Foto: LETA

27. oktobrī Rīgā notika profesionāļu konference par Latvijā izstrādātām vadlīnijām grūtnieču uzturam. Runājot par to, cik svarīgs ir pareizi sabalansēts uzturs gan grūtniecības laikā, gan bērna pirmajos dzīves gados, veselības ministrs Guntis Belēvičs atstāstīja paša piedzīvoto veikalā.

Ministrs iepircies pārtikas lielveikalā, kad nejauši noklausījies sarunu starp tēvu un aptuveni divus gadus veco meitu. Tēvs bērnam sacījis: "Un tagad iesim, es tev nopirkšu čipsus." Portāls Cālis.lv ministram vaicāja, vai viņš aizrādījis tēvam par čipsu kaitīgumu, ja reiz kā ministrs rūpējas par sabiedrības veselību kopumā, bet Belēvičs atbildēja, ka šādu rīcību uzskata par prastu, viņš neiejaukšoties sadzīviskā strīdā un vispār, katrs vecāks uzskatot, ka ir visgudrākais.

Ministrs norādīja, ka viņš un ministrija (Veselības ministrija) rīkosies daudz inteliģentāk un panāks attieksmes maiņu, jo arī nauda šim mērķim esot. Belēvičs esot arī apzinājis situāciju bērnudārzos, kur liela daļa bērnu pirmo reizi pagaršojot zupu, kas nozīmē, ka ģimenē tās nevāra.

Portāls Cālis.lv vēlas atgādināt vairāku speciālistu iepriekš teikto, - ja publiskā vietā tiek pamanīts, ka kāds pieaugušais ar savu rīcību rada kaitējumu bērna veselībai vai dzīvībai, ir ne tikai jāreaģē, bet tas pat ir ikviena līdzpilsoņa pienākums. Jā, iespējams, šis nebija tas tipiskākais piemērs, jo parasti bērnu tiesību aizstāvji vairāk šo pienākumu saista ar tādām situācijām, kad var redzēt – mamma vai tētis veikalā, uz ielas vai citur bērnu iekausta, grūsta, lamā.

Ministrs preses konferencē pastāstīja, ka no 2016. gada maija Latvija varēs apgūt Eiropas struktūrfondu piešķirtos 54 miljonus eiro sabiedrības veselības veicināšanai. No tiem 19 miljoni tikšot piešķirti Slimību profilakses un kontroles centram dažādu kampaņu organizēšanai, bet pārējā nauda aiziešot uz pašvaldībām tādu pašu mērķu pildīšanai. Ministrijai jau esot izstrādāts naudas apgūšanas plāns pirmajiem trim gadiem, kas balstās uz četriem stūrakmeņiem – "Ēd vesels", "Kusties vesels", "Brīvs un vesels" un "Dzīvo vesels".

Belēvičs preses konferencē brīdināja, ka no nākamā gada maija visiem nāksies mainīt savus ēšanas paradumus, jo attieksme esot jāmaina, "un nauda mums ir".

"Strādāsim tā, lai katrs eiro būtu ieguldīts ar jēgu. Mūsu mērķis ir, lai 2065. gadā Latvija būtu veselīgākā valsts pasaulē," apņēmības pilns ir ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!