15. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules roku mazgāšanas diena. Bērnu Klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) sadarbībā ar veikalu tīklu "Drogas" atklājuši speciālu mājas lapu mazgarokas.lv, kur apkopota informācija un padomi roku higiēnā. Mājas lapa domāta kā palīgs vecākiem, lai bērniem viņiem saprotamā veidā izskaidrotu, kāpēc tas ir svarīgi un kā pareizi jāmazgā rokas.

Lai arī roku mazgāšana šķiet pašsaprotama ikdienas sastāvdaļa, bērnudārzos audzinātājas saskaras ar dažādām situācijām – daudzi bērni ne tikai nav iemācīti regulāri mazgāt rokas, bet pat nevēlas to darīt. Taču mediķi ir pierādījuši, ka netīras rokas bieži vien ir dažādu slimību cēlonis. Lai aktualizētu roku higiēnas nepieciešamību un iemācītu pareizas roku mazgāšanas iemaņas, AS "Drogas" korporatīvās sociālās atbildības projekta laikā ir izstrādājusi īpašu tematisku mājas lapu mazgarokas.lv.

Pieaugušajiem labi zināms, ka bērni vislabāk informāciju uztver ar redzi vai dzirdi, tādēļ noderīgajam roku mazgāšanas plakātam būs "palīgs" – izglītojošs video par roku mazgāšanu, norāda BKUS ārsti.

Video parādīta cīņa starp Ziepju Burbulīti un Neganto Mikrobu – Mikrobs priecājas par bērnu netīrajām rokām pirms gardumu nogaršošanas, taču Ziepju Burbulīte nāk palīgā un aicina bērnus mazgāt rokas, parādot arī astoņus soļus pareizai roku mazgāšanai.

Video režisors ir Andris Gauja, operators – Aleksandrs Grebņevs, skaņas operators – Jānis Bubenis. Kopumā filmēšana aizņēma gandrīz dienu, taču viss process izvērsās par aizraujošu un jautru pasākumu gan mazajiem aktieriem (brīvprātīgo darbinieku bērniem) un filmēšanas grupai, gan pirmsskolas izglītības iestādei "Mārdegai" un tās audzēkņiem.

Vīrusi un baktērijas vairojas aritmētiskā progresijā

Neraugoties uz plašo antibiotiku un vakcīnu klāstu, infekcijas slimības joprojām ir viens no izplatītākajiem slimību un nāves cēloņiem visā pasaulē. Iemesls – vīrusi un baktērijas vairojas aritmētiskā progresijā, turklāt spēj pielāgoties apstākļiem daudz straujāk nekā cilvēks. Tomēr cīņa ar mikrobiem, baktērijām un citiem parazītiem nav tik bezcerīga, ja tiek ievērota elementāra roku higiēna. Kā apgalvo mediķi – roku mazgāšana ar ziepēm mazliet līdzinās sevis paša vakcinācijai.

Britu zinātnieki izskaitļojuši – ja cilvēki regulāri mazgātu rokas, turklāt darītu to pareizi, ik gadu izdotos izglābt miljons cilvēku dzīvību visā pasaulē. Iespaidīgi, vai ne? Piedāvājam vēl dažus interesantus un noderīgus faktus par roku higiēnu:

1. Mikroorganismu "iecienītākās" vietas uz cilvēka ķermeņa ir galvas matainā daļa un rokas. Uz rokām to visvairāk ir aiz nagiem, plaukstu sānu daļās un rievās. Tāpēc regulāra roku mazgāšana ir vienkāršākais, lētākais un efektīvākais veids, kā izvairīties no saslimšanas ar gripu un daudzām citām slimībām.

2. Uz cilvēka rokām ir vidēji 840 000 dažādu mikroorganismu, kuru dzīves cikls var sasniegt trīs stundas, tāpēc 80 procenti infekcijas slimību izraisa tieši roku pieskāriens. Ne velti pastāv uzskats, ka skūpstīšanās ir veselīgāka un higiēniskāka nodarbe par sarokošanos.

3. Roku noskalošana zem tekoša ūdens nav roku mazgāšana! Rokas ir jāmazgā ar ziepēm, jo to sastāvā esošās virsm-aktīvās vielas atbrīvo ādu no lielas daļas uz tās esošajiem mikroorganismiem, tā samazinot saindēšanās un infekciju risku līdz pat 50 procentiem. Neraugoties uz to, rokas ar ziepēm mazgā tikai 30 procenti pasaules iedzīvotāju.

4. Ieteicamais roku mazgāšanas ilgums ir 20 sekundes (šajā ziņā grēko pat medicīnas darbinieki, kuri mazgā rokas vidēji deviņas sekundes).

5. Neticami, bet fakts – pateicoties sārmainajam sastāvam, pelni un smiltis iznīcina vairāk baktēriju nekā vienkārši ūdens, tāpēc šie līdzekļi tiek uzskatīti par efektīvākajiem roku ziepju aizstājējiem. Ja ziepes nav pieejamas, pelnus un smiltis roku higiēnā iesaka izmantot pat Pasaules Veselības organizācija.

6. Uzskats, ka roku mazgāšana karstā ūdenī palielina roku higiēnas efektivitāti, ir maldīgs. Regulāra roku pakļaušana karsta ūdens iedarbībai veicina ādas iekaisumus, jo sausina ādu. Rokas ieteicams mazgāt siltā ūdenī.

7. Sievietes pret roku higiēnu attiecas atbildīgāk nekā vīrieši – viņas gan mazgā rokas biežāk, gan dara to ilgāk un pareizāk, gan arī vairāk izmanto roku higiēnas līdzekļus. Piemēram, rokas ar ziepēm regulāri mazgā 78 procenti sieviešu, bet tikai 50 procentiem vīriešu.

8. Cilvēks ar mikrobiem un baktērijām ikdienā sastopas ik uz soļa, jo šie mikroorganismi nepārtraukti vairojas – uz porainām virsmām (nerūsējošais tērauds, plastmasa) to dzīves cikls var sasniegt pat 48 stundas. Pat parasta biroja darbinieka rokas ikdienā saskaras ar 10 miljoniem dažādu baktēriju.

9. Pastāv uzskats, ka visnetīrākās lietas pasaulē ir skaidra nauda, jo tā ir nepārtrauktā apritē (ceļo no rokas rokā, no maka makā utt.), un durvju rokturi. Neraugoties uz to, rokas pēc darbībām ar skaidru naudu mazgā tikai 27 procenti pieaugušo.

10. Attīstoties tehnoloģijām, baktēriju un mikrobu perēkļu, kuriem pakļautas cilvēka rokas, kļūst vairāk – datoru klaviatūras, mobilie telefoni, televizoru pultis u.c. Piemēram, mikrobu un baktēriju koncentrācija uz galda virsmas ir 400 reizes lielāka nekā labierīcībās, bet uz mobilā telefona virsmas – 10 reizes lielāka.

Mediķi norāda, ka roku mazgāšana nepasargā cilvēku no slimībām, kas izplatās gaisa pilienu veidā (šķaudot, klepojot, smejoties), piemēram, no vējbakām, masalām, tuberkulozes u.c., taču, veidojot šo mājas lapu un sniedzot izglītojošu informāciju, situāciju ir iespējams uzlabot, tādēļ ikviens ieviest šo vienkāršo un noderīgo rituālu – pareizu roku mazgāšanu. Padomus, ieteikumus un interesantus faktus par roku mazgāšanu var izlasīt jaunatklātajā mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!