Foto: Shutterstock
Lai gan apzināmies, ka tas nav pareizi, liela daļa sieviešu tomēr ir pārlieku kritiskas pret sevi, kā arī neprot priecāties ar saviem panākumiem. Tāpat, tā vietā, lai palepotos ar jaunu matu griezumu vai apģērbu, saņemot par to komplimentus, mēs nereti pieticīgi noduram acis un nosakām klusu "Paldies! Tas jau nav nekas īpašs!" vai arī "Ak, atradu to skapī, sens jau!"…

Protams, paškritika ir vērtīga un pārmērīga sevis slavēšana arī nebūt nerada pievilcīgu tēlu, taču, sevi pienācīgi nenovērtējot un mulstot no atzinības, mēs sev tikai kaitējam. Šai sakarā aicinām tevi iepazīties ar womanitely.com apkopotajām frāzēm, no kurām ikdienā ieteicams izvairīties un kurām psihologu skatījumā piemīt pat destruktīva ietekme uz mūsu personību.

Es nekad nebūšu laimīga/skaista/veiksmīga/utt.

Foto: Shutterstock

Nekad nesaki "Nekad!"! Protams, ne visām sievietēm lemts lepoties ar pārpasaulīgi krāšņu ārieni un bezgalīgu slavu un panākumiem biznesā, taču ikvienai no mums ir iespēja realizēt sevi mātes vai mīlošas sievas lomā vai sev tīkamā profesijā.

Atceries, ka tev ir visas iespējas piepildīt vismaz kādu no saviem sapņiem un šai ziņā vienīgais cilvēks, kurš tevi spēj no tā atturēt, esi tu pati. Ja mēs kaut ko vēlamies, mēs meklējam iespējams, bet, ja vēlme nav tik liela, tad attaisnojumus, kā kaut ko nedarīt. Ņem šo piemēru vērā un dzīvo saskaņā ar saviem sapņiem un plāniem, tos realizējot un tā vairojot pašapziņu, nevis pakāpeniski graujot to.

Vai man pienākas tas, ko esmu ieguvusi?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai tu domā, ka neesi cienīga baudīt mīlošas un saskaņas pilnas attiecības ar savu partneri, saņemt paaugstinājumu amatā un lepoties ar stipru un tevi atbalstošu ģimeni? Šādām domām tavā prātā nav vietas! Atceries, ka esi pelnījusi ne tikai to, bet pat vēl vairāk, un par šīm likteņa dāvanām ir jāpriecājas, tās jābauda un jānovērtē!

Liec man mieru!

Foto: Shutterstock

Ikvienai no mums gadās sliktās dienas, kad vēlamies vien pabūt ar sevi, atgūstot dvēseles mieru un līdzsvaru pēc neveiksmes darbā, privātās dzīves nebūšanām vai citām problēmām, ar ko nācies saskarties.

Tomēr frāze "Liec man mieru!" ir pārlieku agresīva un, to dzirdot, komunikācijas partneris, ļoti iespējams, jutīsies aizvainots par, visticamāk, nepelnīti saņemtajiem dusmu uzplūdiem. Tāpat vēlme saņemt pilnīgu ignorēšanu no līdzcilvēkiem, visdrīzāk, tomēr nav tavs galvenais mērķis.

Tā vietā krietni lietderīgāka būs problēmu pārrunāšana vai vismaz pieklājīga sava noskaņojuma atzīšana, minot, kāpēc vēlies pabūt viena, nevis dalīties raizēs.

Es neko nespēju izdarīt pareizi

Foto: Shutterstock

Ja baidies publiski paust savu viedokli vai uzņemties atbildīgu darbu tikai tāpēc, ka šaubies par savu kompetenci un spējām, centies no šiem mazvērtības kompleksiem atbrīvoties pēc iespējas ātrāk! Pretējā gadījumā tie tikai kavēs tevi no pelnītiem panākumiem un izaugsmes. 

Pārmērīgs perfekcionisms lielākoties vien kaitē mūsu profesionālajam sniegumam un arī dvēseles stāvoklim, liekot vien nevajadzīgi mocīties gluži nepamatotos pašpārmetumos.

Gadījumā, ja arī ir sanācis pieļaut nopietnu kļūdu, uztver to kā vērtīgu dzīves pieredzi, nevis zīmi apstāties un padoties. Vien mācoties no misēkļiem, mēs gūstam dzīvei vajadzīgās zināšanas un prasmes.

Ir par vēlu/par agru piepildīt manu sapni

Foto: Shutterstock

Ja pieturies pie šāda uzskata, vari būt pārliecināta, ka savu patieso dzīves aicinājumu tā arī nespēsi realizēt. Kā jau minēts iepriekš, ticība sapņiem un mērķiem ir mūsu spēcīgākais virzītājspēks, kam atliek vien ļauties, ieguldot vajadzīgo darbu un uzturot mērķa realizēšanai nepieciešamo kaisli.

Es neesmu pietiekami laba, lai to paveiktu

Foto: Shutterstock

Saņemot izaicinājumu kaut ko paveikt pirmo reizi mūžā, liela daļa no mums izjūt gluži dabisku nedrošību un steidz izvērtēt savus spēkus un prasmes. Šis process ir gluži normāls, taču tam vajadzētu rezultēties ar vēlmi sevi pierādīt un uzveikt izaicinājumu, nevis bikli atkāpties un uzticēt svarīgo darbu kādam citam. Protams, ja jūti, ka tavas prasmes un zināšanas patiešām neatbilst vajadzīgajam līmenim, izvērtē savas spējas atrisināt problēmjautājumu objektīvi, taču, ja tev ir doti visi instrumenti mērķa realizēšana, celies, ej un dari!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!