Foto: PantherMedia/Scanpix
Piektdien, 16. oktobrī, Latvijas brīvo arodbiedrību namā notiks Brīvības un solidaritātes fonda (BSF) rīkots starptautisks forums "Sociālie izaicinājumi jaunajiem vecākiem – šķēršļu novēršana darba tirgū, sociālie riski un augsta līmeņa nabadzība", kurā tiks runāts par iespējām samazināt sociālos un ekonomiskos riskus jaunajiem vecākiem.

Mūsdienu sabiedrība ir aizgājusi no tradicionālā ģimenes aprūpes un uzturēšanas modeļa, bet valsts sociālā politika nav atbilstoši mainījusies saskaņā ar šīm pārmaiņām. Bērnu aprūpes pieejamība, veselības aprūpes pakalpojumi, izaicinājumi saistībā ar nodarbinātību, mājsaimniecības pienākumu sadale ir tikai dažas no daudzajām problēmām, ar ko jaunajiem vecākiem jāsaskaras, norāda foruma organizatori.

Konferencē tās dalībnieki centīsies rast atbildi uz jautājumu, kā veiksmīgāk savietot mainīgos un daudzveidīgos ģimenes uzturēšanas un bērnu aprūpes aspektus ar bērnu vecāku profesionālo izaugsmi un personiskās brīvības iespējām?

"Nepietiekams atbalsts vecākiem, mātēm, tēviem, vientuļajiem vecākiem un bērnu aprūpētājiem ir kļuvis par nozīmīgu izaicinājumu, kas cieši saistīts ar nākotnes sabiedrības sociālo un ekonomikas stabilitāti. Bieži jaunie vecāki saskaras ar būtiskiem apgrūtinājumiem, pēc bērnu kopšanas cenšoties integrēties sabiedrībā. Nenoliedzami svarīgs ir finansiālais atbalsts no valsts un pašvaldības, bet tikpat svarīgs ir morālais atbalsts un infrastruktūras, sabiedrības resursu pieejamība," norāda nevalstiskās organizācijas "Babyroom" pārstāve Linda Pavļuta.

Konferencē tiks apspriesti un izcelti konkrēti izaicinājumi, ar kuriem saskaras tieši Baltijas valstis attiecībā uz vecāku sociālo integrāciju un apskatītas īstermiņa un ilgtermiņa stratēģijas, lai uzlabotu atbalstu tiem, kas uzņemas atbildību par bērniem, tostarp aprūpes pakalpojumiem.

"Līdzšinējā sistēma nav bijusi efektīva, risinot ar pirmsskolas izglītību saistītus jautājumus. Situācijā, kad valsts tikko pārtraukusi maksāt bērna kopšanas pabalstu un vecāki vēl nav atgriezušies darbā, būtu jāatbalsta jaunajās ģimenes. Kā vienu no atbalsta instrumentiem organizācija "Progresīvie" saskata bezmaksas ēdināšanā – no 2016. gada 1. septembra, to sedzot no paaugstināta akcīzes nodokļa noteiktām preču grupām. Šādi tiks mazināti izdevumi, kas ir būtisks slogs ģimenes budžetam. Tas atvieglotu vecākus pieņemt lēmumu par bērna laišanu pirmsskolas izglītības iestādē, un nekavētu atgriešanos darba tirgū," uzskata organizācijas pārstāve Ieva Ādamsone.

BSF rīkotajā forumā pulcēsies gan eksperti no Latvijas, gan citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!