Foto: Shutterstock
Vasaras brīvlaikā, kad bērni daudz vairāk laika pavada savā vaļā un nav nodarbināti skolā uzdotajos mājas darbos, arī nedarbi tiek pastrādāti biežāk. Tajā pašā laikā tikai nedaudz vairāk nekā trešdaļu jeb 36 procentus vecāku uztrauc tas, ka viņu atvases varētu nodarīt kādu postu citiem, radot zaudējumus, ko ģimenei nāktos segt no sava budžeta, tā liecina "ERGO" drošības indeksa pētījums.

Piemēram, no "ERGO" pieteiktajiem civiltiesiskās apdrošināšanas gadījumiem, kuros zaudējumus trešajām personām radījuši bērni, visbiežāk kaitējumi nodarīti automašīnām. Nereti bērni savās spēlēs un rotaļās, piemēram, ar bumbu izsit kaimiņa automašīnai stiklu. Mēdz būt gadījumi, kad pagalmā stāvošā automašīnā bērns iebrauc ar velosipēdu, radot buktes un skrāpējumus.

"Kaitējums, kas bērnu rotaļās un nodarbēs tiek nodarīts trešajām personām, protams, ne vienmēr ir palaidnība. Mūsu praksē ir zināms gadījums, kad, esot ciemos, bērns vienkārši paklupis un aplējis plazmas televizoru ar sulu no glāzes, kas viņam tobrīd bijusi rokās. Privātā civiltiesiskā apdrošināšana šajā situācijā sedza zaudējumus vairāk nekā 500 eiro apmērā," stāsta Ivars Vismanis, "ERGO" atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

Ir arī situācijas, kurās bērni mēdz nodarīt kaitējumu viens otram, piemēram, dauzoties saplēš skolasbiedra mobilo tālruni vai citas iekārtas. Kādā citā no pieteiktajiem negadījumiem bērns, netīšām uzkāpdams otra bērna skolas somai, sabojāja planšetdatoru.

"Nesen kāda ģimene appludinājusi apakšstāva kaimiņu dzīvokli, jo bērns, vecākiem to nezinot, bija izņēmis no vannas veļasmašīnas šļauku, pa kuru no tās iztek veļas mazgāšanā izmantotais ūdens. Jo vairāk bērniem brīva laika, jo radošākiem un aktīvākiem jābūt vecākiem, lai savas atvases pieskatītu un izdomātu tiem saistošas nodarbes, tā samazinot iespēju, ka tiks veiktas dažādas palaidnības," norāda Vismanis.

Drošības indeksu izstrādājusi apdrošināšanas sabiedrība "ERGO" sadarbībā ar pētījumu centru SKDS. Dati iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā. Kopumā katrā no Baltijas valstīm aptaujāti 1000 pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

Diskusiju par vecāku pieredzi, sadzīvojot ar bērnu nedarbiem, lasi portāla "Cālis" forumā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!