Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) plāno panākt, lai piecu gadu laikā 80% bērnunamos dzīvojošo bērnu augtu ģimeniskā vidē, šodien preses konferencē, atklājot kampaņu par bāriņtiesu lomu, sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Viņš norādīja, ka bērnunami Latvijā ir atliekas no padomju laikiem. Ministrs sacīja, ka patlaban aizvien vairāk tiek runāts par bāriņtiesu darbu un bieži vien izskan emocionāli apgalvojumi, ar kuriem ir viegli manipulēt, līdz ar to sabiedrībā par šīs institūcijas darbu izveidojas negatīvi stereotipi.

Lai mainītu šos stereotipus, LM sāk informatīvu kampaņu, kuras mērķis ir potenciālajiem adoptētājiem parādīt, ka bāriņtiesas ir domātas, lai bērniem palīdzētu izaugt ģimeniskā vidē. Mainot sabiedrības uzskatus par bāriņtiesas darbu, pastāv iespēja, ka vairāk cilvēku izvēlēsies kļūt par aizbildņiem, adoptētājiem vai audžuģimeni kādam bērnam.

Augulis arī norādīja, ka tikai bāriņtiesas redz to, kas notiek aiz "slēgtām durvīm".

Ministrs sacīja, ka no rītdienas vairākās televīzijās parādīsies reklāmas rullīši, lai lauztu stereotipus un skaidrotu, ka gadījumos, ja bāriņtiesa izlemj bērnu izņemt no ģimenes, tas ir pamatoti.

Tāpat LM ir izstrādājusi informatīvu grāmatiņu par bāriņtiesu darbu. Kā norādīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa, cerams, šie video rullīši parādīs sabiedrībai, ka ne vienmēr ir zināms, kas patiesībā notiek ģimenēs, kā rezultātā bērni tiek no tām izņemti.

Kampaņas video rullīši, kas četrās televīzijās tiks translēti trīs nedēļu garumā, un informatīvais buklets izmaksājuši 27 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!