Foto: Shutterstock
Dažs piedzimst ar tādu matu ērkuli, kāds, savukārt, citam bērnam izaug pēc vairākiem gadiem. Visnepareizākais – salīdzināt savu mazo ar citiem. Rau, kaimiņpuikam, kurš vēl ratos, pinkas spraucas ārā no cepurītes, bet manai meitiņai, kura jau kājniekos, nekā – pat mazu bantīti nav kur ielikt.

Protams, mammas bieži uztrauc matu jautājums, jo īpaši, meiteņu mammas. Uz dažiem tipiskākajiem vecāku jautājumiem par to, kāpēc bērnam matu rota nav tik kupla, vai patiess mīts, ka čirkainie mati aug lēnāk, nekā taisnie, portālam "Cālis.lv" atbildes sniedz trihloģe jeb matu daktere Inga Zemīte.

Apkopojām mammu diskusijas portāla "Cālis.lv" forumā

"Manai meitiņai tūlīt jau deviņi mēneši, bet no matiem ne vēsts! Tādi maziņi ir, bet nu tas nav normāls matu daudzums un garums. Uz gada jubileju diez vai varēs iesiet banti matos! Kāpēc tās tā notiek, varbūt trūkst kādas minerālvielas?"

"Meitiņai trīs gadiņi, bet mati neaug! Šobrīd viņai uz galvas drīzāk tāda kā pūka, nevis mati. Tādi plāniņi un knapi, knapi pāri austiņai. Nevar ne normāli matus sataisīt, neko. Tik tā saucamo sīpoliņu. Pirmajai meitiņai jau gada vecumā varēju smuki divas ļipas uztaisīt. Vai būtu jāuztraucas un jāvēršas pie ārsta?"

"Matu parādīšanās agrums un biezums zīdaiņa vecumā neko neliecina par matu kvalitāti turpmākajā dzīvē. Manam vīram uz gada vecumu vispār nebija neviena mata. Bet vēlāk izauga ļoti kupli un biezi. Arī manai māsai bija plāni matiņi - bērnudārza laikā bija gandrīz neiespējami ielikt tajos kādu banti. Toties vēlāk kļuva normāla biezuma mati. No otras puses, ja vecākiem vai citiem radiniekiem nav daudz matu, tad nav vērts uztraukties, ka bērnam to nav daudz. Tas neko nemainīs."

Komentē dr. Inga Zemīte:

"Matu kvalitāti bērniem parasti sāk izvērtēt pēc piecu gadu vecuma – pirms tam esošā kvalitāte un mata īpašības ir mainīgas un pārejošas. Parasti kvalitāte šajā vecumā atkarīga no iedzimtības, un, visdrīzāk, kādam no vecākiem šajā vecumā bijuši līdzīgi mati – var pajautāt vecmāmiņām.

Parasti mats, sākot no dzimšanas brīža, bez nekādas specifiskas ārstēšanas un ietekmēšanas nobriest arvien spēcīgāks, pieaug to diametrs un apjoms, un līdz piecu gadu vecumam jau bantes var ielikt bez problēmām.

Uztraukties jāsāk tad, ja bērnam novēro izteiktu ādas lobīšanos ar blaugznām līdzīgiem elementiem; ja redz bezmatu laukumus; ja matiņi piedzimstot bijuši normāli, bet tad izkrituši un neataug; vai, ja matiņu nav vispār, tad var izteikt aizdomas par iedzimtu atrihiju un meklēt problēmām risinājumus."

Čirkainie aug lēnāk?

"Man viena friziere teica, ka mati sākumā aug lēnāk tiem mazuļiem, kuriem tie būs viļņaini vai čirkaini. Manai meitiņai ir astoņi ar pusi mēneši, un mati ir ļoti minimāli, bet es par to nepavisam neuztraucos, jo man un vīram esot bijis ļoti līdzīgi, bet tagad abiem ir smuki, biezi mati. Man viļņaini, bet vīram čirkaini, tādēļ mums ir cerības, ka mazajai arī būs sprodziņas".

Triholoģe Zemīte gan norāda, ka čirkainie mati aug tikpat ātri, kā taisnie, vienīgi to lokanības dēļ, tie izskatās īsāki. Ja čirkainu matu novelk garu, tas var būt pat tādā pašā laika periodā izaudzis tikpat garš, kā taisnais.

Foto: Shutterstock

Savukārt, atbildot uz mammas izteikto jautājumu par iespējamo minerālvielu trūkumu, kas varētu kavēt matu augšanu, Zemīte norāda, ka minerālvielas un vitamīni matus audzēt palīdzēs tikai tad, ja pastāv reāls to trūkums, kas praktiski pie mums nav novērojams. Tādēļ to papildus došana bērnam matus diez vai ietekmēs. "Parasti iesaku nogaidīt līdz piecu gadu vecumam, un tad, ja mati tomēr neapmierina, doties uz konsultāciju pie speciālista, jo katrs konkrētais gadījums tomēr jāskata individuāli," saka triholoģe.

Un te vēl nedaudz no mammu pieredzes

"Varu pievienot novērojumu, ka, piemēram, gaiši matiņi ir grūtāk pamanāmi. Manai meitai ir gaiši un viļņaini, uz gadu bildēs izskatījās, ka galva plika, taču reāli matu tikpat daudz kā līdzīga vecuma māsīcām, vienkārši viņu tumšie mati jau pa gabalu redzami."

"Manai meitai līdz trīs gadu vecumam bija septiņi mati desmit rindās un tad sāka augt. Tagad ir gandrīz četri gadi un ir neliela peļu aste, un ļoti daudz mazu, sīku matiņu (tā kā puikām ar īsu frizūru)."

"Manai peciņai ir gadiņš, bet ir ļoti maz matiņu, gandrīz plika galviņa. Dakteris saka, ka gan jau izaugs, bet galīgi neredzu, ka tie augtu. Palīdziet ar pieredzi. Varbūt nav vērts uztraukties?"

Foto: Shutterstock

"Man visiem četriem bērniem mati normāli sāka augt pēc divu gadu vecuma. Līdz tam bija mazi plikpaurīši. Pirmos matiņus puikām griezu pēc diviem gadiem. Nebija jau, ko griezt. Meitai gandrīz trīs gadi bija, kad varēja pirmo ļipu uztaisīt matos. Tagad visiem mati tādi, ka spēj tikai frizierim maksāt. Neko ar matiem nedarīju, neko nezieķēju. Mani tas maz uztrauca, zināju, ka mati saaugs, nekur nepaliks. Ar allopēciju šie nesirgst."

"Uz dārgakmeņiem sūnas neaug - saka, ka tie ir ļoti gudri bērni. Manam arī tikai pēc gada sāka mati augt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!