Foto: stock.xchng

Bāriņtiesa tuvākajā laikā lems par trīs bāreņu nodošanu aizbildniecībā dzemdībās mirušās 1977. gadā dzimušās sievietes radiem, portālu "Cālis.lv" informēja Jaungulbenes, Daukstu un Līgo pagastu bāriņtiesas vadītāja Selga Kravale.

Jau vēstījām, ka, nesagaidot ātro palīdzību svētdien, 30. augustā, Gulbenes novada Daukstu pagastā dzemdībās mirusi 1977. gadā dzimusi sieviete. Viņa un arī mazulis miruši noasiņojot, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Ātrās palīdzības mediķi, ierodoties izsaukuma vietā, konstatējuši divu cilvēku - mātes un jaundzimušā - nāvi. Bojāgājušās sievietes ģimenē jau ir trīs bērni. Pasaulē bija jānāk viņas ceturtajai atvasītei, vēsta laikraksts.

Kravale pastāstīja, ka jaunākajam bērnam ir vien pieci gadi, bet vecākās meitas iet skolā, taču neviens no bērniem pilngadību nav sasniedzis. Patlaban visi trīs bērni, kuri, pēc Kravales teiktā, ir "apaļi" bāreņi, atrodas pie mirušās mātes māsas. Viņiem tiek sniegta psiholoģiskā palīdzība.

Mirusī sieviete nāk no lielas ģimenes, viņai ir vairākas māsas, un radi jau izteikušies, ka kārtos formalitātes, lai bez mātes palikušos bērnus paņemtu pie sevis. Protams, bāriņtiesa lems, pie kuriem radiem bērniem būtu vislabāk, sacīja Kravale.

To, ka sieviete gaida ceturto bērnu, pagastā neesot zinājuši, tas visiem bijis pārsteigums. Vēl jūnijā sieviete bijusi pagastā, lai kārtotu mantojuma dokumentus, un nekas neesot liecinājis, ka viņa ir gaidībās.

Sievietes vīrs, kurš bijis vecāks par viņu, miris pirms pāris gadiem, sacīja Kravale. Sievietei pastāvīga dzīvesbiedra nav bijis.

Bāriņtiesai nebija informācijas, ka ģimene būtu nelabvēlīga. Bērni apmeklējuši skolu, nekādas ziņas, ka ģimenē kaut kas nav kārtībā, Sociālais dienests vai bāriņtiesa nebija saņēmuši.

Nedz Daukstu pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks, nedz Kravale nav informēti, vai sieviete grūtniecības laikā apmeklējusi ārstus.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Ungure laikrakstam notikušo apstiprināja. Dzemdētājas un bērna nāves iemeslus noteiks ekspertīze, ir uzsākts kriminālprocess, un notiek izmeklēšana.

Laikraksts vēsta, ka "vietējo mediķu aprindās šis traģiskais gadījums tiek apspriests, analizējot letālā iznākuma iespējamos iemeslus".

Ātrā palīdzība it kā esot saukta, kad dzemdētājai sākusies liela asiņošana. Bērniņš it kā esot piedzimis laikā, iznēsāts, taču gan mammas, gan mazuļa bojāejas iemesls, visticamāk, esot tieši lielā asiņošana. "Šādos gadījumos, kad ir asiņošana, tas ir sekunžu jautājums. Tas nav pat minūšu jautājums. Bērniņš tad mirst pirmais un pēc tam māte," laikraksts citē SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" izpilddirektores Ināras Ņikuļinas teikto.

Ģimene, kurā notika nelaime, agrāk skaitījusies problemātiska, taču pēdējā laikā vairs ne. Sieviete, kura gājusi bojā dzemdībās, rūpējusies par savu dzīvi pati, laikrakstam atzinis Daukstu pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks.

Bāriņtiesa jau 31. augustā sākusi risināt visus jautājums, kas skar bojāgājušās sievietes trīs bērnu personisko un mantisko stāvokli. Bērni atrodoties drošā vietā un tiekot kārtota viņu aizbildnība. 1. septembrī jaunākais bērns devies uz bērnudārzu, bet divi vecākie bērni - uz skolu. Pašvaldība nodrošinās visiem bērniem psiholoģisko palīdzību, vēsta "Neatkarīgā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!