Foto: Privātais arhīvs
Valsts prezidents Raimonds Vējonis un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs 11. augustā vienojušies, ka Latvijas valsts turpinās sniegt atbalstu Lailai Bricei tiesvedībā Apvienotajā Karalistē, kurā sieviete mēģina atgūt pirms pieciem atņemto meitu, portālu "Cālis.lv" informēja Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Rancāne.

Vairāk nekā 200 Latvijas pilsoņu parakstījušies zem lūgumraksta, kas adresēts Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam, lūdzot iesaistīties un palīdzēt atgūt Latvijas pilsonei Lailai Bricei Lielbritānijā atņemto meitu, kuru sieviete nav redzējusi piecus gadus un pat nezina viņas atrašanās vietu.

Latvijas Žurnālistu savienības locekle Alla Berezovska portālu "Cālis.lv" informē, ka Lailas Brices 2008. gadā dzimušo meitu Katrīnu Lielbritānijas sociālie dienesti mātei atņēmuši 2010. gadā, nododot meiteni audžuģimenē.

Toreiz mammai bija jādodas uz darbu, bet sarunātā bērna pieskatītāja kavējās tādēļ mazā meitene uz divām stundām tika atstāta bez pieskatīšanas.

Vēstulē amatpersonām tiek norādīts, ka "kopš 2013. gada viņas mātei, kurai neviens nekad nav atņēmis vecāku tiesības, nav nekādas informācijas par bērnu. Nu jau piecus gadus māte ar savu vecāko meitu Maiju, kurai ir 23 gadi, mēģina atgriezt Katrīnu ar tiesu palīdzību". Tiesās ir piedalījušies arī Latvijas pārstāvji. Tāpat Laila Brice uzstājusi, lai lieta tiktu nodota izskatīšanai Latvijas jurisdikcijā. Pēdējā tiesas sēde notika Londonā šī gada 15. aprīlī, bet šomēnes – augustā Laila Brice beidzot saņēma tiesas lēmumu, kura būtība ir - apelācija, kuru uztur Latvija, tiek noraidīta. Tas nozīmē, ka viņas jaunākā meita, kura ir Latvijas pilsone, nekad nespēs ar savu māti atgriezties dzimtenē.

Tieslietu ministrijas pārstāve Rancāne informē, ka Apvienotās Karalistes Apelācijas tiesa (Court of Appeal) 2015. gada 6. augustā pieņēma lēmumu noraidīt Lailas Brices apelācijas sūdzību par Apvienotās Karalistes Augstās tiesas (High Court) 2014. gada 19. decembra lēmumu, ar kuru tika noraidīti Brices trīs lūgumi: ļaut viņai iebilst pret viņas meitas adopcijas apstiprināšanu, nodrošināt viņas un meitas kontaktu, kā arī lūgumu nodot jurisdikciju šajā lietā Latvijas tiesai.

Tieslietu ministrija, atbalstot Brices lūgumus, nosūtīja gan argumentētas vēstules, gan piedalījās tiesvedības procesā gan Augstajā tiesā, gan Apelācijas tiesā.

Tāpat Apelācijas tiesa ar tās 2015. gada 6. augusta lēmumu noraidījusi lūgumu atļaut pārsūdzēt šo lēmumu Augstākajā tiesā (Supreme Court). Šobrīd pastāv iespēja 28 dienu laikā, skaitot no 6. augusta,  lūgt pašu Augstāko tiesu atļaut pārsūdzēt Apelācijas tiesas 6. augusta lēmumu. Ministrijas rīcībā ir informācija, ka Brices un viņas pārstāvji šādu lūgumu Augstākajai tiesai sniegs. Tieslietu ministrs un Valsts prezidents 11. augustā, vienojās, ka Latvijas valsts turpinās sniegt atbalstu Bricei tiesvedībā Apvienotajā Karalistē.

"Viņu paturēs svešumā un nodos adopcijai svešiem cilvēkiem. Bērnam tiks piešķirta jauna pase, jauna dzimšanas apliecība, viņai iedos citu vārdu un uzvārdu, kā arī svešu pilsonību. Un tas viss - pret mātes gribu, kura pēdējiem spēkiem cīnās par savu meitu," tā minēts vēstulē.

Par šīs sievietes dramatisko stāstu daudzkārt ir stāstījuši Latvijas un ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, sociālos tīklos ir izveidota Lailas Brices atbalsta grupa. Viņas liktenim ar bažām līdzi seko līdzjutēji no starptautiskās sabiedriskās organizācijas "Juvenālā justīcija: aizsargāsim savus bērnus!". 

"Nepamatotais Lielbritānijas tiesas lēmums mums ir sagādājis lielu vilšanos. Bērns tika atņemts ne vien mātei, bet arī māsai, kurai mazulīte bija pieķērusies un kura, pēc būtības, viņai ir bijusi kā otra māte. Bērns tika atņemts Latvijai. Viņu atteicās atgriezt, neskatoties uz Latvijas puses lūgumiem. Mēs to vērtējam kā klaju necieņu un nekaunību," teikts vēstulē amatpersonām.

"Mums ir ļoti svarīgi zināt, kā šajā situācijā rīkosies mūsu valsts, lai aizstāvētu savus pilsoņus un pašcieņu. Ļaus, lai lieta noklust, un paies maliņā, vai iesniegs diplomātisku notu? Paziņos, ka vērsīsies Strasbūras tiesā, kā to nesen izdarīja Slovākija, izraujot tādā veidā savus bērnus no Lielbritānijas juvenālajiem dienestiem?

Kā rīkosies Latvijas Ārlietu ministrija, lai palīdzētu saviem pilsoņiem – mātei un viņas meitai, kuras Lielbritānijā nokļuvušas nelaimē? Jau divus gadus ne māte, ne Latvijas vēstniecība neko nezina par sava bērna atrašanās vietu. Nav zināms, kādos apstākļos tiek turēta mazā meitene, vai viņas veselības stāvoklis ir labs. Un vai vispār bērns vēl ir dzīvs?!" vēstulē norāda tās autori – vairāk nekā 200 mūsu valsts pilsoņu.

Berezovska amatpersonām, jo īpaši Latvijas vēstniekam Lielbritānijā Andrim Teikmanim, lūdz, vēlākais līdz šī gada 1. septembrim, noskaidrot bērna atrašanās vietu un panākt tikšanos ar bērnu, bet Tieslietu ministriju un Ārlietu ministriju un, jo īpaši, Latvijas Valsts prezidentu – veikt visas nepieciešamās darbības, lai Latvijas vārdā aktīvi aizstāvētu savu pilsoņu intereses un atgrieztu Latvijas pilsoni Katrīnu Brici Latvijā, tostarp panākot pagaidu pasākumus, lai atjaunotu šīs mazās meitenes tikšanos ar māti vai vismaz kādu no tuvākiem radiniekiem.

Par šo gadījumu aktīvas diskusijas noritēja arī portāla "Cālis.lv" forumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!