Latvijas Tieslietu ministrija (TM) saņēmusi lūgumu no Lielbritānijā dzīvojošas Latvijas pilsones Elīnas Kurdjukovas, kurai britu sociālais dienesta atņēmis trīs mazgadīgus bērnus. Sieviete vēlas, lai lieta tiktu skatīta Latvijas jurisdikcijā un, protams, cer, ka viņai izdosies atgūt visus trīs bērnus, kas ir vecumā no trim līdz sešiem gadiem.

Par sievietes situāciju portālam "Cālis.lv" pavēstīja viņas paziņas. 2014. gadā Elīna, dzīvojot Lielbritānijā ar savu vīru un visu trīs bērnu tēvu, nolēma šķirties un vīrs paziņoja, ka darīs visu, lai atņemtu viņai bērnus. Pērnā gada 30. jūnijā Elīnai par pārsteigumu ieradusies vietējā Burton-on-Trent sociālā dienesta darbinieki kopā ar policiju un izņēmuši bērnus no ģimenes, lai gan viņiem, sievietes ieskatā, nebijuši nekādu dokumentu, kas atļautu šādu rīcību.

Lielbritānijas varasiestādes neesot paziņojušas Latvijas varasiestādēm par to, ka trīs mazie Latvijas pilsoņi tiek atdoti svešām britu ģimenēm, rezultātā bērni nav nonākuši ne pie savas mātes, ne arī pie tēva. Vēlāk sociālais dienests arī iesūdzējis Elīnu tiesā. 2014. gada jūlijā Elīna vērsusies Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā, taču nekādu atbalstu vai informāciju par iespējām atgūt savus bērnus nesaņēmusi.

Kā stāsta Elīnas paziņas, šobrīd britu sociālais dienests esot piedraudējis Elīnai, ka gadījumā, ja viņa nepakļausies tā rīkojumiem vai traucēs viņu darbam, tad vispār nekad neieraudzīs savus bērnus. Viņai sākotnēji bija iespēja tikties ar bērniem trīs reizes nedēļā, bet pērnā gada rudenī iespējamo tikšanos skaits samazināts līdz vienai reizei nedēļā.

Daudzbērnu māte iepriekš arī esot vērsusies Lielbritānijas sociālajā dienestā ar lūgumu izvērtēt, vai bērni tomēr nevarētu atrasties radinieku aprūpē, Latvijā vai kādā no Elīnas paziņu ģimenēm Lielbritānijā, tomēr dienests paziņojis, ka neviens no piedāvātajiem variantiem neder un pašu bērnu radinieki nevarēšot parūpēties par tiem.

Šobrīd, kad Lielbritānijā notiek tiesvedība par Elīnas bērnu aprūpes tiesībām, tā notiek pēc britu likumiem, taču Elīnas mērķis ir panākt, lai tā notiktu Latvijas jurisdikcijā, kas savukārt nepieļauj bērnu izdāļāšanu svešām ģimenēm gadījumā, ja ir iespējams aprūpi nodot vienam no vecākiem vai ģimenes radiem, tā stāsta sievietes paziņas.

Elīna ir vērsusies TM, lūdzot izskatīt iespēju palīdzēt lietas izskatīšanu nodrošināt Latvijā.

TM Administratīvā departamenta Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Majevska portālam "Cālis.lv" apliecināja, ka ministrijai šī lieta ir zināma no 2014. gada 22. septembra, kad tika saņemta Anglijas Centrālās iestādes vēstule minētajā lietā, kurā tika lūgts izvērtēt bērnu vecvecākus no tēva puses kā potenciālos bērnu aizbildņus.

Kompetentā bāriņtiesa pēc pārrunām ar vecvecākiem informēja, ka vecvecāki paši norādījuši, ka viņiem neesot tādi apstākļi, lai par mazbērniem rūpētos. TM attiecīgi informēja Anglijas Centrālo iestādi.

Savukārt 2015. gada 17. jūnijā TM saņemts mātes e-pasts par pašreizējo situāciju un viņas vēlmi, lai lietu nodod izskatīšanai Latvijas tiesā. Ministrija atbildi sievietei pagaidām vēl nav sagatavojusi.

Plašāku informāciju par radušos situāciju no pašas mammas neizdevās gūt, jo viņa neatbildēja uz elektroniski nosūtīto vēstuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!