Ģimenēs, kur aug skolas vecuma bērni, sācies aktīvais iepirkšanās drudzis. Vieniem vecākiem visu skolai nepieciešamo lietu iepirkšana raizes nesagādā, bet daudzām ģimenēm daudz rūpīgāk jāizskaitļo, kur un ko var nopirkt lētāk. Interesanti, ka tieši pirmklasnieku palaišana skolā vecākiem izmaksā dārgāk, nekā vecāku klašu bērnu apgādāšana ar skolas lietām.

Par to, ar kādām izmaksām vecākiem jārēķinās, iepērkot kancelejas preces, par iespējamām viltus atlaidēm veikalos, pieredzē portāla "Cālis.lv" forumā dalās vecāki, kā arī komentāru sniedz divu lielveikalu tīklu pārstāvji.

Apkopojot vecāku pieredzi, jāsecina, ka kancelejas preču iegādei vidēji uz vienu skolēnu tiek tērēti ap 35–50 eiro. Protams, papildus šiem tēriņiem vecākiem vēl jārēķinās ar izdevumiem skolas somas, apģērba un apavu iegādei. Lai gan daļa vecāku atzīst, ka apģērbu un apavus jau tāpat bērnam jāpērk ik pa laikam, tie gan nolietojas, gan bērns izaug, tādēļ daudzās ģimenēs speciāli skolai, ja vien nav nepieciešama skolas formu iegāde, apģērbu un apavus nepērk.

Daudzās skolās burtnīcas un dienasgrāmatas tiek iepirktas centralizēti, tādēļ vecākiem atliek vien atvērt maciņu, lai samaksātu par tām, bet pašiem pa veikaliem nav jāskrien.

Atlaides īstas vai mākslīgi veidotas?

Vairāki vecāki izteikuši šaubas, vai lielveikalos it kā izsludinātās izpārdošanas jeb atlaides skolas lietām ir īstas. Vecāku novērojumi liecinot, ka cenas, iespējams, pirms tam ir mākslīgi "uzpūstas", lai pēc tam pie cenu zīmes varētu uzrādīt ievērojamu atlaidi. Tā piemēram, nesen kādā lielveikalā mamma noskatījusi savai skolniecei labas firmas zīmuļus, kuru pilnā cena bija 5,25 eiro, bet ar 40% atlaidi tie maksāja 3,15 eiro. Savukārt citā veikalā šie paši zīmuļi bez atlaides maksā 3,25 eiro.

Līdzīga situācija novērota arī ar lielajiem akvareļu papīra albumiem. Par to, kā veikali veido atlaides un kā noritēs skolas preču izpārdošanas, lūdzām komentārus divu lielāko lielveikalu tīklu pārstāvjiem – tiem, kuri pirmie sāka pieteikt atlaižu sākšanās akcijas.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite portālam "Cālis.lv" norāda: "Vairāk nekā puse no šobrīd akcijas laikā pieejamajām skolas lietām "Rimi" sortimentā ir atrodamas visu cauru gadu, un mūsu pircēji zina, ka arī skolas laikā mūsu veikalos par pieejamām cenām varēs iegādāties burtnīcas, klades, zīmuļus, apģērbu un citas bērniem nepieciešamas lietas. Savukārt tieši pirms jaunā mācību gada sākuma, sekojot pircēju pieprasījumam, esam parūpējušies par apjomīgāku skolas preču piegādi, kas mūsu pircējiem dod iespēju skolas lietas iegādāties par zemāku cenu nekā ikdienā, tāpēc komentāri par mākslīgu cenu paaugstināšanu ir nepamatoti.

Tāpat katru nedēļu mūsu veikalos pircējiem ir pieejama īpaša atlaide noteiktai preču grupai, lai līdz jaunā mācību gada sākumam bērniem būtu iespējams sarūpēt visu nepieciešamo, piemēram, pagājušajā nedēļā īpaša atlaide bija visām burtnīcām un kladēm, bet šonedēļ par izdevīgāku cenu iespējams iegādāties zīmēšanas piederumus."

Savukārt "Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris komentē: "Veidojot skolas preču sortimentu, vienmēr ņemam vērā to, ka bērna sagatavošana skolai vecākiem nozīmē arī ievērojamus papildu tēriņus. Tieši tādēļ katru gadu rūpīgi strādājam pie tā, lai mūsu sortiments un cenu līmenis būtu konkurētspējīgs un pieejams ikvienam maciņam gan ikdienā, gan arī tuvojoties dažādiem svētkiem un nozīmīgiem notikumiem, kā, piemēram, jaunā mācību gada sākums. Jau vairākus gadus pirmsskolas gatavošanās periodā pircējiem piedāvājam viņiem visērtāko akcijas piedāvājumu: katru nedēļu ir iespēja kādu no tik ļoti svarīgajām preču kategorijām iegādāties ievērojami lētāk. Tas palīdz vecākiem sabalansēt izmaksas, kas ir saistītas ar gatavošanos skolai, un arī šis gads nav izņēmums – esam sagatavojuši īpašus piedāvājumus, lai vecākiem kaut nedaudz samazinātu raizes par lielajiem tēriņiem un vienlaikus arī iepriecinātu skolēnus ar jaunā mācību gada sākumu. Tas attiecas ne tikai uz kancelejas precēm, bet arī uz bērnu apģērbu, mugursomām un citām mazajiem skolnieciņiem tik ļoti nepieciešamajām precēm."

Lūk, nedaudz no vecāku pieredzes, taču diskusijas nedaudz cenzētas, lai nenorādītu konkrētu veikalu nosaukumus

"Es kancelejas preces pirku grāmatnīcā. Neskaitot skolas somu (to pirku citur), izmaksāja apaļus 50 eiro."

"Vienā no lielveikaliem atlaides nav viltotas, bet prece, ko viņi piedāvā, gan... Izskatās, ka pašizmaksa tai precei tuvu nullei, tik ļoti nekvalitatīva – akvareļu papīrs plānāks par printējamo papīru, dzēšgumijas cietas, guaša krāsu kastīte maziņa, mazītiņa, ūdenkrāsas lētākās un cietākās. Un tā pilnīgi viss, izvilkts vislētākais un nekvalitatīvākais, uzlikta it kā atlaide, lai gan pilna cena tādai precei ir ļoti zema. Rezultātā neko nenopirku."

"Man kancelejas preces bez somas ap 50 eiro izmaksāja (pirmklasniekam)."

"Pagājušajā nedēļā iepirkos priekš sava 5. klases skolēna - pa 10 līniju un rūtiņu burtnīcām, pa piecām līniju un rūtiņu kladēm, pa diviem lielos un mazos zīmēšanas blokus, aplikāciju papīru, līmi un lineālu. Kaut arī 40% atlaide bija tikai uz kladēm un burtnīcām, samaksāju 25 eiro un dažus centus. Nekas īpaši daudz jāpērk vairs nebūs."

Runājot par iespējams viltotajām atlaižu cenām, "tos pašus piederumus citviet vai pat tajā pašā veikalā varēja iegādāties par līdzīgu cenu. Tas jau ir attiecināms uz visu, ne tikai kancelejas precēm. Nekā jauna."

"Cenas ir "viltotas" – iespējams, bet, visticamāk, ne visur, kā arī, domāju, tas vairāk attiecas uz "lētā" gala precēm. Es iepērku noteiktu zīmolu/firmu kancelejas preces (krāsainos zīmuļus, flomāsterus, otas, guaša krāsas, plastilīnu), tāpat bieži pērku zīmēšanas blokus, tāpēc apmēram zinu to standarta cenu."

"Pirku padsmit speciālās burtnīcas pirmklasniekam, kā arī speciālos vāciņus, jo burtnīcas nestandarta, man sanāca vairāk samaksāt nekā sestās klases skolēnam."

"Kopā sanāca abiem skolēniem kancelejas precēm ap 50 eiro, neskaitot dažāda veida pildspalvas (parastās, krāsainās, gela), parastos zīmuļus (dažāda mīkstuma), akvareļu krāsas, dažādus lineālus, dzēšgumijas, pierakstu blociņus, krāsaino kartonu, traukus otām, paletes krāsām, zīmuļu asināmiem un tamlīdzīgām lietām, jo lielāko daļu no uzskaitītā atsūtīja no Vācijas, šis tas bija palicis no pagājušajiem gadiem."

"Lielveikalos kancelejas preces pērku reti, ja nu pārbaudītas firmas ražojums piedzīvo atlaides vai briesmīgi "deg", piemēram, skolasbērns atcerējies par kaut ko pēdējā mirklī. Samaksāju šogad sestklasniekam, kam pirku ar rezervi pret skolas prasīto (lai samazinātu piesaukto "pēdējā mirkļa efektu", un krājumi būtu mājās – nav jau maize, nepelē), ap 50 eiro. Pirku klades, burtnīcas, krāsainos zīmuļus, jaunu penāli (no vecā izaudzis morāli), kā arī parastos zīmuļus, cirkuli, lineālus – tie joprojām tiek lauzti un zaudēti uz nebēdu. Vēl arī nācās pirkt sporta tērpa somu, kas bija dārgākā vienība pirkumā – 20 eiro ar centiem, tātad par kanceleju atstāju kasē ap 30 eiro. Nevaru teikt, ka mežonīgi ķemmēju veikalus, meklēdama atlaides, jo laika nebija daudz, degviela ir dārga... Kāda jēga nodedzināt vairāk braukājot, nekā spēšu ietaupīt uz cenu starpībām. Gāju uz veikalu, kuras piedāvājumu cimperlīgais tīnis – lietotājs atzīst par "ok", un kopā ar viņu savācām vajadzīgo bez nāvīgām ķildām un pilnīgas izputēšanas."

"Mums skola (biedrība) visu centralizēti nopērk, samaksājam tikai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!