Foto: PantherMedia/Scanpix

Gulbenes novada Daukstu pagastā dzemdībās mirusī 1977. gadā dzimusī sieviete nav bijusi grūtniecības uzskaitē, portālam "Cālis.lv" pastāstīja Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dr.med. Dace Rezeberga.

Tiesa, Rezeberga pagaidām nav plašāk informēta par šo gadījumu, tostarp, kādā grūtniecības laikā noticis šis letālais dzemdību gadījums, taču noskaidrots, ka sieviete nav apmeklējusi ārstu, kas uzraudzītu viņas grūtnieību.

Analizējot pēdējo gadu māšu mirstības gadījumus, jāsecina, ka tie ir gadījumi, kad sievietes nav stājušās uzskaitē un bieži vien šīs grūtniecības ir bijušas nevēlamas. Sievietes mēģinājušas tās slēpt. Kā piemēru Rezeberga pieminēja gadījumus aptuveni pirms pieciem gadiem, kad vairākas sievietes dzemdību laikā noasiņoja, nesasniedzot dzemdību iestādi. Un tas noticis tādēļ, ka sievietes grūtniecību slēpušas ar nodomu – pēc dzemdībām no bērna atbrīvoties. "Nav grūtniecības, nav bērna," paskaidro mediķe.

"Protams, dzemdniecībā var notikt nelaime. Ir atsevišķas komplikācijas, piemēram, paaugstināta asiņu sarecēšana, kad viss var notikt zibenīgi. Tāpēc tām, kuras izvēlas dzemdēt mājās, būtu jāzina, ka dzemdību laikā var rasties komplikācijas, kas attīstās dramatiski ātri," norāda Rezeberga.

Viņa joprojām uzskatot, ka pakalpojumu pieejamība, jo īpaši laukos dzīvojošiem, ir nepietiekama. Vispieejamākais laukos ir ģimenes ārsts, taču, ja cilvēki to neapmeklē vai viņš nesniedz grūtniecības aprūpes pakalpojumus, tad nokļūt pie ginekologa vai vecmātes, kas arī nestrādā primārajā veselības aprūpē, ir visai sarežģīti. "Ir cilvēku kategorija, kuriem ārsti speciālisti nav pieejami," secina Rezeberga, neattiecinot gan to uz konkrēto gadījumu, bet runājot vispārīgi.

Šādos gadījumos, kad dzemdībās mājas apstākļos mirst sieviete, noteikti jādomā arī par sociālo fonu, par līdzcilvēku un Sociālo dienestu atbildību, uzskata ginekoloģe. Viņasprāt, sociālā riska ģimenēm, ar AIDS slimojošajiem, valstij būtu jākompensē kontracepcijas līdzekļi, lai izskaustu nevēlamas grūtniecības, kas var beigties tik traģiski, kā gadījums Daukstu pagastā.

Jau vēstījām, ka bāriņtiesa tuvākajā laikā lems par trīs bāreņu nodošanu aizbildniecībā dzemdībās mirušās 1977. gadā dzimušās sievietes radiem, portālu "Cālis.lv" informēja Jaungulbenes, Daukstu un Līgo pagastu bāriņtiesas vadītāja Selga Kravale.

Jau vēstījām, ka, nesagaidot ātro palīdzību svētdien, 30. augustā, Gulbenes novada Daukstu pagastā dzemdībās mirusi 1977. gadā dzimusi sieviete. Viņa un arī mazulis miruši noasiņojot, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Ātrās palīdzības mediķi, ierodoties izsaukuma vietā, konstatējuši divu cilvēku - mātes un jaundzimušā - nāvi. Bojāgājušās sievietes ģimenē jau ir trīs bērni. Pasaulē bija jānāk viņas ceturtajai atvasītei, vēsta laikraksts.

ravale pastāstīja, ka jaunākajam bērnam ir vien pieci gadi, bet vecākās meitas iet skolā, taču neviens no bērniem pilngadību nav sasniedzis. Patlaban visi trīs bērni, kuri, pēc Kravales teiktā, ir "apaļi" bāreņi, atrodas pie mirušās mātes māsas. Viņiem tiek sniegta psiholoģiskā palīdzība.

Mirusī sieviete nāk no lielas ģimenes, viņai ir vairākas māsas, un radi jau izteikušies, ka kārtos formalitātes, lai bez mātes palikušos bērnus paņemtu pie sevis. Protams, bāriņtiesa lems, pie kuriem radiem bērniem būtu vislabāk, sacīja Kravale.

To, ka sieviete gaida ceturto bērnu, pagastā neesot zinājuši, tas visiem bijis pārsteigums. Vēl jūnijā sieviete bijusi pagastā, lai kārtotu mantojuma dokumentus, un nekas neesot liecinājis, ka viņa ir gaidībās.

Sievietes vīrs, kurš bijis vecāks par viņu, miris pirms pāris gadiem, sacīja Kravale. Sievietei pastāvīga dzīvesbiedra nav bijis.

Bāriņtiesai nebija informācijas, ka ģimene būtu nelabvēlīga. Bērni apmeklējuši skolu, nekādas ziņas, ka ģimenē kaut kas nav kārtībā, Sociālais dienests vai bāriņtiesa nebija saņēmuši.

Nedz Daukstu pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks, nedz Kravale nav informēti, vai sieviete grūtniecības laikā apmeklējusi ārstus.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Ungure laikrakstam notikušo apstiprināja. Dzemdētājas un bērna nāves iemeslus noteiks ekspertīze, ir uzsākts kriminālprocess, un notiek izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!