Foto: Publicitātes foto

Ar labi padarīta darba sajūtu noslēgusies akcija "Labo darbu nedēļa", kuru septīto gadu pēc kārtas organizēja labdarības organizācija "Palīdzēsim.lv". Šogad tajā paveikti 340 labie darbi.

Apkopojot rezultātus, akcijas organizatori secina, ka "Labo darbu nedēļā" kopumā piedalījušies vairāk nekā 12 200 Latvijas iedzīvotāju, sniedzot palīdzību gan līdzcilvēkiem un dzīvniekiem, gan arī sakopjot teritorijas un piemiņas vietas.

Lai iepriecinātu bērnus, nedēļas laikā paveikti 40 labie darbi. Daudzi skolēni iesaistījušies izglītojošu un jautru pasākumu organizēšanā saviem mazākajiem biedriem no pirmsskolas vai mazākajām klasēm. Tā, piemēram, Krotē, Bunkas pagastā, rīkota putras balle, Zvejniekciema vidusskolā veikti burvju triku demonstrējumi, Rīgā Dabaszinību skolā organizētas mācības atkritumu šķirošanā, Liepājā A. Puškina 2. vidusskolā un Līvānu 1. vidusskolā lasītas pasakas pirms miedziņa un daudz citu jauku aktivitāšu. Tāpat vairāki darbi tika veikti bērnu namu bērniem, ziedojot gan mantas, gan arī piedzīvojot kopā būšanas prieku, uzsver "Palīdzēsim.lv" vadītāja Ilze Skuja.

"Labo darbu nedēļā" seniori tika priecēti gan ar paštaisītām dāvaniņām, gan koncertiem, gan kopādarbošanos dažādās darbnīcās. Piemēram, Saulaines sociālajam centram bērni sarūpēja paštaisītus sienas dekorus, lai izdaiļotās telpas nestu saulainākas domas dienas sociālā centra iemītniekiem. Savukārt Ogres sākumskolas 2.a klases skolēni sākuši audzēt telpaugus, ko valsts svētku nedēļā dāvināšot pansionātam. Svēktu sajūta ar "Labo darbu nedēļu" kopumā ienāca 43 sociālās aprūpes centros un dienas centros, kur kopā ar pašceptajām kūkām un cepumiem tika baudīts arī pats svarīgākais - sirds siltums.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat labo darbu veicēji neaizmirsa par senioriem, kuri dzīvo vieni savās mājās, un devās apciemot arī tos. Kopumā 17 mājās darbīgas rokas sanesa malku un ūdeni, sagrāba labas, novāca ābolus un atrada laiku kopīgai tējas pauzei. Savukārt Ogres sākumskola gatavoja rudenīgus apsveikumus, lai iepriecinātu vecos cilvēkus rudenīgajos un drūmajos rudens novakaros un liktu viņiem pasmaidīt, atverot bērnu gatavotos apsveikumus. Līdzīgi rīkojās arī Mežvidu pamatskolas 6. klases, kas gatavoja apsveikumus, ar ko iepriecināt vientuļos pagasta pensionārus Ziemassvētkos, nosūtot viņiem pašu gatavotus Ziemassvētku apsveikumus ar labas veselības vēlējumiem.

Rudenī jāsteidz pabeigt dārza darbi, tādēļ aktuāla bija arī palīdzība dārza darbos. Kopumā labie darbi tika paveikti 27 dārzos vai zemnieku saimniecībās. Darbi bija dažādi – gan ābolu lasīšana un lapu grābšana, gan arī lopbarības biešu novākšana Seces pagastā un zāles apmīdīšana egļu jaunaudzē Jaunjelgavas novadā Daudzeses pagastā. Liels palīgs bioloģiskai saimniecībai bija arī Siguldas Laurenču pamatskola, kurā skolēni sagatavoja ķiploku stādmateriālu, sadalot ķiploka galviņu daiviņās. Dārza darbus veica gan mazie bērnudārznieki, gan skolnieki, gan darba kolektīvi. Daudzi skolēni darbus veica, negaidot kolektīvu uzaicinājumu, tādējādi jo vairāk apliecinot, ka labo darbu veikšana nav sarežģīta.

Lielu atsaucību "Labo darbu nedēļā" guva darbi, kas saistīti ar palīdzību dzīvniekiem. Kopumā paveikti 76 darbi, lai sniegtu palīdzību mūsu mazākajiem draugiem. Daži nemaz tik mazi nav, jo darbu sarakstā, piemēram, Bērzaunes pamatskolai bija arī barības gādāšana gotiņām. Tomēr lielākais skaits darbu bija palīdzības sniegšana dzīvnieku patversmēm Liepājā, Ogrē, Jelgavā, Ozolnieku novadā, Valmierā, Dobelē, Alūksnē, Rīgā, Saldū un Daugavpilī. Kā jau ciemos ejot, arī uz patversmi neviens negribēja iet tukšām rokām un tika organizēta arī barības krājumu iegāde. Pilniem gardumu maisiem dalībnieki devās uz dzīvnieku patversmēm visā Latvijā, tīrīja aplokus, sakopa teritoriju, mīļoja un gāja pastaigāt ar suņiem. Ir zināms, ka daži ķepaiņi pēc šīs ciemošanās devās līdzi uz savām jaunajām mājām!

Foto: Publicitātes foto

Netika aizmirsts arī par meža dzīvniekiem un putniem. Nīkrāces pagastā 1. un 3. klases skolēni sarūpēja un nogādāja barību meža dzīvniekiem, bet Vecumnieku pagastā un Olainē bērni gatavoja putnu būrīšus un devās tos arī iekarināt koku zaros – pilnus ar putnu našķiem.

Oktobris ir veļu mēnesis, un labie darbi tika veikti 17 atdusas un piemiņas vietās. Sakoptas tika bijušo skolotāju atdusas vietas, kā arī Latvijas brīvības cīnītāju un sabiedrisko darbinieku piemiņas un kapa vietas. Tā piemēram, kapu sakopšana Lāčplēša kara ordeņa kavaliera Jāņa Osteļa dzimtas kapos Nodegā, bijušajā zemkopības ministra J. Birznieka kapu sakopšana un latviešu tautas dziesmu apkopotāja un "Palcmariešu" dziesmu grāmatas izdevēja F. Daniela Vāra piemiņas vietas sakopšana Palsmanē. Dalībnieki iesaistījās arī lukturīšu izgatavošanā, kas noderēs valsts svētku dienās.

Akcijas rīkotāji 25 labos darbus iekļāva grupā "darbi sabiedrībai". Tā piemēram, labo darbu darītāji gāja ielās Valmierā un Tukumā un iepriecināja satiktos cilvēkus ar laba vēlējumiem un sirsnīgām dāvaniņām. Jaunieši pārkrāsoja soliņus Popes pagastā, demontēja mūri Piltenē un Siguldā palīdzēja vākt grāmatu ziedojumus bibliotēkas izveidei latviešu sestdienas skolā Lielbritānijā. Kuldīgas zupas virtuvei tika vākta un nogādāta pārtika, kā arī veikti palīdzīgi darbi baznīcās Balvos, Madonā, Budbergā, Svitenes pagasta Bērstelē un Iecavā.

Sirsnīgs labais darbs izvērtās Artjomam no Daugavpils 15. vidusskolas, kurš cienāja klasesbiedrus ar pašceptiem cepumiem pateicībā par palīdzību, ko draugi sniedz ikdienā, lai zēns ar kustību traucējumiem varētu piedalīties skolas dzīvē. Jāatzīmē arī kādas frizieres Marikas iniciatīva, kura devās frizēt Priekules novada mazturīgos cilvēkus, kam ikdienā nav iespēju parūpēties par savu ārējo izskatu.

Foto: Publicitātes foto

"Labo darbu nedēļā" iesaistītās skolas ir uzpucētas un skolotāji lutināti. Kopumā 34 labie darbi tika veikti skolās Mālpilī, Svintenē, Līvānos, Ogrē, Rīgā, Liepājā, Valmierā, Alsviķos, Palsenē, Zvejniekciemā, Vaiņodē un daudzās citās. Daudzi skolēni devās palīgā uz bibliotēku, lai kārtotu, tīrītu, ievākotu un citādi rūpētos par grāmatām. Arī skolas pagalmos čaklu roku netrūka un skolās Līvānos, Vārkavā un Priekulē izlaidumu laikā skolēnus un viesus priecēs "Labo darbu nedēļā" izveidotās puķudobes. Skolotāji tika cienāti ar kēksiem un kokteiļiem, bet garderobistes un sētnieki varēja iet atvaļinājumā, jo darbus sparīgi veica skolēni.

"Labo darbu nedēļas" laikā notika 50 teritorijas uzkopšanas talkas visā Latvijā. Skaits ir ievērojams – gluži tāpat kā savākto atkritumu maisu un sagrābto lapu kaudžu daudzums. Talkas tika rīkotas gan parkos, gan pilsētās, gan senu muižu un baznīcu apkārtnē. Talcinieki sakārtoja Beļavas, Aumeisteru, Kausmindes muižu apkārti, parkus Iecavā, Palsmanē, Bauskā, Nīkrācē un daudz kur citur. Daži no talkošanas pasākumiem tika veltīti konkrētiem pagalmiem, lai tos labiekārtotu un izveidotu par patīkamu satikšanās vietu. Sirsnīgi darbos iesaistījās arī bērnudārza mazie bērni, kas vilka zarus un grāba lapas kā nu kurš mācēja. Labo darbu veicēji un talcinieki atzīmēja, ka kopīgā darbošanās ir devusi prieku un gandarījumu, kā arī daudz jautrus brīžus.

Daudzas skolas un bērnudārzi čakli iesaistījās labo darbu darīšanā, tādēļ ļoti grūti bija izcelt dažas, kurām piešķirt dāvanu no "Palīdzēsim.lv" sadarbības partnera HK "Dinamo Rīga" – iespēju vērot kādu no hokeja spēlēm klātienē Arēnā Rīga. Šogad dāvanu saņems: Vecumnieku vidusskola, Valmieras Pārgaujas sākumskolas 4.c klases skolēni, Vaiņodes skolēnu dome, Pilsrundāles vidusskolas 3.b klase, kā arī individuāli Marika Šeflere.

"Labo darbu iespaidīgais skaits un sirsnība vēlreiz apliecina, cik svarīgi ir palīdzēt līdzcilvēkiem un Latvijā to prot! Labo darbu nedēļas dalībnieki ir sakopuši daudzus Latvijas pagalmus un parkus, ceļmalas un piemiņas vietas, kā arī dāvājuši sirds siltumu simtiem līdzcilvēku un mazo ķepaiņu. "Palīdzēsim.lv" saka lielu paldies visiem dalībniekiem par paveikto un aicina turpināt darīt labos darbus arī pēc akcijas noslēguma," tā par labajiem darbiem pateicas "Palīdzēsim.lv" vadītāja Ilze Skuja.

"Labo darbu nedēļa 2015" ievadīja gatavošanos Latvijas valsts simtgadei un tika organizēta sadarbībā ar Kultūras ministriju, Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Paveiktos labos darbus iespējams aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!