Foto: Shutterstock

Kad sieviete ir bērna gaidībās, bieži vien tiek uzzīmēta idilliska ainiņa par laimīgo ģimenes dzīvi pēc mazuļa nākšanas pasaulē. Daudz sapņu saistās ar vīru – cik viņš būs saprotošs, maigs un rūpīgs. Jā, bieži vien tā notiek, bet tikpat bieži – nenotiek. Gadās, ka attiecībās pēc bērna piedzimšanas nākas vilties. Lūk, desmit tipiskākās jauno māmiņu kļūdas, kas tracina vīrus. Tās apkopojis portāls Letidor.ru

Labāk ir būt morāli gatavai, ka jaunajam tētim var parādīties pēcdzemdību depresija un tāpat kā jaunajai mammai – var būt virkne vēlmju, ko viņš vēlas sagaidīt no sievas. Ja abi nav gatavi kompromisiem, dažādu nieku dēļ var izcelties visai nopietni strīdi.

Ir jāatceras, ka vīrs, tāpat kā tu, ir dzīvs cilvēks, kurš nonācis svarīgā un vienlaikus grūtā situācijā. Mainīt otru cilvēku šādos, visai neparastos apstākļos, ir nereāli. Dažreiz ir pat grūti nodot otram savu izpratni par to, ko vēlies un lai otrs to arī saprastu.

Bet, kā šai situācijā orientēties? Ko mēs pašas varam darīt pēc mazuļa piedzimšanas, konsultē pedagogs Anna Litvina.

Trešais – pie visa vainīgs?

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Domāju, ka katram vīrietim ir savs temperaments. Vienam ir tāds pacietības mērs, bet citam – cits. Kopumā - esmu par to, lai vīrieši šajā periodā izrādītu lielāku pacietību. Jebkurās attiecībās ir situācijas, kuras prasa sapratni, uzticēšanos, sadarbību un darbu.

Ir grūti uzrakstīt scenāriju. Domāju, ka pret grūtībām ir jāizturas kā pret iespēju vēl vairāk stiprināt attiecības. Nav ideālu padomu, kas jādara sievai un vīram, ir svarīgi par to domāt, domāt par to, kā abas puses var sadarboties," savas domas atklāj kāds vīrietis.

Vispārzināms fakts, ka pēcdzemdību periodā vīrieši bieži jūtas kā "trešie liekie". Viņi kā bērni var būt greizsirdīgi par to, ka nākas "pabīdīties" maliņā. Taču ir arī cits aspekts. Visiem no mums ir tieksme koncentrēt apbrīnu uz kādu.

Ideālajam cilvēkam mēs ar degsmi atdodam sevi visu. Pret pārējiem viss par apgriezties tieši uz pretējo pusi. Ir lieliski, ka mēs kādu tā mīlam, ka esam gatavi atdot viņam visu labāko. Taču ir svarīgi, lai šajā situācijā neviens nekļūtu par zibens novedēju jau tā aizkaitinātajiem nervu galiem.

Interešu ierobežotība

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, rūpes par bērnu objektīvi ir svarīgākas par visu. Taču arī vīram ir sava dzīve, un viņam gribās parunāties, kaut ko apspriest.

Dienas laikā vienkārši aizdomājieties par to, ko patlaban pārdzīvo vīrs, kā viņam klājas, vai viņam darbā nav pārlieku lielas slodzes utt.

Pārmērīga nepieciešamība pēc mīlestības

Foto: stock.xchng

Mēs, sievietes, tā vēlamies, lai mūs mīlētu tādas, kādas esam! Un jaunajām mammām tas ir nepieciešams īpaši.

Un tā arī ir jāmīl cilvēki. Taču labāk censties pašam tā mīlēt cilvēkus, bet no apkārtējiem, tostarp vīra, labāk īpaši to nepieprasīt. Cilvēki nav ideāli un var būt kaprīzi. Mamma var būt nogurusi, izmocīta, viņai dažreiz nepietiek uzmanības. Viņai gribas pačīkstēt. Dažreiz patiešām to var, taču labāk sev aizliegt pārvērsties par mūžīgi nomocīto mammu. Vīrs nav feja un bezjūtīgs radījums ar neizmērojamu pacietību. Arī viņa rezerves ir ierobežotas, un arī viņam nepieciešama mīlestība, viņš ir jāuzklausa, bet sievai par dzirdēto ir jāpriecājas, protams, ja tam ir pamats.

Ko tad darīt? Priecāties! Jaunajai māmiņai ir gana daudz iemeslu, lai priecātos. Var ieviest prieka dienasgrāmatu, kur ierakstīt ikdienišķās laimītes. Un vari sevi uzmundrināt ar kādiem iedvesmojošiem vārdiem, ja jūti – spēki galā. Neraugoties uz negulētajām naktīm, mēģini sevi pārslēgt uz pozitīvo.

Starp citu, pat ārsti mammām visu laiku atgādina, cik svarīgs ir labs garastāvoklis. Mūsu iekšējais noskaņojums tieši ietekmē bērna uzvedību.

Leģendārie halātiņi

Foto: Shutterstock

Un līdzīgi veidi, kā palaisties. Protams, mūsdienās šī parādība ir visai reta, jaunās māmiņas kļūst arvien skaistākas un elegantākas, bieži izskatās pēc fitnesa modelēm. Tomēr laiku pa laikam ir nepieciešams atcerēties, ka labi jāizskatās ne tikai uz ielas, bet arī mājās. Pat vēl vairāk – tieši mājās tev jāizskatās starojošai un prieka pilnai, gan vīra, gan sevis pašas dēļ.

Pacelta un komandiera tipa balss

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Kur gan palicis tas laiks, kad es iepazinos ar jaunu meiteni, kura vēl tikai vakar čukstēja un smējās?" sev jautās vīrs... Ir svarīgi sekot līdzi, lai tu kā sieva nepārvērstos armijas komandierī, neraugoties pat uz to, ka kā mamma esi galvenā atbildīgā par bērnu.

Šādā situācijā vīrietim ir divas lomas. Mamma zina, kur bērnam jāsēž, kas viņam jāēd, viņa zina visu. Bet tēvs regulāri izgāžas, turklāt viņu vēl nemitīgi nākas izrīkot. Un viņš nemitīgi it kā pietuvojas dzeloņstieplei, kas viņu atgrūž tālāk. Tad tas nav labi, tad tas… Un emocijas nevar novaldīt nekā citādi, kā vien paceļot balsi.

Vienlaikus vīrietim šāda situācija vispār ir nepieņemama. Ja vien ir iespējams, seko līdzi savai intonācijai, kad gribas uz kliegt: "Kārli, es tev teicu 23 reizes… (un vienalga vīrs neievēro drošības tehniku vai barošanas noteikumus". Tici, visiem būs labāk, ja, pirms sākt kliegt, labāk dziļi ieelposi.

Un atkal viņš dara visu ne tā…

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīriešiem ir svarīgi justies noderīgiem, zināt, ka viņiem ir taisnība. Viņiem negribas pārvērsties par muļķīti tikai tāpēc, ka viņam nav pietiekamu zināšanu par tēva lietām. Labāk savas vēlmes izsaki delikāti un uztici lietas, ar kurām viņš tiks galā.

Protams, nekad par ļaunu nenāks, ja nedaudz pieskatīsi, kā vīram veicas ar uzticētajiem pienākumiem, taču seko labas uzvedības principam – patiesību pateikt patīkamiem vārdiem un patīkamā balss tonī.

Maniakāls vecāks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, būt vecākam – tas ir ļoti forši. Taču, ja šī aizraušanās kļūst fanātiska? Kad mēs sākam mācīt citus un neieredzēt tos, kas, tavuprāt, rīkojas nepareizi? Viena lieta, kad sieva staigā ar slingu vai mierīgi baro bērnu pēc viņa pirmā pieprasījuma, bet pavisam cita, kad viņa sāk jukt prātā, vācot slingu kolekciju un sāk "skalot smadzenes" citām mammām, kuras nepiekrīt viņas uzskatiem. Un šajā negatīvismā, iespējams, viņa dalās arī ar jauno tēti.

Katram no mums ir savas prioritātes un principi, taču, ja to dēļ mēs sākam rīkot histērijas, tad tikai provocējam, ka citi sāks no tevis izvairīties - šādā gadījumā tas jau ir slimīgi.

Ja tu pati kļūdies

Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī tā mēdz gadīties. Gadās, ka vīrs kādā jautājumā ir daudz gudrāks, viņam ir taisnība. Tas ir iespējams. Un ko darīt? Mācīties no viņa. Ir ļoti grūti būt mammai un klausīties kritiku, jo tik daudzi uzbāžas ar saviem padomiem gan uz ielas, gan viesos, un tas notiek dažādās situācijās.

Taču, ja tevi kritizē tava bērna tēvs, šis ir viens no tiem variantiem, kad ir lietderīgi ieklausīties. Kritika vispār ir visai saprātīga lieta, īpaši šādos gadījumos.

Paranoja

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uztraukties par bērnu ir labi, taču pat ārsti bieži rāj mammas par pārlieku nervozēšanu. Nervozēšana un panika bērnam nepalīdzēs, gluži pretēji, sieviete ar mazuli ir ļoti cieši saistīti, un negatīvais tieši ietekmē bērnu garastāvokli, viņi pat sāk raudāt, kad saprot, ka pieaugušajiem nav labs garastāvoklis. Un, protams, regulāra tava panikošana arī vīru var novest līdz asarām.

Pārmērīga vīra ekspluatēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Man šķiet, ka ir svarīgi nemainīt vīrieša lomu un nepārvērst viņu no galvenā ģimenes locekļa un mīļotā cilvēka par izsūtāmo puiku vai citu parādību, kas nodota sievas audzināšanā. Mazāk egocentrisma," savus uzskatus pauž kāds tēvs.

Skaidrs, ka viņam ir jābūt gatavībā, ka labi vīri vienmēr palīdz sievai, ka varbūt kādai draudzenei vīrs ir daudz centīgāks kā tētis. Taču vīrietim bieži nepieciešama lielāka personiskā telpa, nekā sievai, viņam citādi strādā smadzenes, un tās nav tik ļoti noregulētas uz bērna emocijām.

Viņam ir grūtāk, un no pārlieku lielas slodzes viņam var notiks "īssavienojums". Ļauj viņam kaut nedaudz pabūt vienatnē ar sevi. Tu būsi tikai vinnētāja – viņš uzlādēs batarejas, un arī tev kļūs vieglāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!