No 21. līdz 23. augustam koncertzālē "Cēsis" norisināsies pirmais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vasaras festivāls, kura laikā plaša programma būs pieejama arī bērnu auditorijai.

Trīs vasaras vakarus LNSO, Andra Pogas, Baibas Skrides un Vestarda Šimkus izpildījumā varēs dzirdēt Britena, Čaikovska, Mocarta, Šopēna, Skrjabina un Šostakoviča darbus, un festivālu vainagos Vāgnera operas "Loengrīns" koncertversija.

"LNSO vasarnīca" iecerēts kā festivāls visai ģimenei, tāpēc īpaši padomāts arī par jaunākajiem mākslas baudītājiem. Vecāki pirms vakara svinīgajiem koncertiem aicināti pavadīt laiku ar bērniem un piedzīvot kopīgus atklājumus caur muzikālām filmām, rotaļām, jogas pozu ķeburiem, guašas krāsas triepieniem un skaļiem smiekliem visas dienas garumā, mēģināt atcerēties, kā jāloka lidmašīnas un jābūvē kapteiņa Granta kuģi, kā jāceļ smilšu pilis un jāzīmē ar pirkstu galiem, portālu "Cālis.lv" informēja LNSO sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Kutuzova.

Festivāla programmu bērniem veido komponista Riharda Zaļupes un režisores Paulas Pļavnieces veidotā kamerizrāde "Pasaka par Diegabiksi", kā arī muzikālu animācijas filmu seansi – studijas "Dauka" veidotās īsfilmas ar Imanta Kalniņa ("Kabata", "Zaķīšu pirtiņa", "Laimes lācis", "Zelta sietiņš"), Zigmara Liepiņa ("Sēd uz sliekšņa pasaciņa"), Valta Pūces ("Desas piedzīvojumi") u. c. komponistu mūziku, kā arī radošās un izglītojošās darbnīcas visas dienas garumā – 22. un 23. augustā. Ģimeņu muzikālās darbnīcas vadīs Latgales meistars Gunārs Igaunis un Cēsu apkaimes tautas muzikante Inese Roze.

Sadarbībā ar studiju "Aura Yoga" LNSO piedāvā mazajiem festivāla apmeklētājiem arī jogas nodarbības 22. un 23. augustā. Muzikālās jogas nodarbības paredzētas bērniem vecumā no četriem līdz 12 gadiem. Nodarbības pasniegs jogas skolotāja Līva Kupča, kura atzīst: "Vērojot augam savu bērnu, redzu, ka joga bērniem ir dabisks un nepiespiests process, jo tā vistiešākajā veidā ļauj savienoties ar savu iekšējo būtību. Joga bērniem nebeidzas ar stundu garu nodarbību jogas telpā. Tā turpinās mājās, bērnudārzā, skolā, attiecībās ar sevi un citiem sev apkārt. Joga palīdz izprast savas emocijas un iemācīties tās kontrolēt, kas ir īpaši svarīgi, kad bērna emocionālais ķermenis vēl tikai attīstās.

Joga ļauj bērnam būt sev pašam un nostiprina bērna apziņā tādas vērtības kā cieņu pret sevi un citiem, mīlestību, līdzcietību, dāsnumu, samērīgumu, pašdisciplīnu. Jogas nodarbību fiziskās kvalitātes – balansa un koordinācijas spēju uzlabošanās, lokanības un fiziskā spēka pieaugšana, – tāpat kā mentālās – augstākas koncentrācijas spējas, prasme savienot savu "iekšējo" un "ārējo" darbību, apmierinātība ar sevi un daudzas citas, – atbalsta bērna fiziskās un garīgās attīstības procesus."

Festivāla laikā darbosies arī bērnu istaba, kur aukles pieskatīti, bērni varēs zīmēt ar zīmuļiem, otām un pirkstiem uz papīra un lieliem audekliem. Varēs iet rotaļās, dziedāt, būvēt kosmosa kuģus, sacerēt pasakas un stāstīt tās viens otram. Bērniem arī būs iespēja pagatavot dāvanu vecākiem.

"LNSO vasarnīcas" mākslinieciskā piedāvājuma kulminācija būs ikvakara koncerti, kuros klausītāji aicināti baudīt gan simfonisko, gan kamermūziku, gan operas koncertversiju. 21. augustā LNSO Andra Pogas vadībā atskaņos Pētera Čaikovska Ceturto simfoniju un Baiba Skride būs soliste Bendžamina Britena Vijolkoncerta atskaņojumā, kas Latvijas simfonisko koncertu repertuārā ir retums.

22. augustā "Vasarnīcā" ciemosies "Spīķeru kvartets" un Vestards Šimkus, bet 23. augustā festivālu noslēgs Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" atskaņojums soprāna Magdalēnas Annas Hofmanes (Elza), mecosoprāna Tanjas Arianes Baumgartneres (Ortrūde) un tenora Korbija Velča (Loengrīns) balsī. Koncertversijas diriģents – jaunais un spožais amerikāņu maestro Roberts Trevinjo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!