Foto: Shutterstock
Nereti mēs pat neapzināmies, cik spēcīgu ietekmi uz cilvēka emocionālo un fizisko stāvokli var atstāt krāsas. Atbilstošu krāsu izvēle ir būtiska ne tikai interjerā vai apģērbā, bet arī ikdienas pārtikā. Šai sakarā krāsu terapeite Elita Goldmane dalās ieteikumos, kādas krāsas produktus izvēlēties savā ēdienkartē veselības uzlabošanai un konkrētu tās problēmu risināšanai.

Festivāla HELSUS dalībniece, krāsu terapeite Elita Goldmane stāsta, ka krāsas pārtikā svarīgas ne tikai tāpēc, ka tās padara ēdienu vizuāli pievilcīgu, bet katra krāsa arī atstāj noteiktu ietekmi uz veselību.

"Krāsu izvēle ēdienā liecina par organisma aktuālajām vajadzībām. Veselam organismam ieteicams saņemt visas vajadzīgās barības vielas, kuru esamību pārtikas produktos ārēji parāda produkta krāsa," uzsver Goldmane.

"Katrai krāsai ir sava vibrācija, līdz ar to mēs tās uztveram ne tikai ar redzi, bet ar katru ķermeņa šūnu. Pat, ja mēs to neapzināmies, organisms signalizē, kādas krāsas ēdiens tam dotajā brīdī visvairāk nepieciešams, mums atliek tikai izdarīt attiecīgo izvēli."

Sarkanā, oranžā, dzeltenā produktu krāsa

Foto: Shutterstock

Sarkanajai krāsai atbilst B vitamīns, oranžajai – C. Tādējādi var secināt, ka sarkanajiem un oranžajiem produktiem ir stipra antitoksiska un tonizējoša iedarbība. Savukārt, dzeltenie produkti stimulē organisma darbību, palīdz izvadīt no tā kaitīgās vielas, attīra gremošanas traktu, uzlabo zarnu darbību. Visu šo krāsu produkti aizsargā šūnas, paaugstina imunitāti, tiem piemīt pretiekaisuma iedarbība. Dzeltenas, oranžas un sarkanas krāsas ēdienus iesaka lietot arī pie sirds un asinsvadu saslimšanām. Šīs krāsas nomierina, labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu un palielina dzīvības enerģiju, kas sekmē vispārējo labsajūtu.

Zaļā produktu krāsa

Foto: Shutterstock

Zaļā krāsa atbilst E vitamīnam, kas ir ļoti spēcīgs antioksidants, nodrošina ilgāku mūžu un iespēju ilgāk izskatīties jaunam. Ne velti pēdējā laikā tik populāra kļuvusi cilvēku aizraušanās ar zaļajiem kokteiļiem, jo regulāra to lietošana patiešām sniedz jūtamus rezultātus.

Zaļie pārtikas produkti uzlabo vielmaiņu, veicina asins attīrīšanos no toksīniem, sekmē rētu dzīšanu. Šīs krāsas produktos ir augsts sēra līmenis, kas gādā par veseliem matiem un gludu ādu, aizkavējot grumbu veidošanos. Zaļumiem piemīt spēja neitralizēt radiācijas kaitīgo ietekmi un tie palīdz cīnīties pret vēža šūnām. Zaļas krāsas produkti īpaši ieteicami grūtniecēm, jo sekmē veselīgu augļa attīstīšanos.

Baltā un bāli dzeltenā produktu krāsa

Foto: Shutterstock

Šo krāsu pārtikas produkti ir ļoti noderīgi kaulaudiem, stiprinot kaulus un zobus, kā arī muskuļiem, locītavām un ādas elastībai. Tie veicina smadzeņu darbību, vairo intelektuālās spējas, uzlabo noskaņojumu. Baltas krāsa produktus iesaka lietot senioriem, jo tie palīdz novecošanās procesa laikā saglabāt muskuļa masu. Ja cilvēks ir sliktā noskaņojumā, atrodas ilgstošā depresijā, tad ēdieni šādā krāsā arī palīdzēs līdzsvarot nervu sistēmu, vairo mieru un harmoniju.

Tumši sarkanā produktu krāsa

Foto: Shutterstock

Sarkanā krāsa veicina asinsvadu veselīgumu, šīs krāsas ēdiens palīdz regulēt holesterīna līmeni, uzlabo vēnu, artēriju un asinsrites funkciju. Sarkana pārtika vērtējama kā dabiskas antibiotikas, kas noder cīņā pret alerģiju. Tāpat tiek uzskatīts, ka sarkanas krāsas ēdiens vairo skaistumu un novērš grumbu veidošanos.

Brūnā produktu krāsa

Foto: Shutterstock

Šīs krāsas produkti ir ļoti labs enerģijas avots, uzlabo vielmaiņu, palīdz līdzsvarot hormonus. Brūna krāsa norāda uz to, ka produkts ir lielisks taukskābju, antioksidantu minerālvielu avots. Šāds ēdiens aizsargā šūnu membrānas un jūtami uzlabo vispārējo veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!