Foto: Shutterstock

13. oktobris visā pasaulē ir pasludināts par Starptautisko bez krūštura dienu, kad, paužot atbalstu sievietēm, kuras cīnās ar krūts vēzi, kā arī aicinot ikvienu sievieti pievērs uzmanību savai veselībai, veicot regulāras krūšu pārbaudes, esam mudinātas uz vienu dienu atteikties no krūštura valkāšanas.

Šī kampaņa ir plašu popularitāti iemantojusi arī sociālajos tīklos, kur sievietes visā pasaulē publicē tematiskas fotogrāfijas, pievienojot tām mirkļbirku #nobraday. Jāatzīst, īpašu prieku tas, protams, arī sagādā stiprā dzimuma pārstāvjiem.

Tiesa, pirms piedalīties akcijā, ievērojot vien tās pamata nosacījumu – atteikties no krūštura – vērts aizdomāties par tās patieso ideju. Kā zināms, Latvijā ik gadu tiek atklāti vairāk nekā tūkstoš krūts vēža gadījumi. Valsts apmaksātas skrīninga programmas ietvaros visām sievietēm pēc 50 gadu vecuma tiek nosūtīts uzaicinājums pārbaudīt krūtis, tomēr jāpiebilst, ka krūts vēzis nav tikai vecāku sieviešu slimība, un ar šo slimību saslimst arvien jaunāki cilvēki. Svarīgākais, lai glābtu viņu dzīvību, ir pēc iespējas ātrāka diagnostika un ārstēšana.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā regulāri rūpēties par savu krūšu veselību, ir ne tikai reizi gadā apmeklēt speciālistu, bet arī veikt to pārbaudi mājas apstākļos, regulāri iztaustot krūšu apvidu un sekojot līdzi iespējamām izmaiņām audos.

Ja tiek fiksētas izmaiņas no normas, speciālisti iesaka steigšus doties pie profesionāla ārsta, lai veiktu tālāko diagnostiku.

Tāpat piedāvājam iepazīties ar spilgtākajām fotogrāfijām, kas publicētas sociālajos tīklos, par godu Starptautiskajai bez krūštura dienai. Iesaisties arī tu!

A photo posted by Slm Skratch (@slim_skratch) on

A photo posted by Dj X-WHY (@dj_x_why) on

A photo posted by Djemmy Std (@djemmystd) on

A photo posted by shan (@shanicekeira) on

A photo posted by Kristine Vanaga (@klusums) on

A photo posted by fanny rizano (@rizanofanny) on

Oktobris - Krūts veselības mēnesis

Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm un pēdējos gados tas tika konstatēts rekordlielam sieviešu skaitam – virs 1000 pacientēm katru gadu. Socioloģiskie pētījumi liecina, ka 60% Latvijas sabiedrības ir zema interese vai pat vienaldzīga par krūts vēža saslimšanu un ar to saistītiem riskiem. Vairumā gadījumu slimība tiek ielaista un netiek konstatēta agrīnā stadijā.

Tā rezultātā ik gadu vidēji 500 sieviešu zaudē vienu vai abas krūtis un diemžēl no šīs slimības mirst vairāk nekā 400 sieviešu. Bet, ja slimība tiek konstatēta agrīnā stadijā, tad savlaicīgas un kvalitatīvas ārstēšanas rezultātā ir iespējams izārstēties no krūts vēža.

Lai savlaicīgi atklātu saslimšanu ar krūts vēzi, speciālisti iesaka sievietēm regulāri sekot līdzi krūšu veselībai – veikt regulāras pašpārbaudes, izmantot valsts apmaksāto krūts pārbaudi – skrīninga mamogrāfiju.

Sievietēm paaugstināta saslimšanas riska vecumā no 50 līdz 69 gadiem ir ieteicams izmantot valsts dāvāto iespēju piedalīties krūts vēža agrīnas atkalšanas programmā un veikt valsts apmaksātu mamogrāfiju.

Vairāk informācijas par krūts vēža angīnas atklāšanas programmu un krūts vēža diagnostikas un ārstēšanas iespējām atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!