonus eiro, informē NVD.

Vēl viens nozīmīgs jaunums bērnu veselības aprūpē ir izmaiņas vakcinācijas kalendārā, jo 2015.gadā uzsākta valsts apmaksāta zīdaiņu vakcinācija pret rotavīrusu infekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!