Foto: LETA

1. septembris jau vairs nav aiz kalniem. Daudzās ģimenēs mācību gada sākums tiek atzīmēts, dodoties svētku pusdienās vai vakariņās. Lai palīdzētu ar skolas lietu iegādi SOS ciematos dzīvojošām ģimenēm, ap 30 restorānu un kafejnīcu šogad nolēmušas iesaistīties īpašā labdarības akcijā. "Ēd brašāk - palīdzi knašāk!". Restorāni, kuri piedalās akcijā, apņēmušies 10% no saviem svētku dienas ieņēmumiem ziedot SOS bērnu ciematu ģimenēs augošo bērnu atbalstam un sagatavošanai skolas gaitām.

Šīs labdarības akcijas idejas autors ir Valmieras SOS bērnu ciemata direktors Edijs Pētersons, kurš jau ilgus gadus ir labos draugos ar restorānu "Vairāk Saules" šefpavāru Endiju Bērziņu. Jau iepriekš abiem bijusi laba sadarbība, organizējot mazāka apmēra akcijas, taču šogad bijusi iecere iekustināt labdarībā ar citus kolēģus. Pavārs kopumā uzrunājis ap 60 pazīstamāku un mazāk pazīstamu ēstuvju šefpavārus. Pagaidām akcijai ir atsaukušies amata brāļi no aptuveni 30 restorāniem un kafejnīcām Rīgā, Jūrmalā, Valmierā, Jelgavā un Mārupē.

Ja kādam rodas interese piedalīties akcijā, to vēl var pagūt izdarīt, piesakoties SOS bērnu ciematu asociācijā.

6. augustā šefpavārs Endijs Bērziņš uz īpašām brokastīm bija ielūdzis gan savus kolēģus - Mārtiņu Sirmo, Lauri Aleksejevu, Andri Rūmīti, Valteru Zirdziņu, Kasparu Jansonu un Māri Jansonu, gan mediju pārstāvjus un arī sešus bērnus no Valmieras SOS ciemata. Tieši šie bērni bija uzaicināti pabrokastot ar zināmajiem pavāriem, jo visiem ir pastiprināta uzmanība par ēst gatavošanu. Viens no SOS bērnu ciemata puišiem jau apgūst pavārmākslu.

Akcijā "Ēd brašāk - palīdzi knašāk!" piedalīsies restorāni "Vairāk Saules", "3 prir", "Bibliotēka Nr.1", "Valtera restorāns", "36. līnija", "Hercogs", "Muusu", "K.I.D.", "Fazenda", "Mercato", "Ostas Skati", "Mazā Kaņepe", "Stock Pot", "BBārs", "Neptūns", kafejnīcas "Annas Dārzs", "Austra" un "Lapsas māja", kā arī kafejnīca "Jauna Saule" un restorāns "Rātes Vārti" Valmierā. Arī citi restorāni un kafejnīcas tiek aicināti piepulcēties akcijas dalībniekiem, lai palīdzētu sagatavot skolai skolēnus, kuri aug SOS bērnu ciematu ģimenēs.

Kā portālam "Cālis.lv" pastāstīja Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija Dace Dzedone, divos SOS bērnu ciematos - Valmierā un Īslīces pagastā, Bauskas pusē, dzīvo 130 bērni, no kuriem 98 ir skolēni, viņu vidū astoņi topošie pirmklasnieki. Pārējie bērni vēl ir bērnudārza vecumā.

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja norāda: "Kā ikvienā ģimenē, kurā aug vairāki bērni, arī SOS ģimenēm rudens ir īpašs laiks, jo jāsagatavo skolai mazie skolēni - jāiegādājas skolas somas, rakstāmlietas, sporta tērpi un skolas apģērbs. Tā kā ikvienā SOS ģimenē aug 4-6 bērni, gatavošanās skolai ir saistīta ar ievērojamiem izdevumiem. Tādēļ esam priecīgi, ka šajā gadā SOS ģimenēm palīgā nāks atsaucīgi restorāni un kafejnīcas, kas iesaistījušies akcijā "Ēd brašāk - palīdzi knašāk!"".

SOS ciematu uzturēšanu galvenokārt nodrošina Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija, bet tiek saņemtas arī dotācijas no atsevišķām pašvaldībām. Vienā ģimenē dzīvo no četriem līdz sešiem dažāda vecuma bērniem, un katrai ģimenei ir savs budžets, ko plāno un tērē SOS mamma. Arī SOS mammu un tētu atalgojums tiek finansēts no organizācijas līdzekļiem, kas ir aptuveni 400 - 500 eiro mēnesī. Darbs ir smags gan fiziski, gan emocionāli. Tādēļ šādas periodiskas labdarības kampaņas ļauj ģimenēm nedaudz atsperties kādam jaunam dzīves cēlienam.

Saistībā ar darba specifiku ir visai grūti atrast SOS vecākus. Patlaban vairākas mammas plāno doties pensijā, tādēļ asociācija meklē jaunas mammas, kuras būtu gatavas jauniem dzīves izaicinājumiem, sniedzot savas rūpes, dzīves pieredzi un zināšanas bērniem, kuri dažādu apstākļu dēļ nevar augt ģimenē. Informāciju par iespēju kļūt par SOS vecākiem var iegūt asociācijas mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!