Kiberiebiedēšana, kas nozīmē vajāšanu un pazemošanu internetā, ir kļuvusi par diezgan ievērojamu problēmu: katrs ceturtais bērns vecumā no 12 līdz 17 gadiem ir kaut kādā veidā saskāries ar šo parādību. Sekas var būt ļoti nopietnas: noslēgtība, sliktas sekmes skolā, depresija, agresija vai pat mēģinājumi nodarīt sev pāri. Taču savlaicīgs vecāku atbalsts un dialogs var palīdzēt cīņā ar vajāšanas sekām. Lūk, pieci psihologa padomi, kā rīkoties, ja bērnam interneta vidē izteikti draudi.

Lai gan internets ir virtuāls tīmeklis, tajā pastāv draudi, no kuriem nevar aizsargāties vienīgi ar datoru tehnoloģijām. Diemžēl dažas lietas nevar ne apturēt, ne aizliegt, un kiberiebiedēšana ir viena no tām. Taču tas, ka bērnu nevar norobežot no šiem draudiem, nenozīmē, ka viņam nevar palīdzēt. "Kaspersky Lab" sadarbībā ar bērnu psihologiem no visas pasaules sniedz vairākus ieteikumus vecākiem, kā izturēties, ja viņu bērns ir kļuvis par vajāšanas upuri internetā.

Beznosacījuma mīlestības izpaušana


Vispirms ir jāapliecina, ka bērns jums ir mīļš, ka jūs viņu pieņemat, lai kāds viņš būtu, un raizējaties par viņu. Pašlaik viņam ir īpaši svarīgi zināt — lai kas būtu noticis, lai ko viņš būtu izdarījis, jūs tik un tā būsit viņam blakus un nostāsieties viņa pusē.

Briesmīgākā lieta - tieši tagad

Briesmīgākā lieta - tieši tagad

Foto: stock.xchng
Nevajag mīkstināt incidentu, nevajag teikt, ka mēdz notikt vēl briesmīgākas lietas, jo šobrīd bērnam nav nekā sliktāka par to, kas ir noticis. Šādā stresa situācijā viņš nevar filozofiski aplūkot problēmu, tāpēc lieciet viņam saprast, ka ļoti labi apzināties, cik nopietns ir viņa stāvoklis, cik pamatotas ir viņa sāpes.

Bez strīdiem un nosodījuma

Foto: PantherMedia/Scanpix
Šādā situācijā ir grūti kaut ko panākt ar racionālu loģiku: nedrīkst strīdēties, nedrīkst teikt: "Bet tu arī rīkojies nepareizi — tu taču pats viņus izprovocēji". Pat ja tas tā ir, šādi jūs tikai izveidosiet sienu starp sevi un bērnu, kurš iegūs pārliecību, ka "pieaugušie nesaprot". Izvairieties no dubultstandartiem: ja esat apliecinājis bērnam, ka esat viņa pusē, izturieties tā līdz galam.

Dalīšanās pieredzē

Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērnam ir svarīgi zināt, ka jūs jūtat to pašu, ko viņš. Pastāstiet, ka jums ir bijuši līdzīgi pārdzīvojumi — varbūt jūsu bērnībā nebija interneta, bet jūs esat bijis viņa vecumā, arī jūs ir aizskāruši, arī jums bija slikti. Tomēr nevajag salīdzināt viņa sāpes ar savējām, nevajag teikt, ka jums bija vēl sliktāk. Pat ja jūs savulaik saņēmāties un patstāvīgi tikāt galā, nevajag saasināt uzmanību uz to — labāk pasakiet, ka tobrīd jums ļoti gribējās, lai kāds, kas varētu uzklausīt, būtu blakus.

Apspriede pēc uzticības iegūšanas

Tikai tad, kad ir iegūta bērna uzticēšanās, var sīkāk apspriest incidentu. Neizsakiet apsteidzošus pieņēmumus - ļaujiet bērnam pašam visu izstāstīt, viņam ir ļoti svarīgi izrunāties. Uzticēšanās pilna saruna pašā sākumā lielā mērā arī ir risinājums, kas ļaus izvairīties no daudzām negatīvām sekām bērna nenobriedušajai psihei.

Kiberpsiholoģijas eksperte Karona Mallena norāda: "Kiberiebiedēšana ir kompleksa problēma, kas prasa daudzpusēju pieeju. Ir ļoti svarīgi zināt, ko darīt, lai atbalstītu bērnu. Pirkārt, ir jāatceras par praktiskiem paņēmieniem, kas palīdzēs viņam tikt galā ar vajāšanas grūtākajiem brīžiem, un nekādā ziņā nedrīkst veikt pasākumus, kas var tikai kaitēt, pat ja nodomi ir vislabākie. Turklāt nevajag aizmirst arī par galvenajiem mērķiem, — lai bērns iegūtu mieru un vērtīgu sociālo problēmu atrisināšanas pieredzi, nekaitējot savam garīgajam līdzsvaram. Taču vispirms vecākiem ir jāiemanto sava bērna uzticība, lai viņš varētu dalīties bēdās un kopīgi rast izeju no izveidojušās situācijas."

Apspriežot problēmu, "Kaspersky Lab" komercdirektors Aleksandrs Jerofejevs sacīja: "Ar vārdiem var palīdzēt — lūk, ko mēs galvenokārt vēlamies pateikt ar savu cīņu pret kiberiebiedēšanu. Ar sirsnīgiem atbalsta un mīlestības vārdiem — tā uzskatām ne vien mēs, bet arī daudzi starptautiski pazīstami psihologi, kurus mēs iesaistām savā kampaņā. Kiberiebiedēšana ir visur, kur ir internets, un tā ir gandrīz visa zemeslode, tāpēc mēs gribam, lai vecāki visā pasaulē zinātu, kā pareizi reaģēt uz šo problēmu."

Savas kampaņas pret kiberiebiedēšanu īstenošanas gaitā "Kaspersky Lab" ir izveidojis jaunu, interaktīvu portālu wordscansave.me, kas palīdzēs vecākiem iemācīties pamanīt kiberiebiedēšanas netiešās pazīmes un saprast, cik svarīgi šādos brīžos būt kopā ar bērnu, lai pateiktu viņam īstos vārdus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!