Foto: PantherMedia/Scanpix

31. oktobrī no pulksten 10 līdz 14 Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) notiks kārtējais "Vinnija Pūka skolas" seminārs vecākiem. Šoreiz tēma – "Vakcinācija. Kāpēc tā ir būtiska?". Bērnu infektoloģe runās par sezonas aktuālajām infekcijām un to profilaksi, vakcinācijas būtību un lomu infekcijas slimību izplatības samazināšanā.

Semināru organizē Rīgas domes Labklājības departaments, un to vadīs BKUS bērnu pediatre un bērnu infektoloģe Dace Zavadska. Vecāki semināru aicināti apmeklēt kopā ar bērniem.

Šoreiz seminārā tiks izskatītas tēmas par sezonas aktuālajām infekcijām un to profilaksi, vakcinācijas būtību un lomu infekcijas slimību izplatības samazināšanā, kas notiek ar imūnsistēmas darbību pēc vakcīnas ievadīšanas, organisma vēlamajām un nevēlamajām reakcijām pēc vakcinācijas, kā arī par citām ar vakcināciju saistītām tēmām.

Vakcinācija ir visefektīvākais aizsardzības veids pret infekcijas slimībām un informēt par vakcinācijas nepieciešamību ir ārstniecības personu pienākums, norāda BKUS ārste. Tomēr aizvien šis temats kļūst par strīdus iemeslu gan ģimenes lokā, gan vecāku sadarbībā ar mediķiem. Nereti vecāki informāciju meklē paši saviem spēkiem, tostarp interneta vidē, cenšoties rast apstiprinājumu savai pārliecībai vai lemtu par vakcinācijas nepieciešamību.

Vecāki aicināti apmeklēt semināru, lai klātienē noskaidrotu sev interesējošos jautājumus par bērnu imunitāti un vakcināciju, sākot no dzimšanas, lai skaidrotu un izglītotu par bērna organisma uzņēmību pret infekcijas slimībām, antivielu izstrādi, pret kādām infekcijām bērnus potē Latvijā (vakcinācijas kalendārs) un citus jautājumus. Vecākiem noderīga būs arī informācija par iespējamiem iemesliem, kādos gadījumos vakcināciju būtu nepieciešams atlikt, piemēram, hronisku slimību saasinājumu gadījumos, un kāda ir nepieciešamā informācijas apmaiņa starp ārstu un bērnu vecākiem pirms vakcinācijas.

Seminārs notiks BKUS telpās, Vienības gatvē 45, Rīgā. Lai pieteiktos semināram, interesenti aicināti zvanīt pa tālruni 27597546 vai rakstīt uz e-pastu: vinnijapukaskola@gmail.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!