Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka skolā un studiju apgūtās zināšanas ne vienmēr sagatavo mūs dzīvei tā, lai mēs būtu gatavi atrisināt ikvienu problēmsituāciju bez liekām raizēm. Nereti gaidas nebūt neatbilst tai realitātei, ar ko sastopamies pēc patstāvīgas dzīves uzsākšanas, liekot vajadzīgo pieredzi un prasmes apgūt teju nekavējoties. Šai sakarā portāls womanitely.com aicina aizdomāties par prasmēm un īpašībām, ko ikvienam no mums ir vērts attīstīt dzīves laikā, tā uzlabojot tās kvalitāti.

Spēja pieņemt izaicinājumus un neļauties bailēm

Foto: Shutterstock

Nav nozīmes, kādas izvēles iespējas tev ir pieejamas. Patiesībā mēs varam savu dzīvi izvēlēties pavadīt, vai nu gremdējoties pagātnes atmiņās, vai tomēr drošu skatu raugoties nākotnē. Ja izvēlēsies vieglāko ceļu, kas neparedz ļaušanos izaicinājumiem un nepazīstamā izzināšanu, tava ikdiena paies pagātnes ēnā, jo, nepārbaudot savu spēju robežas, attīstīties nav iespējams.

Tieši tāpēc ir vērts doties ārpus pašas nospraustajām robežām, izaicināt sevi, par spīti bailēm, un darīt visu, lai tās pārvarētu, jo tieši šādā veidā mēs augam, likumsakarīgi uzlabojoties arī mūsu dzīves kvalitātei.

Spēja pārvarēt bailes un pieņemt izaicinājumu pavērs tev nebeidzamas iespējas un vairos pašapziņu, kas nav mazsvarīgi. Turpini iesākto brīdī, kad vēlies padoties, neapstājies tad, ja to dara citi, un tici sev tad, kad ticību taviem spēkiem ir zaudējuši apkārtējie. Tieši šie ir pirmie un būtiskākie soļi pretim laimīgai dzīvei.

Mērķu nospraušana, darba plānošana un rezultātu sasniegšana

Ikvienam no mums savā dzīvē vajadzētu nospraust vismaz vienu mērķi, pēc kura tiekties. Pēc tam apgūsti prasmi sadalīt ceļu līdz tam vairākos nelielos "starpmērķos" un uzdevumos, kas ļaus līdz tiem nokļūt. Tādējādi tava enerģija un laiks tiks tērēti krietni lietderīgāk, likumsakarīgi uzlabojoties arī darba, kas ieguldīts mērķa sasniegšanā, produktivitātē un efektivitātē.

Jāpiebilst, ka krietni veiksmīgāki savā dzīvē ir cilvēki, kuri apguvuši plānošanas prasmes. Protams, tas nenozīmē, ka tev sava ikdiena jāsastāda teju ar skrupulozu precizitāti, taču aptuvenai nojausmai par nākamajiem pieciem gadiem gan vajadzētu būt. Atceries, ka, ja nespēsi sastādīt plānu, kā realizēt mērķi, tas, visticamāk tā arī paliks vien tavu sapņu līmenī.

Prasme plānot finanses

Foto: Shutterstock

Svarīgākais, plānojot savas finanses, ir saprast, kādi ir tavi reālie ienākumi attiecībā pret ikdienas izdevumiem, kas, savukārt, atvieglo naudas ietaupīšanu, kā arī iespējamo uzkrājumu veidošanu. Izplatītākā kļūda, ko pieļauj vairums no mums, ir dzīvošana pāri saviem līdzekļiem, kā rezultātā tērējam naudu, kuras mums patiesībā nav.

Šāds uzvedības modelis ilgtermiņā neļauj veidot stabilu finansiālo pamatu, likumsakarīgi ciešot mūsu dzīves kvalitātei un arī attiecībām ar līdzcilvēkiem. Lai izkļūtu no apburtā loka, kas paredz dzīvošanu no algas līdz algai, ik mēnesi izvērtē, kāds ir obligāto maksājumu apjoms, apdomājies, uz kā rēķina naudu vari ietaupīt, un atliec vismaz 20 procentu no mēneša ienākumiem krājkontā, pirms tie iztērēti neapdomīgos pirkumos!

Publiskas uzstāšanās prasmes

Foto: Shutterstock

Vairumam cilvēku uzstāšanās publikas priekšā rada teju vai fizisku diskomfortu, nespējot cīnīties ar lampu drudzi, kas parādā īsi pirms nonākšanas visu uzmanības centrā. Statistikas dati pat liecina, ka cilvēkiem i vairāk bail no publiskas runas sniegšanas nekā no nāves, tomēr, lai vai kā, spēja klausītājiem saistošā veidā izklāstīt būtisku informāciju ir vitāli svarīga ikvienā vecumā un jomā, sākot no privātās līdz profesionālajai dzīvei.

Šai sakarā ir patiešām vērts attīstīt savas runas prasmes, piedomāt pie veidiem, kā cīnīties ar satraukumu, kā arī kā pasniegt informāciju saistošā veidā, tā demonstrējot savu kompetenci un profesionalitāti.

Māksla atpūsties

Foto: Shutterstock

Ja uzskati, ka nemitīga strādāšana ir ātrākais ceļš pretim panākumiem, tu rūgti maldies! Mūsu organismam – gan prātam, gan ķermenim – ir nepieciešama regulāra atpūta, kas ļauj atjaunoties enerģijai un nodrošina spēju veikt izvēlētos pienākumus kvalitatīvi, pie viena attīstoties arī mūsu personībai. Savukārt, ja sevi nemitīgi nodzīsi, atrodot arvien jaunus darbus, ko paveikt, tava darba kvalitāte kritīsies, ciešot arī privātajai dzīvei. Lai tā nenotiku, atceries, cik būtiski ir ar atpūsties un izbaudi sev atvēlētos mirkļus bez vainas apziņas.

80/20 likums

Foto: Shutterstock

Kritiskās domāšanas spēks

Foto: Shutterstock

Ja vēlies gūt panākumus, ir vitāli svarīgi attīstīt kritiskās domāšanas prasmes, iemācoties lietas, notikumus un situācijas izvērtēt, neraugoties uz subjektīvām emocijām un dvēseles stāvokli. Apgūstot prasmi lietas uzlūkot tādas, kādas tās reāli ir, nevis ļauties emociju ierosinātām ilūzijām un vēlmei redzēt pasauli tādu, kādu mēs to gribētu redzēt, profesionālus panākumus gūt būs krietni vieglāk, labāk veidojoties arī privātajai dzīvei.

Kritiskā domāšana ļaus tev pieņemt pārdomātākus un veiksmīgākus lēmumus, nekļūt par dažādu manipulāciju upuri, kā arī ilūziju dēļ nepieļaut postošas kļūdas. Tādējādi šī analītiskā pieeja gluži likumsakarīgi nodrošinās kvalitatīvāku un veiksmīgāku dzīvi, tev krietni vieglāk sasniedzot to, pēc kā tiecies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!