Foto: Shutterstock
"Es ar vīru nedzīvoju kopā jau septiņus gadus, un man nav zināma viņa pašreizējā atrašanās vieta. Vai var bez viņa klātbūtnes šķirt laulību? Dzīvojam trūcīgi, mums ir piešķirts maznodrošinātas ģimenes statuss. Kādi dokumenti jāiesniedz tiesā un kas jānorāda prasības pieteikumā? Vai par to man būs jāmaksā? Vīrs uzturlīdzekļus bērniem nemaksā, to dara valsts," žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Inta.

Dzīvesvietas noskaidrošana

Civilprocesa likums paredz, ka laulības šķiršanas lieta jāizskata, piedaloties abām pusēm. Ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma vai viņš neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu (nosūtot paziņojumu vai ievietojot sludinājumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis"). Vīra deklarēto dzīvesvietu var mēģināt noskaidrot LR Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (tā izsniedz izziņas no Iedzīvotāju reģistra), iesniedzot tajā rakstisku iesniegumu un prasības pieteikuma projektu.

Izziņu var pieprasīt:

  • klātienē vai pa pastu PMLP teritoriālajās nodaļās;
  • pa pastu Iedzīvotāju reģistra departamentā Rīgā, Čiekurkalna 1. līnijā 1, k-3, LV-1026;
  • elektroniski e-pastā: pmlp@pmlp.gov.lv, parakstot ar drošu elektronisko parakstu, vai portālā www.latvija.lv, izmantojot pakalpojumu "E-iesniegums iestādei".

Izziņu par personas deklarēto vai reģistrēto dzīvesvietas adresi turklāt iespējams pieprasīt pašvaldībā, ja tai ir tiešsaistes datu pārraide ar Iedzīvotāju reģistru. Ja atbildi nesaņemsiet, lūgumu noskaidrot vīra dzīvesvietu varat iesniegt tiesā vienlaikus ar prasības pieteikumu, uzrādot tajā arī viņa pēdējo zināmo dzīvesvietu.

Prasības pieteikums

Prasības pieteikumā jānorāda:

  • tiesas nosaukums, kurai iesniegts pieteikums;
  • prasītāja vārds, uzvārds, personas kods un deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tādas nav, – dzīvesvieta (prasītājs papildus var norādīt arī citu adresi saziņai ar tiesu);
  • atbildētāja un trešās personas (piemēram, šajā gadījumā tas varētu būt bāriņtiesas pārstāvis) vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvieta un deklarācijā norādītā papildu adrese, bet, ja tādas nav, – dzīvesvieta;
  • prasītāja pārstāvja (ja prasību ceļ pārstāvis) vārds, uzvārds, personas kods un adrese saziņai ar tiesu;
  • prasības priekšmets (šajā gadījumā – laulības šķiršana);
  • prasības summa (ja prasība ir novērtējama naudas izteiksmē), kā arī summas aprēķins, kuru piedzen vai apstrīd;
  • apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un apstiprinoši pierādījumi, tostarp lietās par laulības šķiršanu jānorāda, no kura laika puses dzīvo šķirti, vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai, vai puses ir vienojušās par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali, vai arī piesaka atbilstīgus prasījumus;
  • ziņas par mediācijas (pirmstiesas samierināšanās process) izmantošanu strīda risināšanai pirms vēršanās tiesā (vai tāda bijusi, vai vēlaties to izmantot);
  • likums, ar ko prasība pamatota;
  • prasītāja prasījumi (šajā gadījumā – šķirt laulību);
  • pievienoto dokumentu saraksts (šajā gadījumā – laulības apliecība, bērnu dzimšanas apliecības, izziņa par maznodrošinātas ģimenes statusu u.tml.);
  • sastādīšanas laiks un citas ziņas, ja tās nepieciešamas lietas izskatīšanai (prasītājs var norādīt savu tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, ja viņš piekrīt šādai saziņai ar tiesu).

Cik jāmaksā

Par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā jāmaksā 142,29 eiro valsts nodeva, bet par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kura noteiktā kārtībā atzīta par bezvēsts promesošu, vai ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, – 14,23 eiro.

Taču tiesa vai tiesnesis, ņemot vērā personas mantisko stāvokli, var pilnīgi vai daļēji atbrīvot no tiesas izdevumu samaksas, kā arī atlikt piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadalīt to termiņos. Pierādīt jūsu smago materiālo stāvokli varat, iesniedzot tiesai izziņu par maznodrošinātas ģimenes statusu.

Lūgums par atbrīvošanu no valsts nodevas jāiesniedz vienlaikus ar prasības pieteikumu vai šāds lūgums jāietver pašā prasības pieteikumā.

Prasībās par laulības šķiršanu pēc prasītāja lūguma tiesnesis atliek valsts nodevas samaksu vai sadala to termiņos, ja prasītāja aprūpē ir nepilngadīgs bērns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!