Foto: stock.xchng

Rehabilitācija ir kritiska nepieciešamība teju katram piektajam bērnam Latvijā, taču rindas ir tik garas, ka bērniem jāgaida mēnešiem ilgi. Nepieciešamība pēc rehabilitācijas pieaug ar katru gadu, un tas ir arī viens no pieprasītākajiem pakalpojumiem Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), taču veselības aprūpei, tostarp rehabilitācijai, piešķirto līdzekļu apjoms ir nepietiekams, to preses konferencē atzina gan BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša, gan BKUS Rehabilitācijas klīnikas vadītāja Anita Vētra.

Lai uzlabotu rehabilitācijas pakalpojumu kvalitāti, slimnīca sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu un "Rimi Latvia" sākusi ziedojumu vākšanas kampaņu. Pēc tās noslēguma ir iecere iegādāties četrus specializētos trenažierus, vertikalizācijas palīgierīci un trīs krēslus ar maināmu augstumu. Šim mērķim nepieciešami 14 300 eiro.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa stāsta, ka no 1. augusta līdz 30. septembrim ikviens "Rimi" un "Supernetto" veikalu apmeklētājs var palīdzēt Bērnu slimnīcas mazo pacientu atveseļošanos padarīt priecīgāku. Nauda, kas šajā laikā tiks ziedota pie kasēm esošajās ziedojumu kastītēs, palīdzēs iegādāties rehabilitācijai nepieciešamos trenažierus un ierīces.

Čakša informēja, ka patlaban BKUS teritorijā notiek rekonstrukcijas darbi telpām, kur rudenī iecerēts sniegt rehabilitācijas pakalpojumus. Tur arī tiktu izvietoti ziedojumu vākšanas kampaņā iegādātie trenažieri.

Bērnu slimnīcā rehabilitācijas pakalpojumi bērniem tiek sniegti stacionārā, dienas stacionārā un ambulatori. 2014. gadā rehabilitācijas programmā stacionārā ārstējās 413 mazie pacienti, dienas stacionārā – 745 bērni, savukārt 18 377 bērniem tika nodrošināti ambulatori rehabilitācijas pakalpojumi.

Kā uzsver Vētra, rehabilitācijai stacionārā paredzētais kvotu apjoms šobrīd ir nepietiekams, tāpēc ir jādomā, kā palielināt rehabilitācijas apjomu, kas nepieciešams bērniem uzreiz pēc akūtās saslimšanas.

Raugoties, kā veidojas apmaksas tarifs un kāds laiks paredzēts vienam kontaktam ar pacientu, šobrīd veselības aprūpes finansēšanas sistēma nav orientēta uz kvalitatīvu pacienta veselības rezultātu. Tie, protams, arī ir iebildumi, kurus no pacientiem dzirdam visbiežāk, atzīst BKUS mediķe.

Runājot par gaidīšanas laiku uz rehabilitācijas pakalpojumu, ārsti apstiprina, ka rindas ir pat pusgada garumā. Taču bērna attīstība notiek pa dienām un mēnešiem, tādēļ ir svarīgi nodrošināt attīstībai nozīmīgo atbalstu pareizā laikā. Tāpat pieaug arī priekšlaicīgi dzimušo bērnu skaits, un bērnu skaits ar funkcionāliem traucējumiem. Šiem bērniem svarīgi, lai rehabilitācija būtu ne tikai vienreizējs pasākums, bet pilnvērtīga vides pielāgošana, lai pacients pats varētu dabiski funkcionēt bez citu palīdzības. Lai to nodrošinātu, nepieciešamas papildu tehnoloģijas, kas palīdz atveseļoties pilnībā vai adaptēties vidē un uzlabot dzīves kvalitāti.

Ārsti skaidro, ka rindai ir savas prioritātes, taču nav iespējams konkretizēt kādām diagnozēm. Katrā ziņā – prioritāri pie rehabilitācijas pakalpojumiem tiek jaundzimušie ar kādiem veselības traucējumiem, kā arī tie pacienti, kuri akūti nonākuši slimnīcā ar kādu saslimšanu, un pēc apārstēšanas dakteri atzinuši, ka nepieciešama rehabilitācija. 

Rindas uz pakalpojumu saņemšanu ir arī tad, ja vecāki gatavi maksāt savu naudu. Čakša uzsver, ka BKUS prioritāte ir valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanas. Maksas pakalpojumu klāsts rehabilitācijas jomā neesot liels, un tāpat ir garas rindas.

Čakša min, ka vidējais ārstēšanās laiks slimnīcā šobrīd ir 5,3 dienas. Šajā posmā notiek slimības atpazīšana vai diagnostika, un tiek uzsākta ārstēšana. Taču laiks līdz ārstēšanās maksimālā rezultāta sasniegšanai var būt ļoti atšķirīgs. Daudzu slimību gadījumos rehabilitācijas programma tiek uzsākta paralēli ārstēšanai un rezultāts jūtams drīz, taču dažkārt rehabilitācija ir jāveic mēnešu, gadu un mūža garumā. "Mūsu slimnīcas uzdevums ir skaidri iezīmēt šo rehabilitācijas plānu, paplašinot iespēju klāstu turpmākai ārstēšanai dienas stacionārā un ambulatori. Šobrīd ar fonda palīdzību gribam kvalitatīvi nostiprināt akūtās rehabilitācijas fāzi, to papildinot ar specifiskām tehnoloģijām, kas palīdzēs pacientiem ar kustību traucējumiem efektīvāk atgūt veselību," tā par akcijas sākumu saka Čakša.

"Novērtējot to, ka valsts šo pakalpojumu bērniem apmaksā, mēs kā sabiedrība varam sarūpēt tās lietas, kas bērnam atvieglo atveseļošanās procesu. Rehabilitācija dažkārt ir smags darbs, tādēļ ierīces, kas bērnam šķiet patīkamas un arī fiziski nodarbību padara vieglāku, motivē bērnu piedalīties un censties, tādējādi paātrinot veselības atgūšanu. Aicinām atbalstīt, ziedojot veikalu tīkla "Rimi" ziedojumu kastītēs pie kasēm, kā arī "Galactico" tirdzniecības centros Rīgā – "Alfa", "Origo", "Galerija Centrs", "Mols" un "Dole" – īpaši izveidotās labdarības sienas "Palīdzēsim kopā ziedojumu kastītē!"", aicina Dambiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!