Foto: Shutterstock
Zināms, ka, pieceļoties agrāk, mēs izdarām vairāk, darbiem sokoties krietni raitāk un produktīvāk. To teicami apstiprina arī pasaules spožākie prāti, piemēram, Ričards Brensons, Bils Geitss, Marks Zakerbergs un citi, kuri publiski atzinuši, ka ceļas ļoti agri, tieši dienas pirmajās stundās paveicot nozīmīgākos, kā arī, nereti, nepatīkamākos darbus.

Tomēr, nav noslēpums, ka bieži vien mūsu labie nodomi beidzot piecelties laikus, lai paveiktu dienu no dienas atliktos darba pienākumus, tomēr paliek bez rezultātiem. Miegs izrādās stiprāks, un roka jau atkal sniedzas, lai atliktu modinātājpulksteņa zvanu…

Kā piespiest sevi mosties laicīgāk? Lūk, personības izaugsmes treneres un tiešsaistes projekta Unsettle.org, kā arī ceļveža "5 Tools Every Entrepreneur Should Use for Insane Productivity" autores Sāras Pītersones (Sarah Peterson) ieteikumi veiksmīgam un savlaicīgam dienas sākumam.

Ik dienas celies par minūti agrāk

Modinātājpulksteņa uzlikšana ar domu, ka celsimies paredzētajā laikā, bieži vien paliek vien iztēles līmenī. Nespējot pretoties miegam, vairums no mums pamanās to nospiest pat tad, ja tas nolikts uz skapja, lai saldi snaustu tālāk.

Lai organismam būtu vieglāk pielāgoties jaunajam celšanās laikam, pieradini to pakāpeniski, ik dienas ceļoties vien par minūti agrāk un tā jau pavisam drīz itin viegli pamostoties vajadzīgajā laikā.

Motivē sevi, gūstot nelielas uzvaras

Valda uzskats, ka vispirms vērts paveikt sarežģītākās lietas, lai pēc tam vieglāk koncentrētos uz pārējiem pienākumiem, tā augot darba produktivitātei. To pamato arī finansista Deiva Remzija teorija par parādsaistību likvidēšanu, kas paredz vispirms nokārtot lielākos maksājumus, pēc tam ķeroties pie mazākajiem. Viss šķiet gluži pareizi un loģiski, taču cilvēkus, kā zināms, loģika motivē visai reti.

Tieši tāpēc panākumus visbiežāk gūstam, tiem tuvojoties ar maziem solīšiem. Piemēram, zaudējot pirmo kilogramu liekā svara, diētu ievērot kļūst daudz vieglāk, jo sasniegumi motivē nepadoties.

Līdzīgi ir arī ar naktsmiera ievērošanu – lai dotos laicīgāk gulēt, kā arī celtos plānotajā laikā, izmanto iepriekš minēto padomu vai vismaz izstrādā noteiktu plānu, kā pieradināt organismu pie agrās celšanās pakāpeniskāk.

Izmanto līdzcilvēkus

Lai motivētu sevi mosties agrāk, dažādas tikšanās, būtiskus telefona zvanus vai citus svarīgus notikumus ieplāno neilgi pēc darba dienas sākuma. Tas neļaus tev kavēties, jo konkrētajai darbībai, taču ir arī jāsagatavojas, ja vēlies no tās gūt kādu labumu, vai ne?

Turklāt pamosties vieglāk būs arī tāpēc, ka organisms sevi būs ieprogrammējis, lai neaizgulētos. Ikviens no mums taču ir piedzīvojis sajūtu, kad pirms ceļojuma atkal un atkal mostamies, lai neaizgulētos un nenokavētu lidmašīnu! Šis princips teicami darbojas arī ikdienā.

Pielāgo apkārtējo vidi

Cerētos darbus paveikt ir vieglāk, ja esam pielāgojuši tiem apkārtējo vidi, kas mūs attiecīgi mudina tiem ķerties klāt. Viens no vienkāršākajiem piemēriem ir sportošana, mums ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojoties krietni labprātāk un biežāk tad, ja sporta tērps un apavi ir nolikti viegli pieejamā un labi redzamā vietā.

Lai pamosties būtu vieglāk, noliec modinātājpulksteni grūti aizsniedzamā vietā, dodies pie miera ar neaizvilktiem aizkariem, ja tas iespējams, kā arī pie gultas noliec siltu pledu, kurā no rīta ietīties, lai dotos pēc ik rīta tējas vai kafijas tases.

Atalgojuma un sodu sistēma

Viens no vienkāršākajiem sevis motivēšanas veidiem ir atalgojuma un sodu sistēma. Ja pamodīsies plānotajā laikā vismaz nedēļas garumā, apsoli sev vakarā izbaudīt patīkamu skaistuma procedūru vai iepriecini sevi ar kādu jau ilgi kārotu lietu. Savukārt, ja piecelties tomēr neizdodas, veic "soda apli", piemēram, noskrienot par kilometru vairāk nekā plānots, ierastajā ikvakara skrējienā.

Piefiksē savu progresu

Lai tavi panākumi vai, tieši otrādi, slinkums un neizdošanās būtu uzskatāmi redzami, ik rītu savā plānotājā vai kalendārā piefiksē, vai konkrētajā dienā ir vai nav izdevies pamosties. Protams, šāda pieeja mošanās procesam ir visai sīkumaina, taču ilgtermiņā tā no tiesas var palīdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!