Foto: Vida Press

Latvijas celiakijas pacientu biedrība "Dzīve bez glutēna" šovasar organizē divas bezglutēna nometnes bērniem, kuriem ikdienā ir jāievēro stingra bezglutēna diēta. Nometnē tiks nodrošināta pilnvērtīga bezglutēna ēdināšana, un to bez maksas varēs apmeklēt bērni no trūcīgām ģimenēm.

2014. gadā biedrība organizēja pirmo bezglutēna vasaras nometni Latvijā. Tā tika augstu novērtēta no vecāku puses, bet galvenais - arī no pašiem bērniem, jo liela daļa no viņiem piedalījās nometnē pirmo reizi mūžā. Ņemot vērā pieprasījumu, šogad biedrība uzdrīkstējusies rīkot divas nometnes, būtiski paplašinot apmeklētāju skaitu.

Biedrības "Dzīve bez glutēna" valdes priekšsēdētāja Anna Vilsone: "Analizējot nometnes, kas pieejamas bērniem Latvijā, redzam, ka dažās no tām jau paradās atzīme par bezglutēna ēdināšanas iespēju, kas ir svarīgākais priekšnosacījums to bērnu veselībai un labsajūtai, kuriem diagnosticēta celiakija. Taču, sazinoties ar organizētājiem tuvāk, redzam, ka ne vienmēr šai norādei ir pamats. Tāpēc uzskatām, ka šobrīd specializēta bezglutēna nometne ir viena no retajām iespējām bērniem ar celiakiju droši un pilnvērtīgi izbaudīt vasaras brīvlaiku."

Lielbritānijas tirdzniecības kameras Latvijā (BritCham), kas ir viena no nometnes atbalstītājām, izpilddirektore un valdes locekle Ivi Anna Buce: "Šī gadā sākumā Lielbritānijas Tirdzniecības kamera Latvijā jau 18. reizi pēc kārtas organizēja Skotu dzejniekam Robertam Bērnsam veltītās "Bērnsa Vakariņas". Tradicionāli šis ir arī lielākais Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā (BritCham) gada labdarības pasākums, kura ietvaros dalībnieki tiek aicināti ziedot kādam konkrētam mērķim. Saprotot situāciju, kādā ir bērni ar glutēna problēmām, arī šogad BritCham Bērnsa vakariņu pasākumā saziedoja līdzekļus, kas ļaus bērniem no trūcīgām ģimenēm piedalīties biedrības "Dzīve bez glutēna" bezglutēna nometnēs."

Pateicoties divu uzņēmumu atbalstam, abu nometņu laikā visiem bērniem tiks nodrošināta pilna, sabalansēta un droša ēdienkarte. Pirmā nometne notiks jūnija beigās Zemgalē, otra – jūlijā beigās Vidzemē. Plašāka informācija par nometnes laikiem un programmu pieejama biedrības mājaslapā. Pieteikšanās pa e-pastu: bezglutena.nometne@gmail.com.

Celiakija ir neārstējama, ģenētiska gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Celiakijas slimniekiem mūža garumā jāizvairās no glutēna – kviešu, rudzu, miežu olbaltuma, kas izsauc tievās zarnas bārkstiņu atrofiju, kā rezultātā neuzsūcas uzturvielas un attīstās citas slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!