Foto: Shutterstock

No šā gada sākuma Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) darbojas svara korekcijas programma. Šajā laikā speciālisti ir palīdzējuši jau vairāk nekā 70 bērniem. Vecākiem interese par iespēju uzzināt, kā samazināt bērna svaru, ir liela, un patlaban rinda pie speciālistiem jau ir līdz gada beigām. Taču Bērnu slimnīcas vadība domā, kā rindas samazināt, ņemot vērā lielo pieprasījumu, portālu "Cālis.lv" informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Preisa.

Tematu aktualizējām, jo portāla "Cālis.lv" forumā dažām mammām radusies neizpratne, kā var pieteikties šai programmai, vai tā ir maksas pakalpojums un citi neskaidri jautājumi.

Kā stāstīja Bērnu slimnīcas pārstāve, bērni programmā tiek uzņemti divos veidos: pēc vizītes pie BKUS endokrinologiem, pie kuriem savukārt nosūta ģimenes ārsts, vai pēc konsultācijas pie pediatra Adipozitātes kabinetā. Abos gadījumos vizīte pie ārsta ir bez maksas. Lai pierakstītos pie endokrinologa vai pie uztura speciālistiem - pediatra, vecākiem jāzvana pa tālruni 8866 vai jāraksta uz e-pastu poliklinika@bkus.lv. Šobrīd tiek strādāts, lai mazinātu rindu pie speciālista, jo lielā pieprasījuma dēļ tā ir izveidojusies līdz gada beigām.

Svara korekcijas programma ilgst divas dienas, kuru laikā bērns uzturas dienas stacionārā. Pirmajā dienā tiek veikta bērna apskate - rehabilitologs novērtē stāju, pediatrs veic kopējo veselības novērtējumu un nosūta uz nepieciešamajām pārbaudēm, fizioterapeits veic fizisko spēju testu, bet ar uztura speciālistu tiek izrunāti ikdienas ēšanas paradumi.

Nākamajā dienā fizioterapeits demonstrē noderīgus vingrojumus, sarunā ar psihologu tiek pārrunāts, vai nav arī psiholoģiski cēloņi, kas ir aptaukošanās pamatā, bet uztura speciālists sniedz individuālus ieteikumus, kā mainīt ēšanas paradumus. Dažkārt, lai samazinātu svaru, pietiek vien izvairīties no saldumiem un ātrajām uzkodām, bet citreiz problēma slēpjas ģimenes ēšanas tradīcijas. Šādā gadījumā speciālists ģimenei sniedz ieteikumu sarakstu, kas ir jāmaina ikdienas iepirkšanās, gatavošanas un ēšanas paradumos. Tāpat speciālists var izveidot ēdienkarti noteiktam laika periodam. Paralēli teorētiskajam izklāstam uztura speciālists kopā ar vecākiem virtuvē gatavo ēst, skaidrojot, piemēram, cik taukvielas būtu jāpievieno un kādi produkti ir jāizvēlas.

Bērna ēšanas paradumi lielā mērā ir atkarīgi no ģimenes, tāpēc obligāts programmas nosacījums, ka šajā procesā ir jāpiedalās arī pieaugušajam. Pēc programmas beigšanas bērnam ik pēc trim mēnešiem ir jāierodas uz kontroles vizīti Adipozitātes kabinetā, stāsta Preisa.

Kā iepriekš, svara programmas atklāšanā šā gada martā, norādīja Bērnu slimnīcas endokrinologs Iveta Dzīvīte – Krišāne, liekā svara problēmas bērniem pieaug ar katru gadu. Slimību profilakses un kontroles centra veiktais pētījums par pirmklasnieku svaru apliecina, ka no liekā svara cieš 21% pirmo klašu skolēnu.

Liekais svars bērniem var novest pie 2. tipa cukura diabēta, kura biežums bērnu vecumā pēdējo 20 gadu laikā pieaudzis 10 reizes, paaugstināta arteriālā asinsspiediena, traucētas tauku vielu maiņas, traucētas olnīcu darbības meitenēm, nepareizas elpošanas miegā, elpošanas orgānu darbības traucējumiem, dziļo vēnu trombozes, ortopēdiskām problēmām. Lai novērstu virkni veselības problēmu, kas var rasties aptaukošanās rezultātā, mediķi izveidojuši speciālu svara korekcijas programmu tieši bērniem un jauniešiem.

Daktere uzsver, ka patlaban cukura diabēts attīstīto valstu vidū ir ceturtais biežākais saslimstības un mirstības cēlonis. Taču tā ir novēršama slimība, ja bērnu svars tiek kontrolēts, lai nepieļautu aptaukošanās rašanos.

Mediķi uzskata, ka ir ļoti būtiski ne tikai laikus pamanīt strauja svara pieaugumu, bet arī izprast un novērst liekā svara cēloņus, iesaistot pēc iespējas daudzpusīgākus svara korekcijas rīkus. Svarīgas ir gan fiziskās aktivitātes, gan veselīgs un sabalansēts uzturs, gan bērna garīgā veselība un individuālās vajadzības, kā arī ģimenes atbalsts un sapratne, mainot dzīvesveida paradumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!