Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgā sākusies "Eiropraida" nedēļa, kuras laikā norisināsies desmitiem dažādu pasākumu. Tradicionāli orientētās ģimenēs vecākiem var rasties gana daudz jautājumu, kā saviem bērniem skaidrot pasākumu norisi un tajā notiekošo.

Pat ja bērni neatradīsies pasākumu tuvumā, tos plaši atspoguļos plašsaziņas līdzekļi, piemēram televīzijas, un mājās tāpat bērni var pieprasīt paskaidrojumus. Ko vecākiem teikt savām "atvasēm", ieteikumus sniedz speciālisti no Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) un biedrības "Papardes zieds".

Vecāku atbildēs - neitralitāte

Biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle norāda, ka padomi neatšķiras no jebkuriem, vecākiem neērtiem jautājumiem, kuri saistīti ar cilvēku seksualitāti u.c. tēmām.

Viens no padomiem, kurš vienmēr ir zelta vērts – bērniem ir jāatbild, ja viņi vaicā.

Mazu bērnu vecākiem jāatbild vienkāršiem vārdiem, tik daudz un tik lielā apjomā, cik bērns ir spējīgs uztvert un saprast (piemēram, runājot par "Eiropraidu", nav jāsāk skaidrot "pride" vēsture utt.).

"Vērojot un lasot Latvijas cilvēku viedokļus par homoseksualitāti, par "Eiropraidu", rodas priekšstats, ka mūsu neiecietība un agresija ir ļoti augsta. Mans padoms - mēģināsim kā vecāki saglabāt vismaz neitralitāti savās atbildēs bērniem, nesēsim tālāk šo agresijas sēklu," aicina Ķelle.

Nav pareizas un nepareizas atbildes. Ir mūsu, kā vecāku, iespēja savam bērnam palīdzēt saprast pasauli, dažādību, notikumus. Mēs, kā vecāki, drīkstam bērnam arī atbildēt, ka mēs kaut ko nezinām un nesaprotam.

Vecākiem noteikti nevajadzētu raizēties par šī pasākuma negatīvo ietekmi uz bērnu. Pēc Ķelles teiktā, bērns pasauli redz un uztver savādāk. Bērna pasaulē nav naida, izkropļotu priekšstatu. Mūsu uzdevums ir bērnam skaidrot, nevis uzspiest mūsu bailes.

Ja bērns jautā, kādēļ publiskā vietā divi vīrieši vai sievietes skūpstās - pastāstiet, ka viņi viens otru mīl, padomu sniedz speciāliste.

Tas būtu tikai godīgi – skaidrot bērnam, ka mēs esam dažādi. Mums ir tradicionāla ģimene, bet citi cilvēki mēdz būt atšķirīgi. Un tikai tāpēc, ka viņi ir citādi, viņi nav nedz labāki vai sliktāki par mums.
VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere

"Ja jūsuprāt, publiska skūpstīšanās konkrētajā vietā nav pieņemama (neatkarīgi no tā, kas skūpstās), skaidrojiet bērnam, kāpēc. Diskutējiet par normām, to, kas ir publiskajā telpā, jūsuprāt, pieņemamas, kas nav. Ja rodas jautājums par pārģērbšanos - skaidrojums būs atkarīgs no bērna vecuma. Skaidrojiet, ka arī teātrī reizēm sievietes tēlo mazus zēnus.( Piemēram, izrādē "Princis un ubaga zēns). Ja jums tuvs operas žanrs, piemēru, kur pāžus dzied sievietes, netrūkst," pamāca Ķelle.

"Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja rosina bērniem stāstīt, ka ir vīrieši, kuriem patīk pārģērbties un izturēties kā sievietēm. "Padomājiet kā mamma, tētis - varbūt arī jūs kādā karnevālā esiet mēģinājuši ielīst pretējā dzimuma lomā? Nesarežģījiet savas atbildes," mudina Ķelle.

Bez agresijas un ievērojot savas ģimenes tradīcijas

VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere sarunā ar portālu "Cālis.lv" atzīst, ka šis ir ārkārtīgi sarežģīts jautājums, jo sabiedrības attieksme pret šo jautājumu ir radikāli atšķirīga, kas izriet no katras ģimenes vērtībām.

Lai kāds būtu vecāku viedoklis, Millere aicina savos komentāros un attieksmē iztikt bez agresijas. Taču mānīt bērnus, izdomājot kādus stāstus, ir aplami. Kā uzsver Millere, piemēram, pusaudži tāpat visu informāciju atradīs paši – interneta vidē, citos medijos, tādēļ šajā jautājumā galvenais ir saprast savas ģimenes nostāju.

"Tas būtu tikai godīgi – skaidrot bērnam, ka mēs esam dažādi. Mums ir tradicionāla ģimene, bet citi cilvēki mēdz būt atšķirīgi. Un tikai tāpēc, ka viņi ir citādi, viņi nav nedz labāki vai sliktāki par mums," padomus sniedz Millere.

Tāpat kā cilvēkiem var būt atšķirīgi viedokļi par vienu vai citu jautājumu, arī ģimeniskās vērtības var būt dažādas. VBTAI esot satraukta, ka visi šie jautājumi sabiedrībā tiek skatīti ar tik radikālām nostājām, kurās mēdz iezagties arī agresija, bet, kā uzsver Millere, no agresijas neviena puse nebūs ieguvēja.

Pats svarīgākais, lai bērns savā ģimenē saņem skaidru atbildi, kas ir viņa ģimene. Paaugoties, bērnam šīs vērtības var mainīties, bet, kamēr viņš dzīvo pie vecākiem, ir svarīgi zināt, kādas tradīcijas atbalsta viņa vecāki.

Tām ģimenēm, kuras vēlas, lai viņu bērni pēc iespējas neredzētu praida pasākumu atspoguļojumu, Millere iesaka laiku pavadīt ārpus mājas, nesēdēt pie televizora, bet aizbraukt pie dabas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!